ORDRE EMO/325/2014, de 30 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per al suport a la continuïtat del programa aracoop i es fa pública la convocatòria per a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

El Pla d’acció sobre emprenedoria 2020 a Europa, recollit a la comunicació de la Comissió al Parlament Europeu, al Consell, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de les Regions, estableix la necessitat a Europa de promoure mesures per facilitar la creació d’empreses i un entorn molt més favorable perquè les persones emprenedores i les empreses puguin prosperar i créixer. També cal tenir en compte l’estudi prospectiu anual sobre creixement de 2013, on es destaca la necessitat de millorar l’entorn empresarial per augmentar la competitivitat de l’economia de la Unió Europea.

Un dels principals objectius del Govern en la situació actual és facilitar l’activitat emprenedora i empresarial per tal de reactivar l’economia i la creació i el creixement d’ocupació. Aquest objectiu es materialitza en el primer eix del Pla de Govern 2011-2014, dedicat a l’economia i els sectors productius. Dins d’aquest eix es dedica un apartat específic a l’esperit emprenedor i a l’elaboració i la implementació d’un programa de suport a la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperativa.

En coherència amb aquest objectiu de creació i creixement el Departament d’Empresa i Ocupació va publicar l’Ordre EMO/275/2013, de 4 de novembre, per la qual s’estableixen les bases reguladores de les subvencions per al foment, la promoció i el suport a la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperativa, i s’obre la convocatòria per a l’any 2013 (DOGC núm. 6497, de 8.11.2013).

D’acord amb aquests objectius i amb l’Ordre esmentada, el Departament d’Empresa i Ocupació va elaborar i implementar un programa de suport a la creació i creixement d’empreses d’economia social i cooperativa, amb la denominació de programa aracoop, comptant amb la participació activa d’entitats i institucions representatives implicades en la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperatives ( http://www.aracoop.coop/ ).

Aracoop és un programa marc de cooperació publicoprivat, promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació en el context de Catalunya Emprèn, que té com objectius afavorir la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperativa, posicionar l’economia cooperativa en els diversos àmbits econòmics, socials i territorials a Catalunya, renovar a seva visibilitat en el conjunt de la societat i enfortir l’ecosistema cooperatiu amb les entitats representatives e institucions especialitzades, amb la integració del territori i dels diferents actors socials i econòmics.

Per tot això exposat, aquesta Ordre actua per donar continuïtat al programa aracoop amb la finalitat de seguir promovent la creació i el creixement de més empreses d’economia social i cooperativa a Catalunya.

Atès que l’article 45.5 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat, com a poder públic, ha de fomentar l’acció de les cooperatives i ha d’estimular les iniciatives de l’economia social en els termes que estableix l’article 124.3 de l’Estatut;

Atès el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis ;

Atès el Reglament (UE) núm. 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector agrícola (DOUE L 352, de 24.12.2013);

Atès el Reglament (UE) núm. 717/2014 de la Comissió, de 27 de juny de 2014, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector de la pesca i de l’aqüicultura (DOUE L 190, de 28.6.2014);

Vist que no es consideren ajuts d’estat, i per tant no estan subjectes a la normativa de la Unió Europea relativa a aquests ajuts els projectes f), g), h), j), k), p), q), r) i s), regulats en aquesta Ordre, els destinataris dels quals són persones físiques;

Vist que la resolució d’atorgament d’aquestes subvencions estarà condicionada a la disponibilitat pressupostària suficient per a aquesta finalitat, ja que correspon a programes acordats a la reunió de la Conferència Sectorial per a l’Ocupació i Assumptes Laborals de 23 d’abril de 2014, mitjançant la qual es distribueixen territorialment les subvencions de l’àmbit laboral finançades a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat;

Atesos el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre; i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atesa la Llei 1/2014, de 27 de gener, de pressupost de la Generalitat de Catalunya per al 2014 (DOGC núm. 6551, de 30.1.2014); i la Llei 2/2014, de 27 de gener, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic (DOGC núm. 6551, de 30.1.2014);

Atès l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; a proposta de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom; amb els informes previs de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada del Departament d’Empresa i Ocupació, i en ús de les facultats que em són atribuïdes;

Per tot això exposat,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1Obrir la convocatòria i aprovar les bases reguladores per l’atorgament de les línies de subvencions següents per al suport a la continuïtat del programa aracoop:

Línia1,Assessorament en economia social i cooperativa.

Línia 2, Aprenentatge, formació i millora de les competències professionals de l’economia social i cooperativa.

Línia 3,Difusió de l’economia social i cooperativa.

2.2 Fer pública la convocatòria per a l’any 2014.

Article 2

Aplicació pressupostària i import

2.1 L'import màxim destinat a la concessió d’aquestes subvencions és de 889.850,00 euros amb càrrec a les partides pressupostàries següents:

IU0802 D/470000113/6611/0000 PAO,623.600,00 euros

IU0802 D/482000113/6611/0000 PAO,266.250,00 euros

2.2 La distribució inicial d'imports de les partides pressupostàries es podrà modificar segons el desenvolupament i les necessitats de cada programa.

2.3 Aquests imports es podran ampliar mitjançant una resolució del director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom.

2.4 Aquestes actuacions estan finançades amb càrrec als fons que provenen del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social d’acord amb la distribució territorial aprovada en la Conferència Sectorial per a l’Ocupació i Assumptes Laborals de 23 d’abril de 2014.

2.5 Aquesta convocatòria resta condicionada a l’existència efectiva de crèdit suficient i adequat al pressupost per a l’exercici pressupostari corresponent en el moment de la resolució de la concessió, a les disponibilitats pressupostàries, així com a l’assignació pressupostària efectiva del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social en 2014.

2.6 Les subvencions atorgades a l’empara d’aquesta Ordre estan subjectes al Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis , segons el qual la quantia total d’ajut que es pot atorgar a una única empresa no excedirà de 200.000,00 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals, i de 100.000,00 euros en el cas de les empreses dedicades al transport de mercaderies per carretera. En el supòsit d’empreses que operin en el sector de la producció primària de productes agrícoles,el Reglament (UE) núm. 1408/2013preveu que no es pot sobrepassar la quantia màxima de 15.000,00 euros d’ajut permès a una única empresa en tres exercicis fiscals. Aquesta circumstància s’haurà de fer constar a la resolució de concessió de l’ajut.

Els ajuts de minimis no es podran acumular amb un altre ajut estatal per a les mateixes despeses subvencionables si l’acumulació dóna lloc a una intensitat superior a la que estableixin el Reglament general d’exempció per categories o una decisió de la Comissió.

2.7 No es consideren ajuts d’estat, i per tant no estan subjectes a la normativa de la Unió Europea relativa a aquests ajuts, els projectes f), g), h), j),p), q), r) i s) regulats en aquesta Ordre, els destinataris dels quals són persones físiques;

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds és de 10 dies naturals comptats des del mateix dia de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

3.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans que especificat la base 6.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per dictar la resolució, el termini per a la finalització del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos l’estableix la base 9.

Disposició addicional

Estudis d’impacte

La Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom podrà dur a terme un estudi d’impacte sobre els resultats derivats de les subvencions a les quals els sigui d’aplicació aquesta Ordre i d’acord amb els objectius previstos.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s’hagin atorgat d’acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l’empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Es deroga l’Ordre EMO/275/2013, de 4 de novembre, per la qual s’estableixen les bases reguladores de les subvencions per al foment, la promoció i el suport a la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperativa, i s’obre la convocatòria per a l’any 2013 (DOGC núm. 6497, de 8.11.2013)

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR