Manual de redacció i estil

AutorCarles Duarte i Montserrat
Páginas402-404

Eusebi Coromina, Manual de redacció i estil. El 9 Nou, Vic, Diputació de Barcelona-Eumo Editorial-Premsa d'Osona, 1991, 332 pàgines, isbn 84-7602-533-5.

Page 402

L'obra que ressenyem en aquesta nota constitueix una aportació excel·lent a la bibliografia catalana sobre la llengua dels mitjans de comunicació.

El llibre d'Eusebi Coromina té nombrosos aspectes d'interès i en conjunt és el resultat valuós de l'aplicació d'un mètode de treball rigorós i de l'aprofitament encertat de

Page 403

l'experiència professional de l'autor en aquesta matèria.

L'obra s'estructura, després del pròleg de Jordi Molet, director d'El 9 Nou, i d'una introducció, en deu capítols i una bibliografia.

Dins del primer capítol, Eusebi Coromina fa unes oportunes observacions relatives a la tècnica de redacció de diversos tipus de gèneres i textos periodístics (notícies, reportatges, entrevistes, cròniques, articles d'opinió, editorials,...).

El segon capítol, dedicat al model de llengua, és una presentació clara, encertada i detallada dels aspectes més destacats que intervenen en la definició i en l'aplicació del model de llengua adequat a la redacció periodística. Hi trobem, per exemple, orientacions i criteris d'interès sobre els dialectalismes, els col-loquialismes, els estereotips, les frases fetes, les repeticions, els incisos, etc.

Una de les qüestions centrals en la redacció de textos és el bon ús dels signes de puntuació. Eusebi Coromina en fa una descripció precisa i força completa en el tercer capítol del llibre.

Dins del capítol quart Eusebi Coromina s'ocupa dels usos de la cursiva, de les cometes dobles i simples, de la negreta, etc.

A continuació l'autor presenta les regles sobre l'ús de l'apòstrof, amb una atenció específica per als casos que solen provocar més dubtes i vacil·lacions (davant s líquida, davant h aspirada, davant cometes,...).

L'autor dedica el capítol sisè a un punt que sovint genera incoherències a l'hora de redactar els textos: l'ús de les majúscules i minúscules. L'autor hi fa una presentació completa dels diversos casos de designacions singulars en què hom pot tenir dubtes sobre l'oportunitat d'escriure el mot amb una majúscula inicial.

Al capítol següent l'autor examina un altre aspecte gràfic interessant en la redacció de textos: les regles d'ús de xifres i de lletres per a la representació de quantitats.

L'autor dedica a continuació un capítol a tractar de les qüestions de normativa que poden resultar més problemàtiques en la redacció de textos. Eusebi Coromina ens hi ofereix una tria força encertada dels casos més conflictius i en fa una presentació breu però aclaridora.

El penúltim capítol del llibre és el dedicat a les diverses formes d'abreviacions: les sigles, .els acrònims, els símbols, les abreviatures i les inicials. Aquest capítol inclou, a més, una llista orientativa de sigles, acrònims i abreviatures, una llista d'abreviatures dels dies de la setmana i dels mesos, una llista d'abreviatures dels ordinals i una llista de símbols.

El darrer capítol, una mica heterogeni, és un recull comentat de noms comuns, topònims, expressions i construccions. Aquest extens recull inclou nombroses i interessants

Page 404

observacions sobre estrangerismes, grafies errònies, formacions incorrectes, etcètera.

El llibre d'Eusebi Coromina té un seguit de virtuts que el fan especialment útil per complir la funció per a la qual ha estat previst: és un llibre ben redactat, amb una ordenació neta i una estructura clara, que conté una gran quantitat d'exemples. Es tracta, doncs, d'una obra accessible, que es pot consultar fàcilment i que resol de forma ràpida molts dubtes i problemes de redacció amb què es pot trobar un periodista a l'hora d'escriure un text.

En felicitem, doncs, l'autor, l'empresa editora d'El 9 Nom i les tres institucions que han portat a terme l'edició d'aquesta important publicació.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR