Mabel Manacorda de Rosetti i Raúl Rosetti, «Pautas pragmáticas y sintácticas para redactar una ley»
Autor | Carles Duarte |
Páginas | 324-325 |
Page 324
Mabel Manacorda de Rosetti-Raúl Rosetti, Pautas pragmáticas y sintácticas para redactar una ley, Buenos Aires, Editorial Plus Ultra, 1997,108 pàg., isbn 950-214274-1.
La destacada professora Mabel Manacorda de Rosseti, autora d'una extensa bibliografia sobre lingüística i didàctica i membre de l'A-cademia Nacional de Educación d'Argentina, i l'eminent jurista i professor Raül Rosetti fan a Pautas pragmáticas y sintácticas para redactar una ley una contribución útil a la consecució de l'objectiu que «el dis-curso legal exprese con claridad, corrección y precisión el mandato que contiene» (pàg. 11).
Les sòlides trajectòries d'aquests dos importants professors conflueixen en aquesta obra d'una manera ben fructífera, per l'aportació que hi fan de perspectives professionals diverses i, en aquest cas, complementàries.
Partint dels pressupòsits metodològics de la pragmàtica i la gra-Page 325màtica, els autors . examinen la Constitució argentina i la de la ciutat de Buenos Aires, n'analitzen les errades lingüístiques i presenten valuoses consideracions de caràcter pragmàtic (per exemple, evitar els operadors emfàtics i apreciatius, pàg. 27) i un ventall d'expertes recomanacions per incrementar la qualitat de la redacció de lleis: a) mantenir l'ordre normal de la sintaxi (pàg. 57), b) evitar l'hipèrbaton {pàg. 59), c) evitar l'ús de reiteracions (pàg. 59), d) les proposicions i oracions han de ser breus i concises (pàg. 60), e) usar preferentment la veu activa (pàg. 61),f) evitar l'estil negatiu, g) evitar l'abús de la nomi-nalització (pàg. 63), h) evitar les formes expletives en realitat, en principi, en efecte, en definitiva (pàg. 63), i) no abusar dels connectors causals (pàg. 63),... Els autors ens recorden, a més, els usos incorrectes, que cal defugir, del gerundi, de la preposició de davant de que...
D'altra banda, els autors es refereixen també a aspectes lèxics i estilístics, com la necessitat que el lèxic sigui unívoc en la redacció legal, l'atenció que cal posar a evitar-hi l'ús de neologismes i barbarismes innecessaris, hiperònims, eufemismes, llatinismes, comportaments sexis-tes, tractaments honorífics i protocol·laris... L'obra inclou, a més, diverses recomanacions sobre qüestions gràfiques i tipogràfiques i es tanca amb una interessant bibliografia de referència.
Felicitem Mabel Manacorda de Rosetti i Raúl Rosetti per la publicació d'aquesta obra, oportuna i valuosa, que ha de complir una funció positiva en el procés d'anàlisi i de descripció del llenguatge jurídic, sobretot el legal, i per l'esforç que hi han fet per formular d'una manera explícita unes directrius que han de permetre fer un decidit pas endavant cap a la modernització i la millora de la qualitat de les lleis. I cal celebrar la repercussió favorable que aquest llibre ja ha començat a tenir entre els sectors jurídics argentins.