Les langues autochtones du Quebec

AutorCarles Duarte
Páginas382-383

Jacques Maurais (dir.), Les langues autochtones du Quebec, Quebec, Les Publicacions du Quebec, 1992, 454 pàg., isbn 2-55145172-4.

Page 382

El Parlament de Quebec va encarregar al Consell de la Llengua Francesa de vetllar per la situació lingüística del Quebec. És prou coneguda la posició del francès com a primera llengua del territori, la implantació que hi té l'anglès i la situació de les llengües parlades pels grups d'immigració recent.

El Consell de la Llengua Francesa ens ofereix, però, amb aquesta obra una visió força completa d'un component essencial, però poc conegut i estudiat, de la realitat lingüística de Quebec: les llengües autòctones.

En efecte, a Quebec hi ha nou llengües autòctones, entre les quals n'hi ha que tenen una situació força positiva (com el cri i l'inuktitut) però n'hi ha també que passen per serioses dificultats (com el mohawk o el micmac) i n'hi ha fins i tot que es troben en perill de desaparició (com l'abenaki). Ara bé, probablement Quebec és el territori canadenc on les llengües autòctones tenen una situació menys precària.

L'obra que ara ressenyem inclou una presentació general de les llengües autòctones d'Amèrica (amb dades i altres informacions d'un gran interès; triem-ne una: a Amèrica del Nord l'any 1962 hi havia 51 llengües autòctones parlades per menys de 10 persones, i de fet es constata arreu d'Amèrica un descens constant del coneixement i de l'ús de les llengües autòctones; això no obstant, algunes llengües autòctones tenen un grau d'implantació considerable, per exemple el guaraní presenta a Paraguai i Argentina una situació d'una notable fermesa, amb tres milions i mig de parlants), una exposició sobre la història de les llengües autòctones de Quebec i sobre llur estatut actual, una descripció de llur situació pel que fa al coneixement i a l'ús, un examen de la política dels

Page 383

governs del Canadà i Quebec en matèria de llengües autòctones, unes síntesis de la gramàtica d'algunes d'aquestes llengües i una anàlisi sobre llurs perspectives de futur.

Tanquen el llibre uns resums del seu contingut en diverses llengües autòctones.

Les langues autochtones du Quebec constitueix, doncs, una aportació extraordinària al coneixement de les llengües autòctones de Quebec i una valuosa font per a l'estudi i la reflexió sobre el conjunt de les llengües autòctones d'Amèrica.

Cal felicitar el Consell de la Llengua Francesa i els autors d'aquest llibre per aquesta contribució tan útil i oportuna a un camp de recerca sociolingüística i d'actuació política d'un interès singular.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR