STSJ Cataluña , 28 de Octubre de 2003

PonenteJOSE QUETCUTI MIGUEL
ECLIES:TSJCAT:2003:10690
Número de Recurso6651/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución28 de Octubre de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 6651/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL BR ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL ILMO. SR. D. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ En Barcelona a 28 de octubre de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 6770/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por JODUL S.L. y INSS frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social nº32 Barcelona de fecha 29 de abril de 2002 dictada en el procedimiento nº 689/2000 y siendo recurrido/a Rosendo , COMUNIDAD DE BIENES DE DIRECCION000 , CONSTRUCCIONES JUTGLAR, S.L., TGSS y ASEPEYO. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 20.11.2000 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Incapacidad temporal, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 29 de abril de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

Estimar la demanda presentada per Rosendo , i condemnar JODUL, SL, que aboni a la part actora QUINZE MIL VUITANTA-CINC AMB SEIXANTA-SET (15.085,67.-) euros, en concepte de prestación d'incapacitat temporal per l'accident de treball del demandant patit el 17.07.2000, per un període de 577 dies i calculat sobre una base reguladora de 34,86 euros diaris; d'altra banda, condemno solidàriament

CONSTRUCCIONES JUTGLAR, SL al pagament de la dita quantitat, amb la responsabilitat observada a l'art. 127.1 LGSS, sense perjudici de la responsabilitat subsidiària de la TESORERIA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, en funció de reassegurança i de l'INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL com a continuador de l'extingit Fondo de Garantia de Accidentes de Trabajo, absolent ASEPEYO, Mútua d'Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social número 151, COMUNITAT DE BÉNS DE DIRECCION000 , DIRECCION000 , de les peticions de la present demanda.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- La comunitat de béns demandada, conformada per na DIRECCION000 varen DIRECCION001 a l'empresa també demandada, CONSTRUCCIONS JUTGLAR, SA la construcció d'una nau industrial, situada a Vic, Polígon Industrial Malloles, carrer Tavertet cantonada carrer de Sau. Aquesta darrera empresa va DIRECCION001 verbalment a JODUL, SL la coberta de l'esmentada nau, a canvi del corresponent preu.

Per la seva banda, JODUL, SL va DIRECCION001 aquesta tasca a Baltasar , a fi de que instal"lés les plaques de fibrociment i de material translúcid de poliester acrílic constitutives de la coberta de la nau. Segon.- En data 13.07.2000 l' DIRECCION001 de JODUL, SL, senyor Marcelino va contactar també amb l'actor per a que realitzi conjuntament amb el senyor Baltasar les esmentades tasques, sense formalització de cap tipus de contracte. El demandant no tenia experiència en la cobertura amb uralita de sostres.

Tercer

Pel desenvolupament de les esmentades tasques el demandant no aportà cap eina ni material, essent aportats aquests per JODUSL, SL. A més rebia les corresponents ordres de l'esmentat senyor Marcelino , encarregat de l'empresa.

El senyor Marcelino fou acomiadar de l'empresa poc després de l'accident, conciliant-se aquest en seu administrativa en data 04.08.2000.

Quart

En data 17.07.2000 el demandant mentre realitzava les tasques referides va patir un accident, caient a terra des d'una altura aproximada de vuit metres, en trepitjar unes plaques sense suport efectiu que es varen trencar. Com conseqüencia de l'esmentat accident, el demandant presentà fractura persubtrocantèrea d'esquerra i fractura del cap del radi esquerra.

Fou tractat a l'Hospital de Granollers, essent posterior traslladat a l'Hospital de Vic, amb alta hospitalària i intervenció quirúrgica (osteosíntesi), essent donat d'alta hospitalària el 16.11.2001, amb posterior tractament pisquiàtric.

Cinquè

Per l'esmentada situació el demandant romangué en situació d'incapacitat temporal per al desenvolupament del seu treball al llarg de 577 dies.

Sisè

L'actor va interposar denúncia davant la Inpecció de Treball i Seguretat Social de Barcelona en data 03.08.2000. Com conseqüència de l'esmentada denúncia es formulà informe per l'esmentat organisme en data 13.02.2001, en el què es determinaven les condicions en que es desenvolupà el sinistre i no s'imputaren responsabilitats, en trobar-se la qüestió pendent de pronunciament judicial.

D'altra banda, per resolució de l'esmentat organisme de 24.01.2001 es proposà la imposició a JODUL, SL una sanció de 250.000 Ptes. per incompliment de les mesures de seguretat en el treball, creant un greu risc per a la integritat física o salut dels treballadors. No consta ni resolució definitiva, ni recurs al respecte.

Setè

El senyor Baltasar és un treballador autònom que ha prestat serveis professionals per compte de l'empresa JODUL, SL en diverses ocasions, realitzant les corresponents factures, pagades per aquesta darrera mercantil.

Amb posterioritat a l'accident les esmentades persones física i jurídica subscriviren un contracte, datat el 10.05.2000, per la realització de les obres on es produí aquell.

Vuitè

L'actor havia prestat amb anterioritat a l'accident divberses prestacions laborals per a l'empresa demandada JODUL, SL, al llarg del mes de juny de 2000, fent un muntatge d'un fals sostre i d'un sostre, lliurant les corresponents factures amb recàrrec d'IVA.

Novè

L'actor romangué d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms de la Seguretat Social pel període comprés entre l'01.03.1989 i el 31.03.1998, per a la seva activitat d'instal"lacions i muntatges en obres, decoració, treballs amb guix, escaiola i cartó pedra i similars.

En l'esmentat període figurà també d'alta en llicència fiscal per les esmentades activitats.

En data 14.02.1995 es va donar de baixa del corresponent IAE de la dita activitat, en passar a formar part de la societat RAMON ESPINAR, SCP, constituïda pel demandant i altres dos socis, de la mateixa activitat, continuant cotitzant en el RETA.

Desè

El demandant s'inscriví a l'oficina d'ocupació en data 25.08.1998 i 22.11.1999, com a aturat.

Onzè

En data 19.10.2001 el demandant formulà escrit davant l'INSS sol"licitant l'inici d'actuacions per a determinar la responsabilitat de JODUL, SL per falta de mesures de seguretat.

Després de donar trasllat a les parts, per escrit de 26.02.2001 l'INSS contestà a l'actor que no podia resoldre el corresponent expedient, per trobar-se en tràmit...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR