RESOLUCIÓ JUS/2752/2013, de 20 de desembre, per la qual s'inscriuen al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

Vist l’expedient d’adequació a la legalitat dels Estatuts del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, del qual resulta que en data 27 de novembre de 2013 es va presentar el text dels Estatuts adequat als preceptes de la Llei esmentada, aprovat en l’Assemblea Constituent del Col·legi de data 15 de novembre de 2013;

Atesos l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut d’autonomia; la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals; la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; el Decret legislatiu 3/2010, de 5 d’octubre, per a l’adequació de normes amb rang de llei a la Directiva 2006/123/CE, del Parlament i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior; i el Decret 152/2013, de 9 d’abril, de creació del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (DOGC núm. 6353, de 11.4.2013);

Vist que els Estatuts s’adeqüen a la legalitat;

Vist que el present expedient ha estat promogut per una persona legitimada, que s’han aportat els documents essencials i que s’han complert tots els tràmits establerts;

A proposta de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques,

Resolc:

-1 Declarar l’adequació a la legalitat dels Estatuts del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals i disposar la seva inscripció al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya;

-2 Disposar que el text dels Estatuts esmentats es publiqui al DOGC com a annex a aquesta Resolució.

Barcelona, 20 de desembre de 2013

P. d. (Resolució JUS/498/2013, de 8.3.2013, DOGC de 13.3.2013)

Director general de Dret i d’Entitats Jurídiques

P. s. (Resolució del conseller de Justícia de 9.12.2013)

Olga Delpeix i Borrell

Subdirectora general d'Entitats Jurídiques i del Protectorat

Annex

Estatuts del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya

Títol I

Disposicions generals

Definició, àmbit territorial i seu

Article 1

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) és una corporació de dret públic, de base associativa i funcionament democràtic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar per al compliment dels seus fins.

Es regeix en les seves actuacions pels presents Estatuts i per la normativa vigent a Catalunya en matèria de col·legis professionals.

Va ser promogut per l'Associació Catalana de Dietistes-Nutricionistes i creat per Decret 152/2013, de 9 d'abril, de creació del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, del Govern de la Generalitat (DOGC de 11 d'abril de 2013), a l'empara de la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, en exercici de la competència prevista a l'article 125 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i amb respecte al que disposen els articles 36 i 139 de la Constitució.

Article 2

El Col·legi es configura com a instància de gestió en els interessos vinculats a la nutrició humana i dietètica i com a vehicle de participació dels/les dietistes-nutricionistes en l'administració d'aquests interessos. També pot exercir activitats i prestar serveis que convinguin als col·legiats en règim de dret privat.

És també propòsit del Col·legi contribuir, prop dels altres agents que hi intervenen i, significativament, de l'Administració, en la preservació i millora de la salut i de l'assistència sanitària.

Els/les dietistes-nutricionistes són els professionals sanitaris amb el títol universitari en nutrició humana i dietètica que desenvolupen activitats orientades a l'alimentació de la persona o de grups de persones, adequades a les necessitats fisiològiques i, si s'escau, patològiques de les mateixes, i d'acord amb els principis de prevenció i salut pública.

Article 3

L'àmbit territorial del Col·legi és Catalunya. Aquesta territorialitat no limita l'exercici de les actuacions que siguin expressió de les funcions del Col·legi o de l'exercici d'activitats de cooperació i, en particular, d'aquelles que derivin de la seva participació o col·laboració amb organismes de territoris de més enllà del que li és propi.

Assumeix les funcions que la Llei preveu per als consells de Col·legis.

Article 4

La seu del Col·legi és a Barcelona, al carrer Balmes, 188, 6a planta. L'acord de canvi de domicili en la mateixa ciutat pot ésser aprovat per la Junta o l'Assemblea Ordinària.

Títol II

Funcions

Funcions públiques

Article 5
  1. Correspon al Col·legi l'exercici, en règim d'autonomia, de les funcions públiques pròpies que s'indiquen seguidament:

    1. Ordenar, segons sigui competent, l'exercici de la professió de dietista-nutricionista, de tal manera que respongui als interessos i a les necessitats de la societat.

    2. Vetllar pels drets i pel compliment dels deures de les persones col·legiades i promoure que el seu exercici professional s'adeqüi a la normativa, a la bona pràctica i als principis deontològics que el regeixen, tot mantenint actualitzat el codi deontològic de la professió i fer respectar la seva dignitat professional i drets ciutadans així com els dels destinataris de la seva activitat professional.

    3. Combatre la competència deslleial i altres actuacions irregulars en relació amb la nutrició humana i dietètica, exercint la potestat disciplinària sobre els col·legiats i adoptant, si escau, les mesures i les accions establertes per l'ordenament jurídic.

    4. Prevenir l'intrusisme professional i actuar contra les actuacions que el fomentin o en siguin constitutives.

    5. Representar i defensar els interessos generals de l'exercici de la professió de dietista-nutricionista i dels qui l'exerceixen en els àmbits que els afecti i, significativament, davant les administracions públiques.

    6. Col·laborar amb l'Administració Pública mitjançant la participació en els seus òrgans, quan hi sigui contemplada, i mitjançant la delegació de funcions, així com proposar l'adopció de mesures en relació amb l'ordenació i la regulació de l'accés i l'exercici de la professió de dietista-nutricionista i informar sobre els projectes de disposicions generals que afectin l'exercici de la professió o el Col·legi.

    7. Fomentar la nutrició humana i dietètica com a mitjà adequat per a la millora de la salut dels ciutadans i vetllar perquè el seu exercici respongui, en nombre de professionals i en qualitat, a les necessitats de la població.

    8. Promoure i facilitar la formació contínua de les persones col·legiades per tal de mantenir actualitzada llur competència professional, fent el recull de les tècniques pròpies del coneixement de la professió, prenent en consideració les experiències pròpies del sector, podent acordar col·laboracions amb les universitats o altres organismes i organitzant de manera permanent activitats formatives d'actualització professional dels col·legiats, amb l'expedició de certificacions acreditatives de la participació dels assistents en aquestes activitats, conjuntament, si s'escau, amb les organitzacions que hi hagin participat.

    9. Emetre informes i dictàmens relatius a la nutrició humana i dietètica i el seu exercici professional.

    10. Protegir els interessos de les persones usuàries i consumidores dels serveis professionals.

    11. Aprovar els pressupostos i regular i fixar les aportacions dels col·legiats.

      I) Comunicar a l'administració les actuacions irregulars, sempre que en tinguin coneixement, que considerin contràries a la legislació vigent en matèria d'incompatibilitats dels professionals vinculats a aquella mitjançant una relació administrativa o laboral, o qualsevol relació de prestació de serveis.

    12. Adoptar les mesures necessàries per a promoure i facilitar el compliment suficient del deure d'assegurança dels seus col·legiats a fi de cobrir els riscos de responsabilitat en què puguin incórrer a causa de l'exercici de llur professió.

    13. Les altres funcions de naturalesa pública que atribueixi la legislació vigent.

    14. Fomentar l'ús de la llengua catalana entre les persones col·legiades i en els àmbits institucionals i socials en els quals s'exerceix la professió.

  2. El Col·legi pot acordar amb la Generalitat i les administracions locals de Catalunya la delegació de funcions que els siguin pròpies en un conveni específic en el que es determini l'abast i les condicions de la delegació, i també els mitjans i els recursos necessaris per a exercir-les.

  3. El Col·legi s'ha de dotar d'una estructura col·legial en condicions d'atendre les seves funcions, formada pels recursos humans, materials i econòmics que siguin adequats i proporcionats, administrant-los de forma prudent i considerada.

  4. El col·legi ha de facilitar mitjançant la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR