Falguera, La Notaria i la Llei Orgànica del Notariat

AutorJordi Figa López Palop
CargoNotari de Caldes de Montbui (Barcelona). Vicepresident de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans
Páginas12-15

Page 12

Dins de la gran etapa moderada que s’estén a Espanya des del 1843 fins al 1868, cal distingir dos períodes ben diferenciats, separats per la revolució del 1854: la dècada moderada pròpiament dita i el període corresponent a la Unió Liberal, sempre sota les idees defensades per la Constitució del 1845. En aquesta última fase, hi apareixen dues lleis fonamentals i íntimament relacionades: la Llei Hipotecària del 1861 i la Llei Orgànica del Notariat del 1862.

Els antecedents polítics són absolutament determinants en l’aparició de totes dues lleis. La ideologia dominant insistia una vegada darrere l’altra en els conceptes d’ordre i seguretat, tant en l’àmbit de la consolidació de les institucions (no més revolucions) com per al desenvolupament material de la burgesia, atreta per l’expansió capitalista.

Roca i Cornet, en un article publicat a La Notaria l’any 1861, després de destacar que «la marxa del segle tendeix [...] a multiplicar els traspassos de la propietat immoble i a realitzar innombrables transaccions i convenis per a la seva conservació i millora», parlava de la força, l’agitació i el moviment del moment, i concloïa amb enorme optimisme que «la professió del Notariat [...] no perdrà ni una engruna de la seva acció i importància i s’anirà consolidant a mesura que creixin el tràfic, els projectes i les empreses i, per consegüent, la producció, la riquesa i la prosperitat pública i privada».

Però, el Notariat estava preparat a mitjan segle XIX per complir aquestes exigències?

Amb relació al Notariat castellà, la resposta evidentment és negativa. Ja és clàssica la descripció de González Palomino a les seves Instituciones de Derecho Notarial: «Resulta difícil entendre [...] com va ser possible, durant segles sencers, l’existència i la subsistència d’un règim notarial com el que va derogar la Llei Orgànica. Els càrrecs de Notari es proveïen per subhastes. Els notaris no tenien formació jurídica [...]. Els càrrecs eren patrimonials i negociables [...]. L’exercici admetia tinences. Molts protocols eren de propietat particular [...]. N’hi havia d’infinitat de competències, tipus, classes, rams i funcions [...], depenien d’autoritats diferents o de cap, eren fixos o transhumants».

En canvi, amb relació al Notariat català, Bono apuntava que, potser a causa d’un nivell tècnic més alt i d’un rang so-

Page 13

cial més elevat basat en uns rendiments econòmics més alts, conservava el seu prestigi tradicional, de manera que no coneixia el rebaixament i el descrèdit del Notariat castellà.

En realitat, el Notariat català havia experimentat una interessant evolució des de finals del segle XVII, al llarg del XVIII i fins a principis del XIX. Si en una primera etapa s’observa una certa decadència en la Corporació, de manera que, en paraules de Noguera, va tendir a replegar-se, tot mantenint una actitud merament conservadora i defensiva, «dedicant el seu màxim esforç a mantenir rígidament unes tradicions [...] que anaven perdent lentament la seva eficàcia i la capacitat d’adaptació a les noves necessitats», la Guerra de Successió va representar un cop dur per al Notariat català, que va tardar més de vint anys a recuperar-se. No obstant això, a partir d’aquí, i en un marc polític en què la Corporació havia quedat pràcticament exclosa com a tal, els notaris es van anar adaptant als nous temps.

En l’àmbit de la redacció de documents, es va abandonar progressivament la doble redacció medieval i va aparèixer el protocol modern, en forma de llibre, en el qual van quedar...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR