DECRET 308/2006, de 25 de juliol, d'aprovació dels Estatuts de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

308/2006, de 25 de juliol, d'aprovació dels Estatuts de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya.

La Llei 19/2001, de 31 de desembre, va crear l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya com a ens públic que gaudia de personalitat jurídica pròpia, d'autonomia administrativa, econòmica i financera, d'un patrimoni propi i de plena capacitat d'obrar per a complir llurs finalitats. Aquesta llei va regular amb detall l'objecte de l'ens, les competències i facultats que se li atribuïen així com la seva organització i règim de funcionament.

La Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, ha confirmat el paper cabdal de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya en l'articulació del sistema ferroviari de Catalunya, com a empresa administradora de les infraestructures ferroviàries.

El capítol I del títol IV de la Llei 4/2006 en regula la naturalesa jurídica .que segueix sent la d'un ens públic dels que estableix l'article 1.b.1 del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'estatut de l'empresa pública catalana, aprovat pel Decret Legislatiu 2/2002, de 24 de desembre.; el seu objecte que es centra conservar, gestionar i administrar les infraestructures que li adscrigui el Govern i, eventualment, en la construcció de noves infraestructures ferroviàries; les competències i facultats que se li atribueixen per al compliment de les finalitats; els recursos econòmics i el règim de fiscalització i comptabilitat.

Pel que fa a l'organització i règim de funcionament de l'ens, la Llei únicament marca les bases i línies generals en establir que l'ens s'ha de regir pel Consell d'Administració i pel director o directora, les funcions dels quals s'han de determinar per reglament. A més, cal regular altres aspectes que afecten el funcionament de l'ens i que són necessaris per garantir la seva correcta actuació.

Aquest reglament, per tant, regula l'estructura organitzativa bàsica de l'ens infraestructures ferroviàries de Catalunya, llurs òrgans de direcció, tot especificant la seva composició i atribucions, i desenvolupa el seu règim jurídic, patrimonial, econòmic i financer així com les normes de funcionament de l'ens.

Per tot això, en virtut de l'article 64 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'administració de la Generalitat, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

Aprovar els Estatuts de l'ens Infrastructures Ferroviàries de Catalunya que s'adjunten a l'annex d'aquest Decret.

Disposicions addicionals

Primera

Es manté la vigència de les designacions de la presidència, les vocalies del consell d'administració i la direcció general d'Infraestructures Ferroviàries de Catalunya fetes pel Govern i pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques fins que el Govern o el conseller de Política Territorial i Obres Públiques acordin altrament.

Segona

L'exercici per part de l'ens infraestructures ferroviàries de Catalunya de les competències i facultats atribuïdes per llei ha d' integrar la perspectiva de gènere. En concret, ha de tenir en compte la mobilitat diferenciada entre homes i dones, la necessitat d'avaluar amb estratègia de gènere l'exercici de les funcions atribuïdes, i la necessitat de donar compliment a l'Acord de Govern de data 14 de març de 2006 i al Pla d'Acció i Desenvolupament de les Polítiques de Dones a Catalunya per als anys 2005-2007, així com a la resta de normativa aplicable.

Disposició derogatòria

Es deroga el Decret 282/2003, de 4 de novembre, d'aprovació dels Estatuts de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya.

Disposició final

Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 25 de juliol de 2006

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

Joaquim Nadal i Farreras

Conseller de Política Territorial

i Obres Públiques

Annex

Estatuts de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya

Capítol 1

Naturalesa, objecte i funcions

Article 1

Naturalesa

1.1 L'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya, regulat a la Llei 4/2006, de 31 de març, és un ens públic dels que estableix l'article 1.b.1 del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana, aprovat pel Decret Legislatiu 2/2002, de 24 de desembre.

1.2 L'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya gaudeix de personalitat jurídica pròpia, d'autonomia administrativa, econòmica i financera, d'un patrimoni propi i de plena capacitat d'obrar per a complir llurs finalitats.

1.3 L'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya està adscrit al Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

1.4 El domicili de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya s'estableix inicialment a Barcelona, avinguda Josep Tarradellas, núm. 20. Aquest domicili es podrà modificar per decisió del Consell d'Administració.

Article 2

Objecte

2.1 Infraestructures Ferroviàries de Catalunya, com a empresa administradora de les infraestructures ferroviàries, tal com estableix l'article 17 de la Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, té el següent objecte:

  1. Conservar, gestionar i administrar les infraestructures, noves o ja construïdes, que li adscrigui el Govern.

  2. Construir les infraestructures de transport ferroviari que li encomani el Govern.

  3. Construir, conservar i explotar, per encàrrec del Govern, qualsevol altres infraestructures de transport d'interès general i complir qualsevol altra funció que li encomani el Govern i que directament o indirectament estigui relacionada amb la construcció, conservació i l'administració d'infraestructures de transport.

  4. Redactar els estudis i projectes

  5. Gestionar, per mitjà de qualsevol negoci jurídic admès en dret, les infraestructures que indirectament estiguin vinculades a la política de transport, als serveis de telecomunicacions i a l'ús d'espais públics.

2.2 Infraestructures Ferroviàries de Catalunya també té com a objecte el desenvolupament de totes les altres funcions que la Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, atribueix a l'administrador d'infraestructures ferroviàries.

2.3 Infraestructures Ferroviàries de Catalunya no pot assumir en cap cas la gestió directa del servei de mercaderies o de viatgers per ferrocarril.

Article 3

Competències i facultats

3.1 Per al desenvolupament del seu objecte, corresponen a Infraestructures Ferroviàries de Catalunya, en els termes establerts a l'article 18 de la Llei 4/2006, de 31 de març, ferroviària, les competències i facultats següents:

  1. La contractació de les obres de construcció i conservació de les infraestructures i les instal·lacions i dels subministraments i els serveis necessaris.

  2. La contractació de la conservació de les infraestructures i les instal·lacions i dels subministraments corresponents.

  3. L'adopció dels actes i la subscripció dels contractes necessaris per a utilitzar, directament o per mitjà de tercers, les infraestructures i les instal·lacions i dependències corresponents per a activitats directament o indirectament relacionades amb el transport d'interès general.

  4. La percepció de les taxes, els cànons i els preus públics i privats derivats dels actes i els negocis jurídics que concerti.

  5. Les de protecció i policia amb relació a les infraestructures de transport.

  6. La signatura de convenis i la constitució de societats mixtes o consorcis que tinguin relació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR