DECRET 100/1991, de 25 de març, pel qual es determinen els supòsits d'aplicació del silenci positiu.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

La Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, va introduir un sèrie de novetats dins l'àmbit de l'actuació administrativa, d'entre les quals destaca el tractament que del silenci positiu fan els articles 81 i següents.

L'acte obtingut per silenci positiu és un veritable acte administratiu equivalent a l'autorització o aprovació, a les quals substitueix quant a la producció dels seus efectes, i el que fa la norma legal abans esmentada és estendre'n el camp d'aplicació de tal manera que la regla general serà el silenci positiu i no, com fins ara, el negatiu.

L'article 81.1 de l'esmentada llei 13/1989, de 14 de desembre, estableix que, a més dels supòstis previstos a la Llei de procediment administratiu i a la legislació general i especial aplicable, el silenci administratiu tindrà caràcter positiu si, al mateix temps, es tracta d'un acte administratiu de naturalesa reglada que habilita el sol·licitant per a l'exercici de drets o interessos legítims preexistents en el seu patrimoni i no es transfereixen al sol·licitant facultats relatives al domini públic o al servei públic. Així mateix, aquest article, en el seu apartat 2, obliga a determinar, per a una major seguretat jurídica, els supòsits d'aplicació del silenci positiu a què es refereix l'apartat anterior.

La relació de supòsits en què, si hi concorren les condicions previstes, operarà el silenci administratiu positiu garantirà als administrats una major seguretat jurídica, basada en el principi de certesa i, a la vegada, estimularà la conducta administrativa diligent en aquells casos que els efectes derivats de l'aplicació del silenci adminsitratiu positiu poguessin resultar lesius per als interessos públics. Igualment, el present Decret obliga a la revisió de la relació de supòsits que figuren als annexos cada dos anys.

Per tot això i, vist l'informe emès per la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Governació i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

1.1 S'aprova la relació dels supòsits regulats en la legislació vigent, a l'empara dels quals el silenci administratiu té caràcter positiu, segons l'establert als articles 81 al 84 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat, i que figura als annexos que acompanyen aquest Decret. 1.2 En els supòsits establerts en l'annex 1, el silenci positiu es produeix quan ha transcorregut el termini de sis mesos des de l'inici del procediment. En els supòsits en els quals la norma procedimental corresponent regula expressament el termini del procediment o el silenci, previstos a l'annex 2, i en els supòsits previstos a l'annex 3, el silenci positiu es produeix transcorregut el termini expressament assenyalat en aquests.

Article 2

Les disposicions que es dictin amb posterioritat al present Decret i que regulin algun procediment administratiu dels inclosos en els supòsits de l'article 81.1 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, han de preveure expressament un termini de tramitació, o de silenci positiu el qual, en tot cas, no ha de ser superior a sis mesos.

Disposició addicional Dins el termini de dos anys a partir de la publicació de la present disposició al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya s'han de revisar les relacions contingudes als annexos, als efectes d'ajustar-les a les noves modificacions legislatives.

Disposició final El present Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 25 de març de 1991.

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Josep Gomis i Martí Conseller de Governació

Annex 1

Supòsits d'aplicació del silenci positiu, en un termini de sis mesos, d'acord amb els articles 81 i següents de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat.

Supòsit: 1. Matèria: Administració local. Actuació administrativa: Autorització del Departament d'Economia i Finances per a la concertació d'operacions d'endeutament pels ens locals. Disposició legal: article 3.a) del Decret 369/1986, de 18 de desembre, d'assignació de funcions en matèria d'hisendes locals als departaments de Governació i d'Economia i i Finances. Publicació: DOGC núm. 795, de 26 de gener de 1987. Departament afectat: Economia i Finances. Disposició legal: Ordre de 14 d'abril de 1987, de desplegament del Decret esmentat. Publicació: DOGC núm. 834, de 4 de maig de 1987. Departament afectat: Economia i Finances. Disposició legal: Ordre de 27 de desembre de 1988, de modificació de l'Ordre anterior. Publicació: DOGC núm. 1094, de 18 de gener de 1989. Departament afectat: Economia i Finances.

Supòsit: 2. Matèria: Administració local. Actuació administrativa: Autorització d'atorgament d'avals per part de les entitats locals. Disposició legal: article 3.b) del Decret 369/1986, de 18 de desembre, d'assignació de funcions en matèria d'hisendes locals als departaments de Governació i d'Economia i Finances. Publicació: DOGC núm. 795, de 26 de gener de 1987. Departament afectat: Economia i Finances.

Supòsit: 3. Matèria: Agrupacions de defensa vegetal. Actuació administrativa: Aprovació dels Estatuts, si escau, i inscripció de les Agrupacions de Defensa Vegetal en el Registre corresponent. Disposició legal: article 3 de l'Ordre d'11 d'abril de 1983, per la qual es regulen les Agrupacions de Defensa Vegetal. Publicació: DOGC núm. 341, d'1 de juliol de 1983. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Supòsit: 4. Matèria: Alimentació. Actuació administrativa: Autoritzacions i inscripcions previstes a la Llei 15/1983, de 14 de juliol, d'higiene i control alimentaris. Disposició legal: Llei 15/1983, de 14 de juliol, d'higiene i control alimentaris. Publicació: DOGC núm. 347, de 22 de juliol de 1983. Departament afectat: Sanitat i Seguretat Social.

Supòsit: 5. Matèria: Alimentació. Actuació administrativa: Atorgament de la marca "Q" al producte alimentari produït a Catalunya i inscripció al Registre de productes alimentaris de qualitat. Disposició legal: Decret 362/1986, de 18 de desembre de 1986, sobre productes alimentaris de qualitat. Publicació: DOGC núm. 791, de 16 de gener de 1987. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Supòsit: 6. Matèria: Alimentació. Actuació administrativa: Autorització a l'adjudicatari per a utilitzar la marca "Q". Disposició legal: Decret 362/1986, de 18 de desembre, sobre productes alimentaris de qualitat. Publicació: DOGC núm. 791, de 16 de gener de 1987. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Supòsit: 7. Matèria: Alimentació. Actuació administrativa: Atorgament pel Director General de Producció i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, de la qualificació d'empresa artesanal alimentària. Disposició legal: Decret 163/1986, de 26 de maig, sobre artesania alimentària. Publicació: DOGC núm. 703, de 20 de juny de 1986. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca. Disposició legal: article 3 de l'Ordre de 2 de novembre de 1987, per la qual s'estableix el procediment per a la sol·licitud de qualificació com a empresa artesanal alimentària. Publicació: DOGC núm. 919, de 25 de novembre de 1987. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Supòsit: 8. Matèria: Alimentació. Actuació administrativa: Inscripció en el Registre especial de mercats en origen dels mercats. corresponents, com també de les aprovacions dels projectes corresponents als Mercats en Origen de nou establiment, i les ampliacions o perfeccionament dels actualment existents inscrits al Registre. Disposició legal: article 9 del Decret 2916/1970, de 12 de setembre, d'ordenació de mercats en origen i productes agraris. Publicació: BOE núm. 245, de 13 d'octubre de 1970. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Supòsit: 9. Matèria: Alimentació. Actuació administrativa: Autoritzacions d'almàsseres. Disposició legal: article 2 de la Resolució de 28 de maig de 1987, per la qual s'estableix el procediment per a l'autorització d'almàsseres. Publicació: DOGC núm. 850, de 10 de juny de 1987. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Supòsit: 10. Matèria: Animals. Actuació administrativa: Autoritzacions del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la dissecació i la permanència posterior en centres de caràcter científic, cultural i educatiu d'animals morts o d'animals ferits que s'han de sacrificar quan no es poden recuperar. Disposició legal: article 23 de la Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals. Publicació: DOGC núm. 967, de 18 de març de 1988. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Supòsit: 11. Matèria: Animals. Actuació administrativa: Autoritzacions i inscripcions en el Registre de nuclis zoològics de Catalunya dels establiments i les activitats que preveu l'article 3 de l'Ordre de 28 de novembre de 1988, de creació del Registre de nuclis zoològics de Catalunya. Disposició legal: article 3 i 4 de l'Ordre de 28 de novembre de 1988, de creació del Registre de nuclis zoològics de Catalunya. Publicació: DOGC núm. 1087, de 30 de desembre de 1988. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca. Disposició legal: Articles 34 i 38 de la Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals. Publicació: DOGC núm. 967, de 18 de març de 1988. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Supòsit: 12. Matèria: Animals. Actuació administrativa: Inscripcions en el Registre d'associacions de protecció i defensa dels animals de les associacions d'aquest tipus. Disposició legal: article 39.2 de la Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals. Publicació: DOGC núm. 967, de 18 de març de 1988. Departament afectat: Agricultura, Ramaderia i Pesca. Disposició legal: article 8 de l'Ordre de 5 de juliol de 1988, per la qual es regula el Registre d'associacions de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR