STSJ Cataluña , 19 de Octubre de 2000

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2000:13085
Número de Recurso5657/2000
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución19 de Octubre de 2000
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 5657/2000 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL gg ILMO. SR. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMO. SR. D. ADOLFO MATIAS COLINO REY En Barcelona a 19 de octubre de 2000 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 8451/2000 En el recurso de suplicación interpuesto por D. Donato y D. Marcos frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº25 Barcelona de fecha 17 de febrero de 2000 dictada en el procedimiento nº 1215/1999 y siendo recurridos FONDO DE GARANTIA SALARIAL y TODAGRES SA. Ha actuado como Ponente el Ilmo.

Sr. D. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 3 de diciembre de 1999 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 17 de febrero de 2000 que contenía el siguiente Fallo:

Atendre l'excepció d'incompetència de jurisdicció oposada per la demandada en el procediment seguit a instància de Donato i Marcos contra TODAGRES S.A., i absoldre en la instància a la societat sense entrar en la valoració del fons del litigi, indicant als demandants que oden reproduïr la seva pretensió dirigida als Jutjats de primera instància per ser la jurisdicció competent.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- Els demandants Donato i Marcos van iniciar la seva prestació de serveis contractada amb TODAGRES, S.A. en data 1.05.98, com a Delegats de zona de Catalunya, realitzant funcions de representació comercial de la mercantil, amb seu a Montcada i Reixac. Van percebre una retribució fixe per tots els conceptes de 1.331.250 ptes. al mes, de promig, a efectes d'aquest procediment.

2n.- Cada demandant va formalitzar amb l'empresa un contracte d'agència, el 1.05.98 (doc. 5 i 6, actora), pel qual es pactava entre altres clàusules que l'agent organitzaria la seva activitat professional de mediació i promoció, així com el temps de dedicació a la mateixa conforme a les seves pròpies normes i criteris, indicant-se també que: "Esta independencia y autonomía lo seran sin perjuicio de desarrollar aquella actividad con arreglo a las instrucciones generales de la Empresa, esenciales e imprescindibles en materias y aspectos tales como precios; condiciones de entrega y de pago de las operaciones mercantiles que se realicen; características de los clientes, etc...". Es prohibia a l'Agent de forma expressa la representació de altres fàbriques de ceràmica o similar, sense l'autorització expressa de la societat. La retribució es pactava de forma fixe fins al 31 de desembre de 1999, per import de 1.331.250.- ptes, més IVA, amb independència de les vendes realitzades. A partir de 1.01.2000, es pactava una retribució variable de comissió del 5%

aplicada sobre el preu net de les operacions realitzades per mediació de l'Agent, segons la forma pactada.

Les despeses corrien a càrrec del representant.

3r.- Els demandants estaven donats d'alta en I'IAE i contitzaven al RETA de la Seguretat Social.

4t.- En l'exercici de les seves funcions, derivades de la contractació esmentada, el demandants no tenien horari fix, ja que complien la seves obligacions de la forma que més els convenia. No tenien la obligació de treballar una jornada determinada, escollint ells mateixos el dia i hora en que realitzava els serveis encomanats. Donaven compte a l'empresa amb una periodicitat setmanal.

5è.- L'empresa demandada té el domicili social i la seva central a Castelló. En la delegació de Catalunya ubicada a Montcada tenia contractats a 3 treballadors: un cap de magatzem i 3 administratius.

Era on s'ubicava l'oficina dels demandants. La societat els feia entrega dels mostraris i tarfes dels productes que ells havien de vendre, segons el preu fixat. Els actors usaven un vehicle propi per a desplaçzar-se.

Podien cobrar als clients i no assumien el risc i ventura de les operacions. La seva activitat depenia del Cap Nacional de Vendes.

6è.- Todagres, SA va proporcionar targetes de visita amb el nom de cada demandant i la indicació de "delegado cataluña", amb l'aderça del domicili de la sucursal de Montcada (doc.2). També els va atorgar poders notarials en data 29.10.98, de representació de la societat i per contractar i separar al personal administratiu i laboral de la societat (doc. 4).

7è.- Mitjançant telegrames notificats als demandants Donato el 21.10.99 i a Marcos en data 27.10.99, es va comunicar per l'empresa a cada actor la resolució del contracte d'agència pels motius que els farien saber en la carta, amb afectes inmediats. (Foli 7).

8è.- Per cartes de data 21.10.99, rebudes pels demandants amb posterioritat als telegrames indicats, es va concretar els motius de la decisió extintiva de l'empresa, tal com consta en els documents obrant als folis 8 al 11 de les actuacions que es tenen per reproduïts.

9è.- Els demandants són represenants a la zona de Catalunya de la mercantil Distribuciones Sanitarias Italianas, S.L., dedicada a productes sanitaris, activitat que ja realitzaven amb anterioritat a la subscripció del contracte d'agencia amb la demandada i era conegut per aquélla.

10è.- S'ha esgotat el tràmit de conciliació administrativa prèvia."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó, únicamente Todagrés S.A., elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia de instancia declara la incompetencia del orden jurisdiccional social para conocer de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR