DECRET 427/2011, de 27 de desembre, pel qual s'aprova el nou sistema de descomptes d'aplicació a les autopistes i vies en règim de peatge de titularitat de la Generalitat de Catalunya i s'actualitzen les seves tarifes i peatges.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

DECRET

427/2011, de 27 de desembre, pel qual s'aprova el nou sistema de descomptes d'aplicació a les autopistes i vies en règim de peatge de titularitat de la Generalitat de Catalunya i s'actualitzen les seves tarifes i peatges.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat en els darrers anys un conjunt de mesures tarifàries d'aplicació a les autopistes i vies en règim de peatge de titularitat de la Generalitat de Catalunya. Les diferents mesures adoptades configuren un sistema dispers i no homogeni que, tot considerant el peatge com a instrument per al finançament de les infraestructures, no ha fet palès de manera suficient el seu caràcter d'element per a la millora de la gestió de la mobilitat, i ha configurat un sistema inviable des del punt de vista de la pròpia mobilitat i la sostenibilitat pressupostaria.

El present decret preveu l'aprovació d'un nou sistema de descomptes específics homogeni per al conjunt de la xarxa d'autopistes i vies de peatge de titularitat de la Generalitat de Catalunya tot considerant la millora de la gestió de la mobilitat i l'eficiència ambiental, d'acord amb els estudis tècnics analitzats en el Grup de Treball sobre la gestió del sistema d'autopistes i dels peatges com a elements reguladors de la mobilitat.

El nou sistema es configura com un sistema de descomptes acumulatius d'acord amb criteris de recurrència o habitualitat, que afavoreix la racionalització de l'ús dels vehicles, mitjançant el descompte per alta ocupació, i la transformació del parc dels vehicles amb l'aplicació d'un descompte especialment adreçat a vehicles ecològics o eficients ambientalment.

De la mateixa manera s'aproven les tarifes i peatges d'aplicació a partir de l'1 de gener de 2012 tot considerant els contractes concessionals ajustats a l'evolució de l'índex de preus sobre el consum, preveient tenint en compte el context econòmic i pressupostari, l'ajornament de diferents increments addicionals que estaven pendents d'aplicació a l'autopista C-32 Pau Casals, alhora que s'ajusten els peatges considerant els increments pendents de repercussió aprovats pel Decret 465/2004, de 28 de desembre.

Per tot això, a proposta del conseller de Territori i Sostenibilitat,

Decreto:

Article 1

1.1 S'aprova el sistema de descomptes d'aplicació a les autopistes i vies en règim de peatge de titularitat de la Generalitat de Catalunya en els percentatges i condicions que per a cada modalitat s'indica:

1.1.1 Beneficiaris: usuaris de les categories de vehicles lleugers i categoria II, que en facin ús en qualsevol dels itineraris dels recorreguts que s'especifiquen en dies no festius de dilluns a divendres, i que emprin com a mitjà de pagament qualsevol sistema dinàmic teletac (OBE interoperable Via T), implantat per la societat concessionària que permeti la verificació de la concurrència en els dits usuaris de les condicions establertes en aquest decret.

Per poder ser beneficiari del descompte ECO, els usuaris hauran d'haver-se inscrit en el "Portal ECOVIA-T" gestionat per TABASA (www.ecoviat.cat).

1.1.2 Modalitats de descomptes sobre el peatge matemàtic vigent:

Descomptes amb caràcter acumulatiu en un mateix recorregut i usuari:

  1. Descompte per recurrència: 30%. Usuaris habituals que facin més de 16 viatges al mes, tot considerant aquest com a mes natural.

  2. Descompte VAO: 40%. Tenen la consideració de VAO els vehicles ocupats per 3 o més persones.

  3. Descompte ECO: 30%. Tenen la consideració de vehicles ECO als efectes de l'aplicació d'aquest descompte:

    Vehicles elèctrics: tots

    Vehicles GLP: tots

    Vehicles gas natural: tots

    Vehicles d'hidrogen: tots

    Vehicles de gasoil: emissió de CO 2 inferior a 108 gr/km

    Vehicles biodièsel: emissió de CO 2 inferior a 108 gr/km.

    Vehicles bioetanol: emissió de CO 2 inferior a 120 gr/km.

    Vehicles de benzina i resta de tipus de combustible: emissió de CO 2 inferior a 120 gr/km

    1.1.3 Itineraris acollits segons la modalitat de descompte aplicable:

  4. C-16 Tram Sant Cugat del Vallès – Terrassa; C-32 Castelldefels-Sitges; C-32 Tram Montgat-Mataró (recorreguts troncal i accessos) i C-32 Accés Alella; C-33 Barcelona Montmeló. Accés Mollet del Vallès (descompte sobre el peatge matemàtic de competència de la Generalitat de Catalunya, una vegada aplicat el descompte específic que preveu l'article 1.2): descomptes VAO, ECO i per recurrència.

  5. C-16 Túnels de Vallvidrera i els seus accessos; C-16 Tram Terrassa – Manresa; C-32 Sitges-El Vendrell (recorreguts troncal i accessos); C-32 Mataró-Palafolls fins a la GI-600 (recorreguts troncals i accessos), C-33 Barcelona-Montmeló. Barrera troncal la Llagosta (descompte sobre peatge de competència de la Generalitat de Catalunya): descomptes VAO i ECO.

    1.2 S'aprova un descompte del 48,5% des del primer viatge, del peatge matemàtic vigent aplicable al subtram de l'autopista C-33 Meridiana-Montmeló, aplicable a tots els usuaris i categories de vehicles a l'accés de Mollet del Vallès (C-33) de dilluns a diumenge.

    En cas que el peatge que s'hagi de satisfer a la barrera de Mollet del Vallès quedi reduït al subtram Meridiana-Montmeló, el descompte serà del percentatge que correspongui de manera que el peatge resultant per a l'accés de Mollet del Vallès sigui el mateix que el càlcul explicitat en el paràgraf anterior.

    Aquest descompte de còmput i liquidació mensual només és aplicable als usuaris que utilitzin com a modalitat de pagament el sistema teletac (OBE interoperable Via T).

    1.3 Data d'aplicació del nou sistema de descomptes:

    Els descomptes per recurrència, ECO i el descompte específic per a l'accés de Mollet aprovat a l'apartat anterior, són d'aplicació a partir de les 00.00 h de l'1 de gener de 2012.

    El descompte VAO és aplicable a partir de l'1 d'abril de 2012, una vegada implantats per les societats concessionàries els sistemes tecnològics i de control necessaris per a la verificació de l'acompliment dels requisits d'aquest descompte, a excepció de la C-16 Túnels de Vallvidrera i els seus accessos, on és aplicable des de l'1 de gener de 2012.

Article 2

2.1 S'ajorna l'increment específic previst per a l'any 2012 a l'article 3.2 del Decret 465/2004, de 28 de desembre, en les tarifes del tram Sitges-el Vendrell de l'autopista C-32, Pau Casals, fins a la revisió de tarifes per a l'any 2013. La bonificació que resta pendent d'aplicació, s'ha de suprimir per la concessionària automàticament i linealment, coincidint amb la revisió de tarifes durant els anys 2013 i 2014, a raó del 2,0% anual.

2.2 S'ajorna l'aplicació de l'eliminació de la bonificació vigent de 4,22 % en les tarifes del tram Castelldefels-Sitges de l'autopista C-32, Pau Casals, en compliment del que s'estableix a la clàusula 12.1 del conveni annex al Decret 344/1994, de 14 d'octubre, pel qual s'amplia la concessió de l'autopista A-16 (actual C-32) per a la construcció del tram Sitges-el Vendrell. Aquesta bonificació s'eliminarà de forma lineal, en els termes del contracte de concessió, en els anys 2013 i 2014, coincidint amb la revisió anual de les seves tarifes.

Article 3

3.1 S'aproven les tarifes revisades de cadascuna de les categories de vehicles i recorreguts de les autopistes i vies en règim de peatge de titularitat de la Generalitat de Catalunya, que figuren a l'annex 1, resultat de l'aplicació de la revisió anual, així com la repercussió de l'eliminació de la totalitat de la bonificació temporal, aprovada a l'apartat a) de l'article 3.1 del Decret 465/2004, de 28 de desembre.

S'aproven les tarifes bonificades d'aplicació a cadascuna de les categories de vehicles i recorreguts de l'autopista C-32 Pau Casals, que figuren a l'annex 2, que resulten de la previsió prevista a l'article anterior.

3.2 S'aproven, amb validesa de les 0.00 hores del dia 1 de gener de 2012, els peatges matemàtics resultants d'aplicació a cadascuna de les categories de vehicles i recorreguts de les autopistes i vies en règim de peatge indicats a l'apartat anterior, que figuren a l'annex 3.

3.3 Els peatges aprovats per a cada recorregut i categoria s'arrodoniran a un cèntim d'euro per defecte o excés, un cop calculat l'import resultant de l'addició de la quota de l'impost aplicable en cada cas.

Article 4

4.1 La Generalitat de Catalunya ha de compensar les societats concessionàries per les diferències d'ingressos per peatge que es deriven de l'aplicació de les mesures tarifàries i de descomptes que s'aproven per aquest decret, d'acord amb els apartats següents.

Amb tot, la Generalitat podrà aprovar qualsevol altre sistema compensatori per fer efectius a les societats concessionàries els imports que es derivin per aquestes diferències d'ingressos.

4.2 Per determinar l'import anual de la compensació que permeti mantenir l'equilibri econòmic de cadascuna de les concessions per l'aplicació del sistema de descomptes aprovat a l'article 1, es considerarà la disminució dels ingressos en concepte de peatge matemàtic que es produeixin per l'aplicació dels nous descomptes, respecte als ingressos que s'hagueren obtingut amb els peatges matemàtics sense descomptes vigents aplicables als usuaris en cada moment, tot considerant els eventuals impactes en el trànsit de l'aplicació pel descompte d'alta ocupació i els estalvis en concepte de descompte comercial que pugui suposar l'aplicació dels presents descomptes per a les concessionàries,

L'import anual de la compensació es calcularà d'acord amb la fórmula següent:

C n = IP SD n – IP D n + K n VAO – E n

On:

C n = Import de la compensació de l'exercici n.

IP SD n = Ingressos en concepte de peatge matemàtic, que haguessin generat els trànsits, en l'exercici n, si no s'ha aplicat cap descompte.

IP D n = Ingressos en concepte de peatge matemàtic, efectivament generats pels trànsits, en l'exercici n, conseqüència de l'aplicació dels descomptes.

K n VAO =Efecte VAO. Aquest paràmetre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR