DECRETO LEY 2/2022, de 15 de marzo, de modificación del artículo 4 de la Ley 10/2014, de 26 de septiembre, de consultas populares no referendarias y otras formas de participación ciudadana.

ELIeli/es-ct/dl/2022/03/15/2/dof
Fecha de publicación15 Marzo 2022
Fecha de disposición15 Marzo 2022
EmisorDepartament de la Presidència

El president de la Generalitat de Catalunya

L'article 67.6.a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya preveu que els decrets llei són promulgats, en nom del rei, pel president o presidenta de la Generalitat

D'acord amb això, promulgo el següent

DECRET LLEI

Exposició de motius

La Llei 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana regula els mecanismes de les consultes populars no referendàries i d'altres formes i mecanismes de participació ciutadana institucionalitzada en l'àmbit competencial de la Generalitat i dels ens locals.

L'experiència assolida en la seva aplicació cal qualificar-la com de positiva, tal com ho reflecteixen les més de 30 consultes no referendàries d'àmbit local dutes a terme en el període 2016-2021. Tot i això, aquestes dades també posen de manifest que només s'han celebrat consultes d'àmbit municipal. La raó d'aquest fet es pot trobar en el fet que la Llei, en el cas de les consultes d'àmbit nacional, requereix que es projectin necessàriament sobre tot el territori de Catalunya i, en les d'àmbit local, que se singularitzin en un àmbit municipal, comarcal o de vegueria concrets, la qual cosa en dificulta la realització quan es tracta d'un àmbit d'abast supramunicipal superior al municipi, la comarca o la vegueria.

Aquesta última circumstància col·lideix amb el fet que hi ha assumptes o àmbits de decisió de la Generalitat, relacionats amb les seves competències o interessos, que, per la seva incidència en polítiques públiques o en interessos de caràcter social, econòmic o d'arrelament al territori, tenen un abast supramunicipal i, en conseqüència, poden afectar, de manera transversal, els interessos de les persones que resideixen en aquests territoris.

D'acord amb això, aquest Decret llei atribueix al president de la Generalitat i al Govern la facultat de promoure consultes que afectin més d'un municipi, d'una comarca o d'una vegueria, i de convocar-les, per la seva especial transcendència, al president de la Generalitat.

El recurs a la legislació d'urgència per aprovar la modificació de la Llei 10/2014 que es proposa està plenament justificat. D'una banda, es respecten els límits materials de l'article 64 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i també els recollits a l'article 86.1 de la Constitució espanyola, que el Tribunal Constitucional ha considerat aplicables als decrets llei autonòmics (STC 40/2021, de 18 de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR