DECRET 110/2012, de 2 d'octubre, pel qual es crea el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

La conjunció de diversos fenòmens socials, econòmics, científics, tecnològics i demogràfics produïts en els darrers anys ha donat lloc al sorgiment d’un ampli ventall associatiu dels col·lectius de pacients dels serveis sanitaris en l’àmbit internacional, especialment en aquells països amb un sistema públic de salut amb alts nivells de qualitat assistencial.

La majoria de moviments associatius en defensa dels drets dels pacients van néixer arran de la necessitat d’implicar pacients de la sanitat en la defensa de la seguretat del pacient.

La participació dels ciutadans en els assumptes públics és una qüestió cabdal que la Constitució encomana als poders públics en l’article 9.2, l’exercici de la qual constitueix un dret fonamental reconegut en l’article 23.1.

La Llei estatal 14/1986, de 25 d’abril, general de sanitat, reconeix en l’article 10.10 el dret dels ciutadans a participar en les activitats sanitàries, en els termes establerts en la Llei mateixa.

En l’àmbit català, l’article 43 de l’Estatut d’autonomia inclou la participació i la representació ciutadanes entre els principis rectors que han d’orientar els poders públics en l’exercici de les polítiques públiques.

L’article 2 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d’ordenació sanitària de Catalunya, relatiu als principis informadors als quals s’ha d’ajustar la protecció de la salut, l’ordenació i l’organització del sistema sanitari de Catalunya, conté en l’apartat d) la participació comunitària en la formulació de la política sanitària i el control de la seva execució.

Així mateix, la Carta de drets i deures del ciutadans en relació amb la salut i l’atenció sanitària, aprovada pel Govern el 24 de juliol de 2001, reconeix el dret a participar en les activitats sanitàries, mitjançant les institucions i òrgans de participació comunitària i les organitzacions socials, en els termes establerts normativament.

A nivell internacional, l’Organització Mundial de la Salut dóna suport a la participació dels pacients en els programes dirigits a millorar la seva seguretat mitjançant la iniciativa Pacients en Defensa de la seva Seguretat de l’Aliança Mundial per a la Seguretat del Pacient.

Igualment, la Recomanació R (2000) 5 del Comitè de Ministres als Estats Membres del Consell d’Europa, relativa al desenvolupament d’estructures de participació dels ciutadans i pacients en el procés decisori en l’àmbit sanitari, inclou un apartat dedicat a polítiques d’ajuda a la participació activa amb diverses actuacions a adoptar en aquest sentit per part dels poders públics.

El gran repte de les administracions sanitàries actuals és situar al pacient com a centre del sistema de salut, i adaptar-lo a les seves necessitats, de manera que es garanteixi un procés assistencial integral. Per tal d’assolir aquest canvi estratègic es fa imprescindible la implicació de les associacions i organitzacions representatives dels pacients de la sanitat en el procés de decisió de les polítiques de salut. Una valoració integral de l’assistència sanitària no es pot fonamentar exclusivament en criteris d’efectivitat, eficiència i equitat, sinó que ha d’incorporar de manera efectiva i formal la visió dels pacients, com a usuaris del sistema, sobre l’acceptabilitat i la satisfacció en relació amb el conjunt de serveis i prestacions rebudes.

Amb aquests objectius, el Departament de Salut considera oportuna i convenient la constitució d’un òrgan assessor representatiu de les associacions de pacients davant l’Administració catalana, per tal de poder donar veu directa als pacients mitjançant la proposta dels assumptes que considerin oportuns, i possibilitar la participació en el procés d’elaboració de les polítiques d’atenció sanitària del Departament de Salut i garantir una informació fiable, concreta i transparent directa entre l’Administració i els ciutadans amb funcions d’informació, assessorament i participació.

D’acord amb el que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR