ORDRE SLT/542/2010, de 8 d'octubre, per la qual es crea el Consell Assessor de la Seguretat de Pacients.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyOrdre

ORDRE

SLT/542/2010, de 8 d'octubre, per la qual es crea el Consell Assessor de la Seguretat de Pacients.

L'article 27 de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut, atribueix a les comunitats autònomes la possibilitat de complementar els requisits mínims de seguretat i qualitat que han de reunir els centres, serveis i establiments sanitaris. Aquestes garanties de seguretat i qualitat són d'aplicació també a totes les activitats sanitàries privades, amb independència del finançament de les prestacions que ofereixin a cada moment, tal com expressament estableix l'article 45 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries.

La seguretat dels i de les pacients és un dels aspectes més rellevants que han d'abordar els sistemes sanitaris actuals, com així ho ha manifestat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en el seu programa Aliança mundial per a la seguretat dels pacients.

L'aparició de nous procediments i tècniques aplicables en l'àmbit de l'assistència sanitària, si bé suposa una millora notable en la qualitat d'aquella, implica, alhora, un augment de la seva complexitat i dels riscos potencials per a la seguretat dels i de les pacients. Existeixen diferents tipus d'efectes adversos que hi poden incidir, entre els quals podem distingir aquells relacionats amb el procediment aplicat, els derivats d'una infecció nosocomial, de la medicació o les cures administrades i del diagnòstic. Tot això sense oblidar aquells efectes adversos que deriven del mateix comportament dels i de les pacients.

En aquest sentit, i d'acord amb els resultats obtinguts per l' Estudi nacional d'efectes adversos lligats a l'hospitalització , malgrat les bones dades registrades, encara existeixen aspectes a millorar en aquest àmbit i, per tant, és necessari seguir posant èmfasi en la necessitat de sensibilitzar tant el personal sanitari com la població sobre la importància d'aquest problema, per unir esforços en el seu abordatge.

Les principals organitzacions, agències i administracions públiques, tant en l'àmbit internacional i europeu com en l'àmbit nacional, han desenvolupat estratègies per prevenir, controlar i minimitzar els efectes adversos evitables en la pràctica clínica.

Així, la Recomanació del Consell de la Unió Europea de 9 de juny de 2009, sobre la seguretat dels pacients, en particular la prevenció i lluita contra les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària, posa de manifest que s'ha calculat que en els estats membres entre un 8 i un 12% dels i de les pacients ingressades pateix efectes adversos durant el seu tractament, i que una seguretat deficient dels i de les pacients representa un problema de salut pública de greus conseqüències així com la sobrecàrrega d'uns recursos sanitaris limitats.

En l'àmbit autonòmic s'ha impulsat l'Aliança per a la seguretat dels i de les pacients a Catalunya, com a iniciativa per part del Departament de Salut de la Generalitat mitjançant la qual es pretén establir una xarxa de grups d'interès que s'impliquin en la promoció de la seguretat i en la integració d'idees que potenciïn la conscienciació i abordatge de la temàtica.

D'acord amb el que s'ha exposat, en virtut de les atribucions que em confereix l'article 22 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Es crea el Consell Assessor de la Seguretat de Pacients com a òrgan assessor del departament competent en matèria de salut.

1.2 Aquest Consell s'adscriu a la direcció general competent en matèria de recursos sanitaris del departament competent en matèria de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR