DECRET 54/2014, de 15 d'abril, pel qual es regula l'extracció de corall vermell (Corallium rubrum) en les aigües interiors del litoral català.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyDecret

L’article 119.2 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de pesca marítima i recreativa en aigües interiors i també la regulació i la gestió dels recursos pesquers i la delimitació d’espais protegits.

La Llei 2/2010, del 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, desplega, entre d’altres títols competencials de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, l’esmentat article 119.2 i regula, entre d’altres qüestions de l’activitat pesquera, l’exercici professional de l’activitat pesquera i marisquera, que sotmet a l’obligatorietat de disposar de la llicència corresponent, així com les mesures tècniques de gestió, conservació, protecció i regeneració dels recursos marins.

A l’article 5 la Llei 2/2010, del 18 de febrer, determina les seves finalitats, entre les quals es troben la de vetllar per l’explotació racional i responsable dels recursos marins, afavorir-ne el desenvolupament sostenible, adoptar les mesures necessàries per protegir i regenerar aquests recursos i el seu ecosistema amb respecte a la normativa ambiental, i fomentar la coordinació amb els organismes i administracions competents en la matèria (apartat a), així com la de promoure la creació de zones de protecció com a eina de gestió pesquera i de recuperació dels ecosistemes degradats (apartat n).

L’article 9 de la Llei 2/2010, del 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, modificat per la Llei 9/2011, de 29 de desembre, de promoció de l’activitat econòmica, estableix en l’àmbit de l’activitat pesquera i marisquera professional la regulació de les llicències de pesca i marisqueig i el permís especial de pesca.

El capítol III del títol I de la Llei 2/1010, del 18 de febrer, dedica els articles 24 a 36 a les mesures tècniques de gestió, conservació, protecció i regeneració dels recursos. L’article 26 concretament regula els plans específics de gestió per a la conservació i la recuperació dels recursos pesquers i marisquers, i l’article 29 estableix la finalitat i tipus de zones de protecció pesquera o marisquera. L’article 32 es refereix específicament, entre d’altres, a les zones de coral·lígens i n’estableix la definició, fent especial referència a la seva condició d’hàbitat protegit als efectes de la pesca, en concordança amb la normativa pesquera de la Unió Europea i de la normativa mediambiental.

Fins ara, la regulació de la pesca del corall vermell a Catalunya la constituïa el Decret 389/2004, de 21 de setembre, pel qual es regula la pesca de corall vermell ( Corallium rubrum ) a les aigües interiors del litoral català, que derogava l’anterior regulació continguda en el Decret 291/1983, de 7 de juliol. La Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya 311/2008 va declarar la nul·litat del Decret 389/2004, de 21 de setembre. Aquesta Sentència va ser confirmada en cassació pel Tribunal Suprem mitjançant Sentència de 15 de desembre de 2010, amb la qual cosa la normativa reguladora de la pesca del corall vermell tornava a ser el Decret 291/1983.

La Directiva 92/43/CEE del Consell, de 21 de maig de 1992, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres, estableix a l’article 14 que si els estats membres ho consideren necessari poden prendre mesures perquè la recollida en la natura d’espècimens de les espècies de fauna i flora silvestres que figuren a l’annex V, així com la seva explotació, siguin compatibles amb el manteniment d'aquestes en un estat de conservació favorable. A l’esmentat annex V es recull el C orallium rubrum com a espècie animal d’interès comunitari la recollida en la natura i explotació del qual poden ser objecte de mesures de gestió.

Aquesta Directiva 92/43/CEE del Consell ha estat transposada a l’ordenament estatal mitjançant la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, que estableix el règim jurídic bàsic de la conservació, l'ús sostenible, la millora i la restauració del patrimoni natural i de la biodiversitat, l’article 52.1 de la qual estableix que les comunitats autònomes adoptaran les mesures pertinents perquè la recollida en la natura d’espècimens de les espècies de fauna i flora silvestres d’interès comunitari que s’enumeren a l’annex VI, així com la gestió de la seva explotació, siguin compatibles amb el manteniment d'aquestes en un estat de conservació favorable. L’esmentat annex VI inclou el corall vermell ( Corallium rubrum ) en el llistat d’espècies d’animals i vegetals d’interès comunitari la recollida i l’explotació dels quals poden ser objecte de mesures de gestió.

D’altra banda, s’han incorporat a la regulació de l’extracció del corall vermell les noves mesures contingudes en la Recomanació de la Comissió General de Pesca del Mediterrani CGPM/36/2012/1.

En conseqüència, d’acord amb el nou marc normatiu en matèria de pesca i acció marítimes, cal procedir a la publicació d’una norma base que desplegui la Llei 2/2010, del 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, amb l’objectiu de regular l’activitat d’extracció de corall vermell en aigües interiors del litoral català i concretar els mecanismes de concessió de llicències per aconseguir una explotació sostenible del recurs.

L’article 16 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, estableix que correspon als consellers, com a integrants del Govern, entre d’altres atribucions, la de proposar al Govern els projectes de Decret relatius a les seves funcions o al seu àmbit de competències.

El Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competències dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix a l'article 3.9.3 l’exercici de la competència en matèria de polítiques de pesca al Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural. El Decret 270/2013, de 23 de desembre, de reestructuració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, estableix a l’article 49.1.d), entre les funcions que corresponen a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, la de proposar la regulació normativa en matèria d’ordenació pesquera i de gestió de recursos marins.

En la tramitació d’aquesta disposició s’ha consultat el sector pesquer afectat, i s’ha fet el tràmit del període d’informació pública que preveu la normativa vigent per a la tramitació de disposicions de caràcter general.

Sobre aquesta disposició ha emès informe el Consell de Pesca i Afers Marítims de Catalunya.

D’acord amb el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

Per tot això, a proposta del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

Aquest Decret té per objecte regular l’extracció de corall vermell ( Corallium...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR