Circular de la Dirección General de Tributos

AutorJosé Vicente Galdón Garrido
Páginas44-49

La Dirección General de Tributos ha remitido al Colegio Notarial la siguiente Circular que contiene importantes reglas de aplicación e interpretación de determinados preceptos del Reglamento del Impuesto sobre transmisiones patrimoniales y actos jurídicos documentados.

CIRCULAR 8/95

Per la present circular, es dicten regles d'aplicació i interpretado de determináis preceptes del Reglament de Pimpost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentáis (aprovat per Reial decret 828/1995, de 29 de maig)

Article 1.3 Modalitats de l'impost

Aquest precepte s'ha d'interpretar d'acord amb el que disposa Part. 72. Per tant, la incompatibilitat és amb la quota gradual de l'impost sobre actes jurídics documentáis en la seva modalitat de documents notaríals.

Article 5.1 Afecció dels béns transmesos

Article 12.3 Actes equiparais a les hipoteques

D'acord amb l'article 122.4, aquesta afecció queda ampliada a 5 anys (abans 2).

D'acord amb aquest precepte, en el supósit de transmissió d'un be immoble que constitueixi una segona entrega efectuada per empresari o professional, per tant, una transmissió subjecta i exempta d'IVA i subjecta a ITP, la constitució de la condició resolutoria explícita de la compravenda tributará d'acord amb les següents regles:

  1. si el comprador és alhora subjecte passiu d'IVA, la condició resolutoria tributará al 0,50 per 100, en concepte d'acte jurídic documentat en la modalitat de document notarial; i

  2. si el comprador no és subjecte passiu d'IVA, la condició resolutoria tributará al 1 per 100, en concepte de transmissió patrimonial onerosa.

    En ambdós casos, i d'acord amb els anieles 34 c) i 68 del Reglament, el subjecte passiu de la constitució de la condició resolutoria explícita és el transmitent del bé immoble.

    Article 32.3

    Excessos d'adjudicació. Supósit especial

    La interpretació d'aquest precepte s'ha d'efectuar des dels parámetres marcats per Part. 11.1.B) segons el qual, i a "sensu contrario", els excessos d'adjudicació que sorgeixin de donar compliment a Part. 1062 del Codi civil no estan subjectes al concepte de transmissió patrimonial onerosa.

    Per tant, Fexcés que es produeixi per causa de la necessária adjudicació de Phabitatge habitual a favor d'un dels cónjuges en rao la dissolució del vincle matrimonial o del canvi del régim económic matrimonial, no tributará qualsevol que sigui Pafavorit per Pexcés, és a dir, tant si Pexcés afavoreix al cónjuge adjudicatari de Phabitatge com si afavoreix a Paltre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR