Carta de la Honorable Consellera de Justicia sobre el proyecto de Código de Familia. Nota adjunta

AutorLeopoldo Martínez de Salinas
Páginas37-42
  1. El projecte de Codi de Familia tracta de reglar de manera completa aquest ámbit, lógicament, a partir de les competéncies que per a Catalunya resulten de l´article 149.1.8 de la Constitució i de l´article 9.2 de PEstatut, o sigui amb exclusió de les matéries que aquell precepte reserva a PEstat tot deixant de banda, per raons d'oportunitat, algún ámbit no reservat, en tant que el text constitucional en Pámbit del matrimoni reserva a PEstat només les normes relatives a les formes del matrimoni.

    Amb aquesta finalitat s'han tingut com a referencia i fonamentalment s'han respectat.

    1. El text encara vigent de la Compilació.

    2. Les liéis especiáis aprovades pel Parlament.

    3. Els projectes de llei recentment presentáis al Parlament.

    El text consta de deu títols, dividits en capítols i aquests, quan és necessari, en seccions. Aquells títols son el següents:

    1. El matrimoni i els seus efectes.

    2. Els capítols matrimoniáis.

    3. El régim económic matrimonial

    4. Els drets deriváis d'una unió estable de fet.

    5. La filiació.

    6. Uadopció.

      VIL La potestat dels pares. VIH. La tutela i la cúratela.

    7. La protecció dels menors desemparats.

    8. Els alimients entre parents.

      El text té un total de 272 articles, una disposició addicional, cinc disposicions transitóries i dues disposicions fináis.

  2. El títol I, relatiu al matrimoni i els seus efectes conté uns preceptes generáis d'introducció, que o no figuraven en el nostre dret propi o hi figuraven de manera dispersa.

    Es manté a l´article 8 la necessitat del consentiment del no titular, en el cas de la disposició de l'habitatge conjugal i es manté també sense alteracions significatives la normativa vigent en materia de contractació entre cónjuges, drets viduals i donacions per rao de matrimoni atorgades fora de capítols matrimoniáis.

    La referencia, com és natural, es troba a la Compilació títol tercer, en la redacció donada per la llei 8/1993 de 309 de setembre, de modificado de la Compilació en materia de relacions patrimonials entre cónjuges.

    El títol II, relatiu ais capítols matrimoniáis, tampoc no alterará el sistema vigent, tot prenent com a pauta també aquell text de la Compilació.

    D'altra banda, el títol III regula el régim económic matrimonial, mantenint el sistema de Pestablert per pacte i, com a supletori, prenent també com a pauta el dret actualment en vigor, el de separació de béns, en relació al qual es manté el dret a la compensació económica per rao de treball, introduida per la llei 8/1993.

    Malgrat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR