STSJ Cataluña 956, 18 de Enero de 2006

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2006:956
Número de Recurso8558/2004
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución956
Fecha de Resolución18 de Enero de 2006
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG : 08019 - 34 - 4 - 2004 - 0000831 sa ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY ILMO. SR. SALVADOR VÁZQUEZ DE PARGA Y CHUECA En Barcelona a 18 de enero de 2006 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 417/2006 En el recurso de suplicación interpuesto por TECICIME S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Reus de fecha 7 de mayo de 2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 443/2003 y siendo recurrida Elvira y REALE SEGUROS GENERALES SA. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 22 de diciembre de 2003 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 7 de mayo de 2004 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda interposada per Elvira en el seu nom i en la representació que exerceix, contra TECICIME S.L. i REALE S.A. sobre millora voluntària derivada de conveni col.lectiu, i condemno a la demandada TECICIME S.L. que aboni a l'actora, com a responsable directa, la quantitat de 7.354,73 euros (25.926 euros menys 18.571,27 euros)

sense dret a l'abonament d'interessos en no tractar-se de deute salarial. Condemno la companyia d'assegurances REALE S.A. com a responsable civil directa al pagament de 18.571,27 euros, més l'interès per mora establert a l' art. 20 de la Llei de Contracte d'assegurança , a computar des de la data de l'actualització del risc i fins que el principal Ii sigui efectivament abonat. Condemno l'empresa com responsable subsidiària, per el cas d'insolvència total o parcial de l'altra codemandada, al pagament de 18.571,27 euros.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER. - El Sr. Millán , nascut el 6.7.1973 (per error la demanda indica " Luis Miguel ") va ingressar a l'empresa demandada, dedicada al metall (mecanització de peces), el 24.11.1993, sent la seva categoria la d'Oficial 1a i últimament segon encarregat, i el seu salari 2154,17 euros amb inclusió d'extres. És d'aplicació el conveni de siderometalúrgica de la província de Tarragona (resolució de 3.5.2000).

SEGON

Evaristo , paleta, treballador de manteniment de l'empresa BASF, pare del difunt Millán , és amic de la familia de I'Administrador de la demandada, i del propi administrador. Va ser requerit per aquest, a través de Millán perquè realitzés els treballs de construcció d'un annex a la planta industrial consistent en dues plantes de 30 a 35 m2 de superfície, destinades en emmagatzematge de residus industrials. La construcció es va iniciar I'abril de 2002. L'esmentat Evaristo va ser rescabalat econòmicament per I'empresa demandada per la realització dels esmentats treballs. El 21.8.2002 el Sr. Millán va morir a les 19 hores quan es trobava al costat del seu pare, Evaristo , prenent mesures per a la instal.lació duna barana de protecció que impedís l'accés a persones estranyes a la coberta.

Van situar una bastida de borriquetas al costat del buit de la finestra de la primera planta i es van pujar a la plataforma de la bastida situada a uns 1,80 metres d'alçària, sortint el cos per sobre de la biga que serveix de llinda a la finestra. El mort va sofrir una descàrrega elèctrica, desplomant-se sobre la plataforma i caient al sòl de la primera planta. Per sobre de l'obra discorria una línia elèctrica d'alta tensió de 25.000 v. En l'obra treballaven ocasionalment treballadors de la demandada, en funció de les necessitats d'ajuda que necessitava el Sr. Evaristo . L'Administrador Ii havia indicat que quan necessités d'algun operari l'agafés, i requeria al seu fill perquè Ii proporcionés els operaris necessaris pertanyents a la demandada, que col.laboraven amb ell fora de la jornada de treball de l'empresa, fonamentalment a la tarda i en caps de setmana. El difunt solia col.laborar amb el seu pare a la tarda una vegada acabada la seva jornada i en caps de setmana, Si era precís, en particular, comptar-hi en funció de la seva especialitat com soldador/torner i operari qualificat al sector del metall. En alguna ocasió havia tallat alguna biga durant la jornada de matí

(Documental, informe de la lnspecció del Centre de Seguretat de la Generalitat, testifical de l'encarregat, i en particular de la testifical del Sr. Evaristo , coincident amb les seves declaracions davant de la lnspecció ¡ en la instrucció penal)

TERCER

La inspecció de treball va iniciar les seves actuacions, emetent-se el corresponent informe, i es va aixecar Acta 781/2002, per la qual es va proposar la sanció de 30.051 euros per falta molt greu a l'empresa demandada. El procediment sancionador es troba suspès. Se segueixen diligències al Jutjat d'lnstrucció num. 1 de Reus, PA 40/2002, figurant com inculpat l'Administrador de la demandada, Sr. Marco Antonio (documental d'ambdues parts).

QUART

La jornada de treball del difunt era de 8 a 12,30 i de 15 a 18,30 (documental de I'empresa; coincident amb les manifestacions de l'encarregat i el pare del difunt). Això no obstant, solia romandre a l'empresa fins a les 7,30 o 8 de la tarda. Tenia les claus de l'empresa i els codis de l'alarma, i podia accedir a les instal.lacions de l'empresa quan volgués (confessió de la empresa).

CINQUÈ

El difunt exercia la funció de segon encarregat. L'empresari havia manifestat la seva intenció de deixar-li l'empresa, considerant-lo el seu hereu (així resulta de la confessió del legal representant de l'empresa, coincident...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR