STSJ Cataluña 2272/2023, 11 de Abril de 2023

JurisdicciónEspaña
Fecha11 Abril 2023
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Número de resolución2272/2023

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08096 - 44 - 4 - 2020 - 8024724

mmm

Recurso de Suplicación: 5776/2022

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

ILMA. SRA. NÚRIA BONO ROMERA

ILMO. SR. SALVADOR SALAS ALMIRALL

En Barcelona a 11 de abril de 2023

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 2272/2023

En el recurso de suplicación interpuesto por INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS) frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Granollers de fecha 26 de abril de 2021, dictada en el procedimiento nº 435/2020 y siendo recurridos Dª. Celia, MUTUAL MIDAT CYCLOPS y TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. Adolfo Matías Colino Rey.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Invalidez general, en la que el actor, alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 26/4/ 2021, que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda presentada per la Sra. Celia contra l'Instituto Nacional de la Seguridad Social, i la Tesorería General de la Seguridad Social, i declaro l'actora en situació d'invalidesa permanent total derivada de contingència professional, amb el dret a rebre la prestació per import del cinquanta-cinc per cent de la base reguladora de 13.077€ anuals, i amb efectes de 30-9-2019; en conseqüència condemno l'Ens Gestor a pagar a la Sra. Celia a aquesta prestació, amb els mínims, les millores i les revaloritzacions legalment procedents.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer . La Sra. Celia, DNI NUM000, nascuda el NUM001 -1969, que té com a professió habitual la de netejadora industrial, es troba en situació d'assimilada a l'alta al Règim General de la Seguretat Social.

Segon . La Sra. Celia presentà sol·licitud de prestació d'incapacitat permanent, què va ser desestimada mitjançant resolució de l'INSS de 22-10-2019 per considerar que l'ara demandant no es trobava en situació funcional incompatible amb l'activitat professional. Contra aquesta resolució, la Sra. Celia preentà reclamació administrativa prèvia, que va ser desestimada per l'Ens Gestor el 18-2-2020, tot conf‌irmant la resolució impugnada. Segons el dictamen de l'SGAM, de 30-9-2019, la Sra. Celia presenta síndrome del túnel carpià esquerre (no dominant) intervingut quirúrgicament, actualment amb dèf‌icit de garra respecte de l'extremitat contra lateral. (expedient administratiu).

Tercer . La Sra. Celia presenta síndrome del túnel carpià esquerre, intervingut quirúrgicament el 2017, que comporten limitació funcional per dur a terme tasques fonamentals de la seva professió habitual. (informe metge forense).

Quart. Les conclusions de la vigilància de la salut practicada a la Sra. Celia pel servei de prevenció de riscos laborals declarà, en informe de 8-4-2019, que no era apta temporalment per al lloc de treball f‌ins a nova valoració de la manipulació de càrregues superiors a 10 quilos i moviments repetitius amb les extremitats superiors. L'empleadora Acciona Facilty Services, SA extingí el contracte de la demandant per ineptitud sobrevinguda amb efectes del 18-4-2019. (folis 285 a 287).

Cinquè. Pel cas de ser estimada la pretensió de la part actora, la Base Reguladora de la incapacitat permanent total derivada de contingència professional és de 13.077 € anuals; i la data d'efectes la de 30-9-2019. (no controvertit).

TERCERO

En fecha 30/4/2021 se dictó auto de aclaración de la anterior sentencia, cuya parte dispositiva es del tenor literal siguiente:

Estimo la pretensió d'aclariment presentada per la lletrada de la Mútua Midat Cyclops, i acordo substituir al fet provat cinquè i al fallo de la sentència, la referència a la contingència professional que hi consta, per la de contingència comuna, al ser la causa de la incapacitat permanent discutida.

CUARTO

En fecha 15/9/2021 se dictó auto de aclaración de la anterior sentencia, cuya parte dispositiva es del tenor literal siguiente:

"Estimo la pretensió d'aclariment presentada pel lletrat de l'INSS i acordo substituir al fet provat cinquè i al fallo de la sentència, la referència a la base reguladora que hi consta, per la correcta de 910,22€.

QUINTO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la demandada INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), que formalizó dentro de plazo, y que de la parte contraria, a la que se dio traslado, MUTUAL MIDAT CYCLOPS lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia, que estimó la demanda interpuesta por la demandante, declarándola en situación de incapacidad permanente total, para su profesión habitual, derivada de accidente de trabajo, con derecho a prestaciones económicas sobre la base reguladora que se indica, se interpone el presente recurso de suplicación.

Como consta en las actuaciones, dicha sentencia fue objeto de auto de aclaración, a petición de la Mutua, que exponía que la parte demandante desistió de la petición de contingencia profesional y el hecho probado quinto ref‌lejaba la base de contingencia profesional. El Juzgado de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR