STSJ Cataluña 5936/2018, 12 de Noviembre de 2018

PonenteLUIS REVILLA PEREZ
ECLIES:TSJCAT:2018:9439
Número de Recurso3383/2018
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución5936/2018
Fecha de Resolución12 de Noviembre de 2018
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2017 - 0003180

mm

Recurso de Suplicación: 3383/2018

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a 12 de noviembre de 2018

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5936/2018

En el recurso de suplicación interpuesto por Teleperformance España, S.A.U. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 6 de octubre de 2017 dictada en el procedimiento nº 66/2017 y siendo recurridos Sección Sindical U.G.T. y Ministerio Fiscal, ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. LUIS REVILLA PÉREZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 6 de octubre de 2017 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo en part la demanda presentada per Teodora en nom i representació de la Secció Sindical de la UGT a l'empresa TELEPERFORMANCE ESPAÑA SAU en contra de l'empresa TELEPERFORMANCE ESPAÑA SAU, en que ha estat citat el Ministeri Fiscal, sobre tutela de drets fonamentals i llibertats públiques i a) Declaro l'existencia de vulneració de la llibertat sindical i de la garantia de indemnitat, declarant la nul.litat radical de l'actuació de l'empresa demandada en quan a la limitació de l'activitat sindical i represàlies contra els membres de la secció sindical de UGT b) Ordeno el cessament immediat del comportament vulnerador dels drets garantis a l'article 28.1 i 24 de la Constitució Espanyola i c) Condemno a TELEPERFORMANCE ESPAÑA

SAU a estar i passar per aquesta declaració així com a abonar la quantia de 6.000.- euros a la secció sindical UGT en concepte de danys i perjudicis.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1. - Teodora presta serveis per compte de l'empresa demanada amb una antiguitat des del 6.05.03, amb categoria professional de Gestor-Nivell 9, realitzant les funcions pròpies del lloc de treball i percebent un salari de 1.057,80 euros inclosa prorrata de pagues extraordinàries, amb una jornada laboral de 34 hores setmanals, te concedida una reducció de jornada per guarda legal de familiar des del mes d'agost de 2012. Ostenta el càrrec de secretaria del Comité d'empresa i secretaria d'organització de la Secció Sindical de UGT. (sense controversia)

  1. - L'empresa realitza l'activitat de contact center amb campanyes per a diversos clients (Vodafone, Agilent, Caixa Catalunya, Amplifón...) El conveni col.lectiu aplicable a l'empresa es el del Sector de Contact Centrer de àmbit estatal (Telemarqueting).

  2. - El 30.09.16 l'empresa comunica que per tal d'accedir a les instal.lacions dels clients de l'empresa on presten serveis els treballadors (campanya Agilent) el comitè i seccions sindicals han de preavisar a la responsable de l'empresa (Sra. Rosa ) 24 hores abans de la data prevista, per a gestionar els permisos 3.-d'accés a les instal lacions, La secció sindical de UGT li ha comunicat a la demandada el seu desacord. (interrogatori de l'empresa, folis num. 155,166)

  3. - El 4.04.16 i 31.05.17 l'empresa en resposta a peticions de la mateixa secció sindical comunica i recorda que no poden comunicar-se via correu corporatiu ni amb els agents de "Agilent" ni amb la resta de treballadors i que per a la comunicació disposen del tauló de UGT, que en tot cas poden sol.licitar als treballadors la seva adreça de correu personal.

    L'empresa es dirigeix als treballadors mitjançant la Intranet, que no permet utilitzar als membres del comitè ni a les seccions sindicals en les seves relacions amb els treballadors . (Interrogatori empresa, folis num. 444)

  4. - El 4.05.16, el 5.05.16 s'informa a l'empresa que els cartells de UGT del tauló d'anuncis han estat arrancats i demanen que es posi un panell amb vidre i clau per evitar- ho. L'empresa no respon. En data 9.05.16 s'informa novament a l'empresa que el 6.05.16 entre las 20:00 i les 20:30 hores es va tornar a destruir informació del tauló de UGT. L'empresa respon que van mantenir diverses reunions i que confiaven que no es tornarien a repetir els actes. A data del judici l'empresa ni havia posat vidre ni pres cap mesura al respecte. (Folis num. 443, 455 darrera)

  5. - El 9.03.16 la secció sindical UGT a l'empresa demandada sol.licita utilitzar fotocopiadora per el volum elevat de fotocopies a doble cara que han de realitzar, que l'empresa denega. (foli num. 442)

  6. - El 7.10.16 l'empresa va substituir les torres dels equips informàtics de la sala del comitè d'empresa sense avisar prèviament a la secció sindical de UGT i sense que estigués present cap representant de la mateixa en aquell moment. El canvi venia precedit per comunicacions de la secció sindical UGT de incidències i problemes de configuració de l'ordinador . (interrogatori part, folis num. 457, 458, 459, 460, 461)

  7. - El 3.03.16 l'empresa va notificar a la presidenta del comitè d'empresa Begoña, el seu acomiadament disciplinari amb efectes del dia següent . La treballadora va interposar demanda per acomiadament al.legant vulneració de drets fonamentals, procediment num. 258/16 del Jutjat Social 17 de Barcelona, del que no consta sentencia.

    El 18.02.16 s'havia iniciat l'expedient contradictori, per frau i falsedat. Els fets que l'empresa fa constar com a motiu de l'acomiadament son: El dia 30.12.15 no va acudir al seu lloc de treball degut a una visita mèdica de la que va entregar el corresponent justificant de visita mèdica. Al justificant constava que havia estat al centre ABS Santa Eulalia Sud el dia 30.12.15 a les 9:18 hores i sortit de la consulta a les 9:23 hores, justificant signat pel facultatiu Jacinto . Al justificant hi havia dos anotacions a bolígraf en les que es deia "Computa 6 horas" i "Reposo 24 horas". En data 5.01.16 la treballadora va manifestar a una administrativa de PCP ( Constanza ) que l'anotació "Reposo 24 horas" l'havia realitzat l'infermera del metge que va emetre el justificant de visita. Per correu electrònic posterior de 11.01.16 enviat a Elena de PCP manifesta que l'anotació de "Computa 6 horas" l'havia fet vostè i que en quan a l'anotació de "Reposo 24 horas" "es correcto". En data 11.01.16 va remetre un parte de baixa amb incapacitat temporal de data 30.12.15 amb una durada estimada d'un dia, emés per un altre facultatiu Encarnacion . L'empresa va efectuar investigacions i va encarregar un peritatge amb dictamen pericial cal ligràfic de data 25.01.16 que va concloure que les dues anotacions del justificant de la visita mèdica del 30.12.15 son fetes de puny i lletra per la treballadora Sra. Begoña, tant l'anotació "Computa 6 horas" com "Reposo 24 horas" . Per això l'empresa considera a la seva carta que la conducta de la Sra. Begoña es sancionable amb l'acomiadament, per constituir una falta molt greu de l'article 54.2 d) de l'Estatut

    dels Treballadors i de l'article 67.4 del conveni col lectiu aplicable per haver falsejat un document oficial emès per un metge de la Seguretat Social per entregar-lo a l'empresa.

  8. - En la data dels fets que consten a la carta i en la data de l'acomiadament empresa i comitè estaven pendents de la resolució sobre la demanda de conflicte col lectiu interposada per UGT sobre la interpretació i aplicació de l'article 28.2 del conveni col lectiu, que estableix el dret a 35 hores retribuïdes a l'any per assistir a consultes de metges de la Seguretat Social i específicament, sobre la validesa de la decisió empresarial que establia que la" justificació oportuna" havia de ser una justificació mèdica original, amb indicació de l'horari de entrada i sortida de la visita, data de la mateixa i segell del col legiat o mecanització de la targeta. La sentencia del Jutjat Social 15 de 4.04.16 (conflicte col.lectiu 407/15) conte la següent part dispositiva: " Que, estimando la demanda origen de las presentes actuacions, promovida por UGT contra Teleperformance España SAU debo declarar y declaro la nulidad del acuerdo empresarial que, a los efectos de la aplicación del articulo 28.2 del convenio colectivo estatal para el sector de Contac Center, antiguio telemaerketing, Código de convenio numero 99012145012002, que impone la justificación médica original con indicación de horario de la visita, fecha de la misma y sello del colegiado o mecanización de la tarjeta." L'empresa va interposar recurs de suplicació.

    La discrepància entre la secció sindical i l'empresa sobre aquest assumpte del justificant per assistència medica va continuar, acusant la secció sindical a l'empresa de incompliment reiterat de la sentencia de les hores médiques. (Folis num. 616 a 617, 580, 291 a 300, 631)

  9. - La Sra. Begoña era presidenta del comitè i delegada de prevenció, a més de secretaria de la secció sindical de UGT.

    Després de l'acomiadament li va ser retirada la targeta de identificació com empleada i va sol.licitar una nova targeta amb accés a totes les portes d'entrada, de la mateixa manera que abans de l'acomiadament . L'empresa li va comunicar que tenia accés a la sala del comitè d'empresa trucant el timbre de les oficines i li seria entregada una targeta de "visitant" que havia de portar en lloc visible en tot moment. En cas de voler accedir mes tard de les 18 hores de dilluns a dijous, o mes tard de les 15 hores els divendres o durant els caps de setmana, havia de preavisar amb el temps suficient al departament de RR Laborals per a que es gestionés l'autorització per al seu accés,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR