STSJ Cataluña 384/2019, 24 de Enero de 2019

PonenteMARIA MACARENA MARTINEZ MIRANDA
ECLIES:TSJCAT:2019:280
Número de Recurso5613/2018
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución384/2019
Fecha de Resolución24 de Enero de 2019
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2018 - 0001399

mm

Recurso de Suplicación: 5613/2018

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a 24 de enero de 2019

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 384/2019

En el recurso de suplicación interpuesto por Jon frente a la Sentencia del Juzgado Social 11 Barcelona de fecha 25 de abril de 2018 dictada en el procedimiento nº 914/2015 y siendo recurridos MUTUA FREMAP, MUTUA ASEPEYO, LIMPIEZAS Y CANGUROS, S.L., INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (TGSS) y CATALUNYA REFER S.L., ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Invalidez general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 25 de abril de 2018 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda interposada per Jon contra l'INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, la TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, MUTUA FREMAP, MUTUA ASEPEYO, LIMPIEZAS Y CANGUROS, S.L. i CATALUNYA REFER, S.L., en demanda de reconeixement de grau dinvalidesa permanent, per la qual cosa absolc les demandades de totes les peticions deduïdes en contra seva.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer. La part actora, amb DNI NUM000 està af‌iliada al RGSS, amb el NASS NUM001, va néixer el NUM002 -1963.

Pel que fa a la seva professió habitual, era la de "maestro jardinero" a la data de laccident de treball que en va patir el 13-10-2004, realitzant com a funcions "las de tratar con los clientes y hacer los presupuestos de jardinería, sancionar a los trabajadores y autorizar los gastos de gasolina ... dando instrucciones sobre cómo elaborar los albaranes y racionalizar el tiempo ... y revisar todos los trabajos realizados", a banda, en realitzava ocasionalment treballs físics i de camp, com tallar arbres, a més de les propies de comandament dels treballadors manuals és la d'administratiu. Amb posterioritat al citat accident laboral, nha estat realitzant activitats d'administratiu i, f‌ins i tot, de recepcionista en lHotel Subur de Sitges, conduint el seu propi automòbil i deambulant normalment sense necessitat de cap ajuda. Concretament, en va ser contractat per lempresa Catalunya Refer, S.L., la cobertura de riscos de la qual és a càrrec de la Mútua Asepeyo, per a tasques administratives, atenció a clients, gestions diverses i gestió comercial, sense que consti cap informe dels serveis mèdics de que no en fos apte pel lloc de treball ni que en causés baixa mèdica per IT (expedient administratiu, no controvertit, doc. 1 de lactor, doc. 4 de Fremap, folis 28 i 54 girat, testimoni de Raúl ).

Segon

Lactor va patir un accident de treball el 13-10-2004 mentre prestava els seus serveis a favor de Limpiezas y Canguros, S.L., que tenia concertada la cobertura del risc derivat d'accident de treball amb la mútua Fremap. Per una resolució de lINSS de 14-2-2006, esdevinguda ferma, es va acordar un recàrrec del 30% de les prestacions de Seguretat Social a càrrec de lempresa Limpiezas y Canguros, S.L.

Per una resolució de lINSS de 9-5-2007 se li va reconèixer a lactor una incapacitat permanent en grau de total per la seva professió habitual de mestre jardiner, atès les següents lesions conforme el dictamen de lICAM de 10-11-2006 : "Fractura de fèmur dret, fractura grau III de tíbia i peroné dret, tractament quirúrgic i rehabilitació. Seqüeles: rotació de maluc dret lleument limitada. Rigidesa articular turmell dret i coixesa que limita a la deambulació perllongada, múltiples cicatrius a la cama dreta".

Formulada una demanda per Fremap, la Sentència núm. 486/07, de 27-11-2007 del Jutjat Social núm. 2 de Barcelona va declarar lexistència de lesions permanents no invalidants i el dret de lactor a percebre la quantitat de 1.780 euros. Recorreguda en suplicació pel demandant, la STSJ de Catalunya núm. 5323/2009, de 6-7-2009 va desestimar-ho (expedient administratiu, folis 91 girat a 92, 187 a 196, doc. 2 de lactor i doc. 4 de Fremap).

Tercer

En data del 16-3-2015 es van encetar actuacions administratives en reconeixement duna incapacitat permanent i per una resolució de lINSS de 21-5-2015 es va acordar denegar el seu reconeixement (folis 8 a 9).

Quart

El dictamen de lICAM de 14-4-2015, sense presumpció dIP, acredita que lactor té les següents lesions: "Rigidez del tobillo derecho como secuela de fractura abierta del tercio distal de tibia y peroné en la rotación interna del fèmur derecho como secuela de fractura subpertrocanterea" .

El citat dictamen va ser conf‌irmat per un altre de posterior, de data 12-8-2015 (folis 50 a 50 girat i 54 a 54 girat).

Cinquè

Formulada una reclamació prèvia el 25-6-2015, va ser desestimada el 28-8-2015 (folis 10 a 14 i 59 a 59 girat).

Sisè

Linforme mèdic de data 10-4-2017, del Dr. Tomás i la seva pericial mèdica acrediten que les limitacions que pateix lactor són les dictaminades per lICAM (doc.1 i pericial mèdica de Fremap).

Setè

Linforme mèdic del Dr. Jose Ignacio, de 15-5-2017, i la seva pericial mèdica es refereix a que lactor "... ha tenido unas graves fracturas en la pierna derecha que han tenido una complicación en su tratamiento en forma de una infección el el tobillo, lo cual ha alargado de manera notoria la duración de un proceso que ha requerido de muchas intervenciones para f‌inalmente lograr la consolidación de las fracturas".

I en continua af‌irmant que "...el paciente en su situación actual tendrá problemes en el desempeño de tareas que conlleven el manejo de cargas, la bipedestación prolongada y deambulaciones largas, sobre todo si tienen lugar en terreno irregular. No ha de tener problemas en trabajos de tipo sedentario que no conlleven un marcado requerimiento físico más allá de moderado, sobre todo si es de manera frecuente o sostenida" (doc.15 a 16 dAsepeyo).

Vuitè

Linforme medicoforense de la Dra. Emma, de 18-5-2017, conclou que "... en el moment actual el pacient esta limitat funcionalment per la deambulació perllongada i sostinguda, presentant dif‌icultat per córrer, per pujar i baixar escales i per la bipedestació perllongada i sostinguda a la llarg de tota una jornada laboral. Encara no shan esgotat totes les possibilitats terapèutiques atenent a la patologia que presenta a nivell del turmell dret, la que en tot cas és la més limitant funcionalment" (folis 206 a 207).

Novè

La base reguladora de la prestació és la de 20.473,12 euros anuals i el percentatge del 55% en grau de total i del 100% en el cas de que el grau sigui d'absoluta. Quant a la data d'efectes econòmics és la del dia

12-8-2015, per a la professió habitual de mestre jardiner, i la de la data de cessament en la seva activitat, per a la professió habitual d'administratiu (expedient administratiu, foli 59 i no controvertit)."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por la parte actora se interpone recurso de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social que, desestimando la pretensión formulada en la demanda sobre declaración de incapacidad permanente en grado de total para su profesión habitual, derivada de accidente de trabajo, absolvió a las codemandadas de las pretensiones deducidas en su contra. El recurso ha sido impugnado por las codemandadas Fremap, Mutua de Accidentes de Trabajo y Enfermedades Profesionales de la Seguridad Social numero 61, Asepeyo, Mutua colaboradora con la Seguridad Social número 151, y Limpiezas y Canguros, S. L., que interesaron su desestimación, con íntegra conf‌irmación de la resolución recurrida.

Al amparo del apartado b) de la Ley Reguladora de la Jurisdicción Social, como primer motivo, la parte actora recurrente insta la revisión del ordinal primero del relato de hechos probados de la sentencia de instancia, proponiendo la sustitución de "ocasionalment" por "habitualment", en relación a los trabajos físicos y de campo que desempeña el actor.

A tal efecto, se invoca el expediente administrativo (folio 117 de las actuaciones). Ahora bien, este documento no ostenta la literosuf‌iciencia probatoria pretendida, frente a la ponderación del acervo probatorio efectuada por el magistrado a quo, partiendo, no sólo del citado expediente administrativo, sino asimismo, de la declaración testif‌ical del Sr. Raúl . En suma, la valoración efectuada por el magistrado a quo, en uso de las facultades conferidas legalmente ex artículo 97.2 de la norma rituaria laboral, debe prevalecer sobre la interesada de parte, sin que corresponda a esta Sala efectuar una nueva ponderación de la prueba practicada, dado el carácter extraordinario del recurso de suplicación ( STC 18/1993 ).

A ello ha de añadirse que la sentencia de esta Sala, de fecha 6 de julio de 2009 (recurso 546/2007 ), que desestimó el recurso de suplicación interpuesto por el actor contra la dictada por el Juzgado de lo Social número 2 de Barcelona en fecha 27 de noviembre de 2007 (autos 546/2007), -que a su vez revocó parcialmente la resolución administrativa que había reconocido al actor...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR