STSJ Cataluña 19/2018, 1 de Marzo de 2018

PonenteJORDI SEGUI PUNTAS
ECLIES:TSJCAT:2018:2437
Número de Recurso10/2017
ProcedimientoRecurso de casación
Número de Resolución19/2018
Fecha de Resolución 1 de Marzo de 2018
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 10/2017

SENTÈNCIA núm. 19

President:

Il lm. Sr. José Francisco Valls Gombau

Magistrats:

Il lm. Sr. Mª Eugènia Alegret Burgués

Il lm. Sr. Jordi Seguí Puntas

Barcelona, 1 de març de 2018

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per Tomás , representat davant aquest Tribunal per la procuradora Roser Castelló Lasauca i dirigida per l'advocada Judit Velero Biadiu, contra la Sentència dictada per la Secció 12a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 23 de novembre de 2016 en conèixer del recurs d'apel lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Manresa el 16 de maig de 2014 en el procediment de modificació de mesures núm. 471/10. Florinda , aquí part contra la qual es recorre, ha estat representada en aquest Tribunal pel procurador Andrés Carretero Pérez i dirigida per l'advocada Montserrat Montagud Francisco. Amb la deguda intervenció del MINISTERI FISCAL.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

La procuradora Sílvia Galcerán Tubau, en representació de Tomás , va formular demanda de judici de modificació de mesures núm. 471/10 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 63 de Manresa. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 16 de maig de 2014 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"ESTIMO ÍNTEGRAMENTE la demanda de modificación de medidas definitivas fijadas en la Sentencia de 11-10-2010 interpuesta por Tomás contra Florinda , y se modifica la misma en los siguientes aspectos:

- Régimen de visitas : que el día intersemanal sea los miércoles y con pernocta, devolviendo a los menores el jueves a la entrada del colegio; y los fines de semana que correspondan al padre, también podrán estar con él el domingo por la noche y deberá devolverlos el lunes a la entrada del colegio (el domicilio materno si fuere festivo).

- Pensión de alimentos : se fija un importe de 120 euros/hijo, a abonar en las mismas condiciones que se fijaron en la sentencia inicial.

Se mantienen el resto de los pronunciamientos contenidos en la sentencia arriba referida.

No se hace especial condena en costas, abonando cada parte las propias y las comunes por mitad".

Segon. Contra aquesta Sentència, la part demandada va interposar un recurs d'apel lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 12a de l' Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 23 de novembre de 2016 , amb la següent part dispositiva:

"En atención a lo expuesto se estima el recurso de apelación interpuesto por la parte demandada contra la sentencia de fecha 16 de mayo de 2014 dictada por el Juzgado de Primera Instancia nº 6 de Manresa en su proceso de Modificación de medidas nº 696/2013, que se revoca y deja sin efecto. En su lugar se desestima la demanda presentada por el Sr. Tomás y no ha lugar a la modificación de la pensión alimenticia fijada para los hijos en la sentencia de fecha 11 de octubre de 2010 dictada por el Juzgado de Primera Instancia nº 6 de Manresa en los autos de divorcio de mutuo acuerdo 471/2010. La desestimación retrotrae sus efectos a la fecha de la sentencia de primera instancia, por lo que la pensión no ha sufrido variación alguna en el periodo intermedio entre ambas resoluciones, pudiendo la madre reclamar la diferencia en caso de que no se abone voluntariamente por el padre tras la notificación de esta resolución".

Tercer. Contra la Sentència anterior, la representació processal del Sr. Tomás va interposar recurs de cassació. Per interlocutòria de 14 de desembre de 2017, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre i al Ministeri Fiscal perquè en un termini de vint dies formalitzessin l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 12 de febrer de 2018, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il lm. Sr. Jordi Seguí Puntas.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER. Resum d'antecedents

El demandant Tomás formula recurs de cassació contra la sentència d'apel lació dictada per la Secció 12ª de l'Audiència de Barcelona el 23 de novembre de 2016 en el litigi de modificació de mesures del divorci que ell mateix havia promogut temps enrere.

La demanda plantejada per Tomás pretenia la modificació de la mesura relativa a la guarda i custòdia dels dos fills nascuts del seu matrimoni amb Florinda continguda a la sentència de divorci de mutu acord del mes d'octubre de 2010, de manera que de la guarda monoparental atribuïda a la mare es passés a un règim de custòdia compartida; subsidiàriament demanava una ampliació del règim de visites amb els fills a favor seu i una reducció de la pensió d'aliments pels fills (dels 195 euros mensuals per fill convinguts a 120 euros per fill, segons que precisà a la vista celebrada al jutjat).

La sentència de primera instància va aprovar l'acord intra-processal assolit pels progenitors en el sentit de mantenir la guarda dels dos fills a favor de la mare amb un increment però de les estades del pare amb els fills; al mateix temps reduïa la contribució del progenitor no custodi als aliments dels fills a 120 euros mensuals per fill en atenció a la pèrdua acreditada de capacitat econòmica de la persona obligada.

La sentència de segona instància revocà en part la del jutjat en acollir la impugnació de la mare en el sentit que no s'aprecia un canvi substancial de circumstàncies justificatiu de la reducció de la pensió d'aliments a càrrec del pare. L'Audiència a continuació raona els efectes de la seva decisió d'aquesta manera: " En consecuencia, procede la estimación del recurso de apelación interpuesto por la progenitora y dejar sin efecto la sentencia de instancia desde su dictado, de manera que la pensión alimenticia no se habrá visto reducida por ella, debiendo el padre las cantidades que resulten de la actualización de la pensión de 2010 conforme a lo recogido en la sentencia de divorcio ", argumentació que rebla a la part dispositiva de la pròpia sentència quan s'estableix que " la desestimación retrotrae sus efectos a la fecha de la sentencia de primera instancia, por lo que la pensión no ha sufrido variación alguna en el periodo intermedio entre ambas resoluciones, pudiendo la madre reclamar la diferencia en caso de que no se abone voluntariamente por el padre tras la notificación de esta resolución ".

Dita sentència d'apel lació és impugnada per Tomás només en l'apartat relatiu a l'eficàcia atribuïda al seu pronunciament revocatori.

SEGON. Recurs de cassació

Motiu únic: infracció de l' article 233-7.1 del Codi civil de Catalunya

  1. El motiu únic del recurs de cassació descansa en la infracció de l' article 233-7 del Codi civil de Catalunya (CCCat ), en els termes en què ha estat interpretat per aquest tribunal de cassació per la sentència del Ple de 26 de setembre de 2011 , seguida per la de 25 d'octubre de 2012 , en la seva aplicació sobre canvis -reduccions o increments- en la pensió d'aliments.

    El recorrent entén que el pronunciament de la sentència impugnada que fixa l'import dels aliments que ha de satisfer als seus fills menors no ha de produir efectes retroactius, sinó únicament des de la data de la pròpia sentència (efectes ex nunc ).

    El recurs ha de ser acollit.

  2. En efecte, una doctrina ja consolidada d'aquest tribunal s'ha pronunciat sobre els efectes en el temps de les decisions judicials que estableixen -amb caràcter provisional o definitiu, en resolució ferma o no- les mesures que han de regir en cas de separació, nul litat o divorci, en particular pel que fa als aliments deguts pels progenitors als fills.

    La sentència del Ple d'aquest tribunal 41/2011, de 26 de setembre , després de subratllar que "per resoldre adequadament la qüestió plantejada, cal distingir entre els efectes jurídics materials de les sentències de condemna i els seus efectes processals ", raonava tot seguit en aquests termes: " Ordinàriament els efectes substantius o materials de les sentències es produeixen ex nunc, és a dir, des que són definitivament dictades, si bé en alguns casos la llei permet retrotreure'n els efectes a un moment anterior, sigui al de la formulació de la demanda, sigui al de la reclamació extrajudicial. Així s'esdevé amb els interessos moratoris ( arts. 1100 i 1108 Codi civil de 1889) o amb els aliments, que permet la concessió des de la formulació de la demanda - art. 148 CC- o bé des d'aquell mateix moment o des de la reclamació extrajudicial provada ex art. 262 del Codi de família , text normatiu aplicable, en el nostre cas, per raons temporals.

    En concret, en relació amb el dret d'aliments, tant la doctrina del Tribunal Suprem ( STS Sala 1a de 8.4.1995 , 3.10.2008 i 14.6.2011 ), com la d' aquesta Sala (STSJC de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
5 sentencias
  • AAP Barcelona 436/2020, 5 de Noviembre de 2020
    • España
    • Audiencia Provincial de Barcelona, seccion 18 (civil)
    • 5 Noviembre 2020
    ...1 del 07 de junio de 2018 (ROJ: STSJ CAT 5472/2018 - ECLI:ES:TSJCAT:2018:5472), STSJ, Civil sección 1 del 01 de marzo de 2018 (ROJ: STSJ CAT 2437/2018 - ECLI:ES:TSJCAT:2018:2437) y STSJ, Civil sección 1 del 14 de julio de 2016 (ROJ: STSJ CAT 6065/2016 - ECLI:ES:TSJCAT:2016:6065). En todos e......
  • SAP Barcelona 799/2018, 21 de Noviembre de 2018
    • España
    • 21 Noviembre 2018
    ...no en los otros casos. En este sentido, el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña ( TSJ, Civil sección 1 del 01 de marzo de 2018 (ROJ: STSJ CAT 2437/2018 - ECLI:ES:TSJCAT:2018:2437) y en la recientísima Sentencia de 8 de octubre de 2018 tiene declarado que, frente al principio general de......
  • SAP Barcelona 113/2022, 2 de Marzo de 2022
    • España
    • 2 Marzo 2022
    ...1 del 07 de junio de 2018 (ROJ: STSJ CAT 5472/2018 - ECLI:ES:TSJCAT:2018:5472), STSJ, Civil sección 1 del 01 de marzo de 2018 (ROJ: STSJ CAT 2437/2018 - ECLI:ES:TSJCAT:2018:2437) y STSJ, Civil sección 1 del 14 de julio de 2016 (ROJ: STSJ CAT 6065/2016 - ECLI:ES:TSJCAT:2016:6065) LAS COSTAS ......
  • SAP Barcelona 489/2018, 3 de Julio de 2018
    • España
    • 3 Julio 2018
    ...el sentido de que éstos se devengan desde la fecha de interposición de la demanda ( STSJ, Civil sección 1 del 01 de marzo de 2018 (ROJ: STSJ CAT 2437/2018 - ECLI:ES:TSJCAT:2018:2437) y las que En defecto de reclamación de la madre hasta la contestación, el padre estará obligado a pagar los ......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR