STSJ Cataluña 203/2016, 19 de Enero de 2016

PonenteJOSE QUETCUTI MIGUEL
ECLIES:TSJCAT:2016:221
Número de Recurso6133/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución203/2016
Fecha de Resolución19 de Enero de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2014 - 8054274

AF

Recurso de Suplicación: 6133/2015

ILMO. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

En Barcelona a 19 de enero de 2016

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 203/2016

En el recurso de suplicación interpuesto por D. Gonzalo frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha uno de septiembre de 2015 dictada en el procedimiento nº 897/2014 y siendo recurridos Dogi International Fabrics, S.A., Fondo de Garantía Salarial y Ministerio Fiscal. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 11 de diciembre de 2014 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha uno de septiembre de 2015 que contenía el siguiente Fallo:

"DESESTIMAR la demanda interposada pel treballador demandant Gonzalo, dirigida contra l'empresa "DOGI INTERNATIONAL FABRICS, SA" i contra el FOGASA, amb emplaçament del Ministeri Fiscal, DECLARANT PROCEDENT l'acomiadament del treballador demandant de data 15 de novembre de 2014, declarant extingir el contracte de treball en data 15 de novembre de 2014, sense dret del treballador a major indemnització que la ja percebuda, amb ABSOLUCIÓ de l'empresa demandada de les reclamacions formulades en contra seva.

Respecte el FOGASA, procedeix la seva absolució, sense perjudici de les responsabilitats legals que en el seu cas li puguin correspondre. " SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

PRIMER

El Sr. Gonzalo, amb DNI NUM000, va iniciar prestació de serveis per compte i sota la dependència de DOGI, empresa dedicada a la fabricació de teixits elàstics, amb CIF A - 08276651 i domicili a la localitat de El Masnou, en data 7 de gener de 1.998, ostentant la categoria professional d'oficial, o shiftmaster, dedicat fonamentalment al control de qualitat del color en els teixits, amb contracte indefinit, amb jornada completa, amb un salari mensual brut, amb inclusió de la prorrata de pagues extres, de 2.321'87 euros, prestant serveis a la localitat de El Masnou i sense ocupar càrrec de representació.

SEGON

En el moment de l'extinció de contracte el Sr. Gonzalo estava afiliat a CCOO.

Les eleccions al comitè d'empresa van ser el 18 de desembre de 2014, i la proclamació de candidatures s'havia fet el dia 9 de desembre de 2014.

TERCER

En data 30 d'octubre de 2014, l'empresa entrega carta d'extinció de contracte de treball per causes objectives al demandant Sr. Gonzalo, amb efectes des del dia 15 de novembre de 2014.

La carta d'extinció del contracte de treball consta aportada per exemple en els folis 210 a 227 de la causa. Sense perjudici de donar per reproduït el seu contingut, cal destacar que en la carta l'empresa explica fonamentalment que l'extinció dels contractes es produeix en el marc d'una crisi generalitzada, d'una variant situació del sector en el que opera l'empresa i d'una negativa situació econòmica i productiva de l'empresa, respecte la qual d'entrada es destaca la negativa situació de l'any 2009 que la va dur a un procés de concurs voluntari de creditors, adoptant-se aleshores múltiples mesures per tal de millorar la situació, finalitzant el concurs l'any 2010, però aplicant aleshores l'empresa expedients de suspensió temporal de contractes de treball durant els anys 2010 i 2011, un expedient de regulació d'ocupació l'any 2012, un nou expedient de regulació d'ocupació a finals de l'any 2013, un despenjament dels increments salarials de conveni a principis de 2014 i un expedient de suspensió temporal de contractes entre els mesos de gener i juny de 2014, donat que la situació econòmica no millorava. Tot i aquestes mesures progressives, explica l'empresa que els resultats continuen sent negatius l'any 2014, amb previsió de pèrdues per al 2014 i per al 2015, mantenint-se al mateix temps la disminució de les comandes rebudes en el darrers temps, amb descens en les vendes durant els 39 setmanes d'any transcorregudes en aquell moment respecte les previsions de l'empresa, generant aquesta situació segons l'empresa explica en la carta la necessitat de seguir reorganitzant l'activitat en el mercat, adequant el nombre de treballadors a la situació econòmica i productiva actual, incloent la unitat productiva en la que presta serveis el Sr. Gonzalo, el departament de qualitat, compost per divuit persones, amb un responsable de qualitat i, entre d'altres, sis shiftmasters, grup en el que queda inclòs el demandant, i que es dedica a tasques de control de la qualitat del color dels teixits, després del procés de tintura i després del procés d'acabats, considerant l'empresa la necessitat de reduir el nombre de shiftmasters en el torn de nit, amb menor producció que els altres torns de matí i tarda, concretant la reducció en la persona del demandant, reduint al mateix temps l'empresa els costos de personal. L'empresa comunica finalment que l'extinció tindrà efectes des del dia 15 de novembre de 2014 i que fa entrega al treballador de la quantia corresponent a una indemnització calculada a raó de 20 dies de salari per any treballat, 25.826'77 euros i la liquidació final del contracte. També assenyala l'empresa que es procedeix a donar còpia de la carta a la representació legal dels treballadors.

QUART

L'empresa va fer entrega al treballador de les quanties corresponents a indemnització i liquidació.

CINQUÈ

En aquell mateix dia, l'empresa va comunicar verbalment al comitè d'empresa i delegat sindical l'extinció del contracte de treball, entregant còpia de la carta el dia 4 de novembre de 2014.

SISÈ

En data 19 de juliol de 2010, el Jutjat Mercantil 5 de Barcelona dicta sentència en la que aprova la proposta de conveni presentada per l'empresa després de l'informe elaborat per l'administració del concurs, procediment 464/2009, i en data 11 de març de 2011 es dicta interlocutòria d'arxiu de les actuacions.

En data 27 d'abril de 2011, l'empresa DOGI i la representació dels treballadors assoleixen un acord de suspensió temporal de contractes de treball per al període comprès entre el mes de maig de 2011 i el mes de maig de 2012, decisió proposada per l'empresa per la greu situació de producció existent en el sector en el que desenvolupa la seva activitat i la difícil situació productiva, organitzativa i econòmica de l'empresa, amb resolució de data 11 de maig de 2011 del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya d'autorització. En data 3 de febrer de 2012, l'empresa i la representació dels treballadors arriben a un acord d'extinció col.lectiva de 25 contractes de treball amb la necessitat de superar la greu crisi econòmica, productiva i organitzativa de l'empresa.

En data 8 de juny de 2012, empresa i representació dels treballadors assoleixen un acord en matèria de reducció salarial amb vigència a partir del dia 1 de juliol de 2012 i en base a la greu situació econòmica de l'empresa. Contra aquest acord es va presentar demanda judicial, dictant sentència el Jutjat Social 1 de Mataró en data 13 de juny de2013 en la que es desestima la demanda impugnatòria, declarant provat que a pesar del procés concursal del 2009, les previsions de millora de l'empresa no es produeixen, de forma que es duu a terme un expedient d'extinció de contractes, però constatant posteriorment l'empresa que no assoliria els pressupostos d'ingressos esperats, per la qual cosa decideix prendre mesures de reducció salarial, que es consideren finalment en la sentència justificades per la concurrència acreditada de les circumstàncies econòmiques i productives al.legades per l'empresa.

En data 21 de juny de 2013, empresa i representació dels treballadors assoleixen un acord de suspensió temporal de 198 contractes de treball durant 40 dies laborables en el període d'un any i per causes productives i organitzatives, aplicat fins el mes de juny de 2014.

S'arriba a acord en 16 de desembre de 2013 entre empresa i representants de treballadors d'extinció col.lectiva de contractes de treball, concretament acord per a l'extinció de 36 contractes de treball. En aquest punt, cal donar per reproduït el contingut del document 32 dels aportats per l'empresa DOGI al judici, folis 648 a 656 de la causa. La memòria explicativa consta en el document 33 dels aportats per l'empresa DOGI, folis 657 a 688 de la causa. És de data 15 de novembre de 2013 i en ella fonamentalment s'exposa, pel que fa a dades purament econòmiques, que ja entre els anys 2008 i 2010 l'empresa va patir una important davallada de les vendes, passant de més de 38 milions d'euros a uns 19 milions d'euros, el qual descens, tot i que menor mesura, s'hauria mantingut els anys 2011 i 2012, amb vendes per un total respectivament de 18 milions i 17 milions aproximadament, amb una previsió per a l'any 2013 d'uns 20 milions. Per altra banda, també en la memòria explicativa s'analitza la producció, destacant també un descens progressiu de la mateixa i no assolir-se els nivells en principi previstos. Per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR