STSJ Cataluña 9885/2005, 21 de Diciembre de 2005

PonenteJORDI AGUSTI JULIA
ECLIES:TSJCAT:2005:13366
Número de Recurso4431/2005
Número de Resolución9885/2005
Fecha de Resolución21 de Diciembre de 2005
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 9885/2005

En el recurso de suplicación interpuesto por ASSOCIACIO ESCENA DIFUSIO frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 26 de octubre de 2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 181/2004 y siendo recurridos FONDO DE GARANTÍA SALARIAL, Luis Manuel , Daniela y Clemente . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JORDI AGUSTÍ JULIÀ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 16 de marzo de 2004 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 26 de octubre de 2004 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda presentada per Luis Manuel contra ASSOCIACIÓ SCENA DIFUSIO, Daniela , Clemente I EL FONDO DE GARANTIA SALARIAL i declaro la IMPROCEDÈNCIA de l'acomiadament del demandant produït el dia 20.02.04, declaro la extinció de la relació laboral en la data d'aquesta sentència i condemno a ASSOCIACIÓ SCENA DIFUSIO, Daniela I Clemente de forma conjunta i solidària al pagament al demandant de la quantia de 3.606,59 euros (186,58 dies a raó de 19,33 euros) en concepte de indemnització i de la quantia de 4.813,17 euros (249 dies a raó de 19,33 euros) en concepte de salaris detramitació.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- El demandant ha prestat serveis per compte de la demandada ASSOCIACIÓ SCENA DIFUSIÓ dedicada a l'activitat teatral, amb categoria professional de actor i salari promig de 19,33 euros diaris per tots els conceptes.

2n.- El demandant ha vingut prestant els seus serveis des del 2.09.00 sense contracte escrit i a partir del mes de març de 2003 amb contractes temporals subscrits per a cada representació teatral. L'empresa el donava d'alta i de baixa a la Seguretat Social pels dies de representació de les funcions: 13 vegades l'any

2.000, 12 vegades l'any 2.001, 22 vegades l'any 2.002, 19 vegades l'any 2.003 i 5 vegades l'any 2.004.

3r.- La relació laboral entre les partes es la especial d'artistes i li es d'aplicació el I Conveni Col.lectiu de l'àmbit de Catalunya d'actors i actrius de teatre, que va entrar en vigor l'1 de gener de 2004.

4t.- El Conveni Col.lectiu citat preveu en l'article 3 els contractes de durada indefinida i els contractes de durada determinada. Aquests darrers es regulen a l'article 3.3.2 en la modalitat per temps cert o per obra. El contracte per temps cert es aquell que es formalitza amb data certa d'inici i d'acabament. La seva durada mínima será de 3 mesos. El contracte per obra te data de finalització incerta en funció de l'espectacle a realitzar.

5é.- La demandada es una associació cultural dedicada al teatre i l'ecologia que produeix espectacles de carrer i de sala relacionats amb el medi ambient, així com actuacions destinades a les escoles, que tracten temes com ara el reciclatge, l'aigua, les energies renovables, la prevenció forestal, parcs, jardins i la sostenibilitat. A més produeixen actes específics, que van des de les cercaviles temàtiques i les animacions, fins a l'organització de jornades ecológiques i campanyes mediambientals. També el.laboren guies didàctiques sobre aquests temes per a les escoles on fan les representacions.

6è.- L'associació demandada té una programació estable d'espectacles, el demandant tenia assignat un paper o personatge fix en les obres, de manera que va participar en totes les actuaciones que va posar en escena l'empresa en les que sortien els seus personatges des del 2.09.00 i durant tot el temps que va durar la seva prestació de serveis.

7é.- El demandant cobrava 60,10 euros "per bolo" que consten al full de salaris, mitjançant transferència bancària el dia 10 del mes següent a la data de l'actuació, i 60 euros més en matàlica per cada actuació o "bolo". A partir del mes de novembre de 2003, a més el demandant treballava en l'el.laboració d'uns quaderns pedagògics per millorar i ampliar els que l'empresa oferia, fonamentalment a les escoles. Aquesta feina le va realitzar a les oficines de l'empresa les dos primeres setmanes en horari de 10 a 14,30 i de 16 a 18 hores i desprès dilluns, dimarts i dijous de 16 a 19 hores, utilitzant l'ordinador de l'empresa i cobrant en contraprestació econòmica per aquesta feina, 240 euros mensuales en metàlic.

8é.- El dia 20.02.04 el Gerent de l'empresa Ramón va convocar al demandant la seu de la mateixa i van tenir una discussió, en el transcurs de la qual el Gerent li va recriminar aspectes personals i també li va dir que no continués fent les guies didàctiques perquè no eren rentables i en un moment donat al qüestionar-li el demandant la política de gestió de personal de l'empresa, Ramón va llançar-li la motxila per la finestra, el va empenyer caient al terra i li va dir que estava acomiadat. Al dia següent 21-02-04 el demandant va presentar denuncia davant els Mossos d'Esquadra de Premià de Mar contra Ramón per lesions, acompanyant part facultatiu del centre mèdic ABS de Cardedeu Llinars.

9é.- El dia 24.02.04 el treballador va remetre telegrama amb acusament de rebuda del dia 25.02.04, en el que sol.licitava la readmissió en forma o comunicació de l'acomiadament per escrit entenent en cas contrari que ratificaven la decisió extintiva.

10é.- El dia 26.02.04 l'empresa va remetre per burofax al demandant un escrit de notificació de fi de contracte i el mateix dia 26.02.04 el va convocar per primera vegada des de l'inici de la relació entre les parts, als locals d'una gestoria, on va cobrar una quantitat en metàlic i va signar diversos documents entre els quals hi havia notificaciones de fi de contracte i de quitança, el darrer dels quals era per baixa a l'empresa el dia 26.02.04. El demandant va acudir a la gestoria amb dues actrius més convocades per l'empresa que també van signar notificacions de fi de contracte i quitança. Amb anterioritat a aquella data, l'empresa no els havia convocat a cap gestoria i no els havia fet signar documents de finalització de contracte ni saldo i quitança, sino únicament justificants de les actuacions i nómines, i al preguntar el motiuels van respondre que s'havia de fer així si volien cobrar els diners pendents de pagament.

11é.- El treballador no ocupa ni ha ocupat durant el darrer any cap càrrec sindical ni de representació dels treballadors a l'empresa.

12é.- El president de l'Associació Scena Difusió es Clemente i la Secretaria es Daniela , que son els únics associats. L'Assemblea General Extraordinària de l'associació demandada en data 10.03.04, va acordar la dissolució de l'associació amb efectes del dia de la celebració de l'Assemblea. (folis núm. 20, 262 a 265)

13é.- En data 5.04.04 es va realitzar la conciliació administrativa prèvia, amb el resultat de sense avinença, havent-se presentat la papereta el 11.03.04."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada Associació Escena Difusió, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Frente a la sentencia de instancia, estimatoria de la demanda formulada en reclamación por Despido, se interpone por la empresa demandada, Recurso de Suplicación, el cual tiene por objeto : a) revisar los hechos declarados probados en la sentencia recurrida; y, b) examinar las infracciones de normas sustantivas o de la jurisprudencia aplicadas en la misma; recurso que ha sido impugnado por el trabajador demandante.

SEGUNDO

Mediante el primero de los motivos de su escrito de recurso, correctamente amparado en el apartado b) del artículo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral , la parte recurrente interesa la revisión del relato fáctico de la sentencia de instancia, concretamente, de los ordinales segundo, tercero, cuarto, sexto, séptimo, octavo y décimo del mismo. Con respecto al hecho probado segundo, con cita del folio 241, y alegando, en síntesis, que se dan como...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR