STSJ Cataluña 7668/2013, 22 de Noviembre de 2013

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2013:12977
Número de Recurso3613/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución7668/2013
Fecha de Resolución22 de Noviembre de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2012 - 8028751

CR

ILMO. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

ILMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

ILMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

En Barcelona a 22 de noviembre de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 7668/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Instituto Nacional de la Seguridad Social frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 13 de marzo de 2013 dictada en el procedimiento Demandas nº 475/2012 y siendo recurrido/a Piedad . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 18 de junio de 2012 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Invalidez general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 13 de marzo de 2013 que contenía el siguiente Fallo:

ESTIMAR la demanda interposada per Doña. Piedad, i dirigida contra l'INSS, DECLARANT a la demandant en situació d'incapacitat permanent total per a l'exercici de la seva professió habitual d'infermera, derivada de malaltia comuna, amb dret a rebre una pensió del 55% de la base reguladora de 2.016'39 euros, amb data d'efectes 8 de març de 2012, i CONDEMNANT a la part demandada al pagament de la referida pensió.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- La Sra. Piedad, nascuda en data NUM000 de 1.950, amb professió infermera i afiliada a la Seguretat Social amb el número NUM001, Règim General, reclama pensió de jubilació anticipada en data 16 de novembre de 2011, la qual li és concedida amb efectes des del dia 28 de novembre de 2011. Posteriorment, en data 10 de febrer de 2012, reclama declaració d'incapacitat permanent, però aquesta petició la va veure denegada per resolució de l'INSS de data 22 de març de 2012, en la que se li denegava la declaració en algun grau d'incapacitat per no trobar-se en situació d'alta o assimilada en el moment del fet causant, tenint en compte que la Sra. Piedad estava en situació de jubilació anticipada des del dia 28 de novembre de 2011, sent desestimada la reclamació administrativa prèvia per resolució de l'INSS de data 14 de maig de 2012, constant aquestes resolucions en l'expedient administratiu de la demandant, el qual es dóna totalment per reproduït.

SEGON

Les resolucions administratives dictades en contra de la pretensió de la Sra. Piedad d'invalidesa permanent es van basar en informe de l'ICAM de data 8 de març de 2012 en el que diagnostica a la Sra. Piedad "espondilolistesis L4-L5 de grado II con inestabilidad segmentaria, discopatía y estenosis foraminal bilateral secundarias; en la actualidad persiste discreta estenosis foraminal L4-L5 derecha; lumbalgia mecànica residual con poca respuesta al tratamiento", assenyalant-se en el referit informe la presumpció d'incapacitat permanent per a aquelles feines que suposin sobrecàrrega lumbar. En la resolució que desestima la reclamació administrativa prèvia de la Sra. Piedad ja es diu que aquesta presenta lesions que podrien objectivament ser qualificades, des d'una perspectiva mèdica, com a incapacitants amb caràcter definitiu en algun dels graus establerts a l'article 137 de la Llei General de la Seguretat Social.

TERCER

La Sra. Piedad presenta espondilolistesi L4-L5 de grau II amb inestabilitat segmentària, discopatia i estenosi foraminal bilateral secundàries; discreta estenosi foraminal L4-L5 dreta; lumbàlgia mecànica residual amb poca resposta al tractament.

Al respecte d'aquestes patologies, ja a partir del 2006 la Sra. Piedad va començar a presentar una clínica lumboradicular, la qual al principi resultava controlable amb medicació però que posteriorment es va tornar de més difícil control, motiu pel qual l'any 2010 li és practicada una ressonància magnètica que mostra estenosi del canal L4-L5, protusió discal dreta L4-L5 i síndrome facetar, patint més endavant una evolució tòrpida que provoca en el mes de febrer de 2011 el sotmetiment de la Sra. Piedad a diverses proves mèdiques que mostren severs signes d'espondilosi degenerativa amb listesi de grau II L4-L5, amb inestabilitat secundària; espondilolistesi L4-L5, amb discopatia associada, condicionant estenosi foraminal bilateral de predomini dret amb afectació radicular i radiculopatia S1 dreta de caràcter crònic. Així mateix, i davant la severitat simptomàtica, el 9 de setembre de 2011 va ser intervinguda quirúrgicament d'artrodesi rígida L4-L5, informant al respecte l'Hospital Germans Trias i Pujol en data 2 de febrer de 2012 que, tot i la millora de la pacient, aquesta necessita encara tractament farmacològic per tal de controlar els símptomes, amb manteniment de la incapacitat per al treball.

La Sra. Piedad va estar de baixa entre els dies 24 d'agost i 21 d'octubre de 2011, atorgada per trastorns dels discs intervertebrals, gaudint posteriorment de dies festius per vacances i per assumptes propis, amb la qual cosa no es va reincorporar a la feina, jubilant-se anticipadament en data 28 de novembre de 2011.

QUART

Per al cas d'estimació de la demanda, ambdues parts estan d'acord amb una base reguladora de 2.016'39 euros i una data d'efectes del dia 8 de març de 2012. "

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, la parte actora, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR