SAP Barcelona 376/2012, 20 de Junio de 2012

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2012:6163
Número de Recurso453/2011
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución376/2012
Fecha de Resolución20 de Junio de 2012
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 14ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ CATORZENA

Rotlle núm. 453/2011

Judici Ordinari núm. 24/2010

Jutjat de 1a. Instància núm. 1 de Granollers

S E N T È N C I A N. 376/2012

Magistrat/ades:

Il·lm. Sr. FRANCISCO JAVIER PEREDA GÀMEZ

Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA

Il·lma. Sra. IOLANDA LÓPEZ MORALES

Barcelona, vint de juny de dos mil dotze

La Secció Catorzena de l'Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel·lació les actuacions número 453/2011, seguides pels tràmits del judici ordinari núm. 24/2010 en el Jutjat de 1a Instància núm. 1 de Granollers a instàncies de la Sra. María Rosa representada per la Procuradora Sra. Anna Mª. Feixas Mir, contra Liberty Seguros, S.A. representada pel Procurador Sr. Carlos Pons de Gironella, que estan pendents de ser resoltes en virtut del recurs d'apel·lació interposat per la representació processal de la part demandada contra la sentència dictada el dia 16 de desembre de 2010 pel Jutjat de 1a. Instància .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Que estimando parcialmente la demanda interpuesta por el Procurador de los Tribunales Sr. Daví Navarro, en nombre y representación de María Rosa, frente a Liberty Seguros S.A., representado por el Procurador Sra. Molina Gayà, debo condenar y condeno a la parte demandada a abonar a la actora la cantidad de 20.207'78 euros (de la que habrá de descontar el importe ya consignado por la demandada Liberty Seguros), más los intereses por mora del art. 20 de la LCS de dicha cantidad desde la fecha del siniestro, sin hacer expresa imposición de costas a ninguna de las partes".

SEGON

La representació processal de la part demandada apel·là contra la sentència dictada en data 16 de desembre de 2010 pel Jutjat de 1a Instància núm. 1 de Granollers en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar. Prèvia la tramitació corresponent i trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, es va assenyalar per a deliberació del Tribunal el dia 17 de maig d'enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La Sra. María Rosa formulà demanda contra Liberty Seguros SA en reclamació de 20.904'88 euros per les lesions, danys materials i despeses que ha patit a conseqüència d'un accident de trànsit la responsabilitat del qual no és objecte de discusió.

L'asseguradora del causant accepta una indemnització de 7.611'65 euros per les lesions, 3.850 euros com a valor venal del vehicle i 15 euros pel collaret cervical.

La sentència de 1ª instància estima en part la demanda. A més de les quantitats expressament acceptades per la demandada, concedeix: (a) un increment del 30% del valor venal, com a valor d'afecció,

(b) 6.869'13 euros per la intervenció quirúrgica de la mama en considerar acreditat que la pròtesi mamària de la que era portadora la demandant va quedar afectada per l'accident, (c) 533 euros per les resonàncies magnètiques i (d) 174 euros de grua.

Contra aquesta resolució recorre només la demandada. Al.lega que s'ha valorat erròniament la prova practicada en relació al nexe de causalitat entre l'accident i el trencament de la pròtesi mamària. Consegüentment, la demanda hauria de ser desestimada tant pel que fa al cost de la nova intervenció com de les resonàncies magnètiques.

SEGON

Es qüestiona la valoració que s'ha fet de la prova pericial practicada. Abans de procedir al seu anàlisi cal recordar que el Tribunal Suprem, ha assenyalat que les proves han de ser lliurement valorades pels Jutges i Tribunals ( STS de 22 de desembre del 2000 ). En aquest procés valoratiu, aquests queden sotmesos a les regles de la sana crítica (resolucions de 16 de novembre de 1999 i 20 de març del 2001), és a dir les del raciocini lògic i el bon sentit ( STS de 24 de juliol del 2001 ), o les més elementals directrius de la lògica humana ( STS 2 d'octubre de 1997, 14 d'octubre del 2000 ), la qual cosa és contrària a l'admissió de conclusions arbitràries, incoherents, irracionals o absurdes ( STS de 27 de juliol i 15 de desembre del 2005 i 30 de març del 2007 ). Però, a més en aquesta lliure apreciació de les proves, la convicció judicial es pot obtenir atorgant un valor superior a determinades proves en relació a unes altres.

En concret i pel que fa a la prova pericial i la seva valoració, la sentència de 14 d'octubre del 2000, estableix que "per principi general la prova de perits és d'apreciació lliure, no taxada i valorable pel Jutge segons el seu prudent criteri, sense que existeixen regles preestablertes que regeixin la seva estimació (...) fins el punt que el jutge no està obligat a subjectar-se al dictamen...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR