STSJ Cataluña 368/2008, 16 de Enero de 2008

PonenteMIGUEL ANGEL SANCHEZ BURRIEL
ECLIES:TSJCAT:2008:173
Número de Recurso158/2007
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución368/2008
Fecha de Resolución16 de Enero de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2007 - 0000510

RMM

ILMO. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

ILMO. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

En Barcelona a 16 de enero de 2008

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 368/2008

En el recurso de suplicación interpuesto por Consorci Sanitari del Maresme frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Mataró de fecha 18 de junio de 2007 dictada en el procedimiento Demandas nº 158/2007 y siendo recurrido el Comitè de Treballadors del Consorci Sanitari del Maresme. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Conflicto colectivo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 18 de junio de 2007 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimar l'excepció d'inadequació de procediment i de manca de competència objetiva d'aquest Jutjat, i

Estimar la demanda de conflicte col·lectiu interposada pel Comitè de Treballadors del Consorci Sanitari del Maresme en contra del Consorci Sanitari del Maresme, i declarar que tots els treballadors del Consorci Sanitari del Maresme inclosos en els grups professionals i llocs de treball establerts a l'annex 6 del VII Conveni de la XHUP i que perceben el complement garantit previst en els pactes de 24-3-99, tenen dret a percebre el Plus Homologació regulat a l'article 35 d'aquest conveni sectorial i els imports previstos a l'esmentat annex 6, sense que el Complement garantit pugui absorbir i compensar el Plus Homologació, condemnant el CSM a avenir-se a aquesta declaració.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r- El Consorci Sanitari del Maresme -en endavant CSM- está inclòs dins de l'àmbit funcional del Conveni Col·lectiu de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública de Catalunya. Des de l'1-1-05 fins el 31-12-08 està vigent el VII Conveni de la XHUP. No obstant, el CSM també té regulades diferents qüestions laborals amb els seus treballadors en el pacte col·lectiu denominat Acords sobre Condicions Laborals dels Treballadors del CSM de 1999 (fets no controvertits i folis 34-47 i 66-99).

2n.- El present conflicte col·lectiu afecta tots els treballadors del CSM que ostenten les categories professionals i els Ilocs de treball que s'esmenten en l'annex 6 del Conveni de la XHUP per meritar el plus d'homologació previst a l'article 35, treballadors que, per altre cantó, venien cobrant amb anterioritat el denominat 'complement garantit', establert en els Acords de Condicions Laborals dels Trebailadors del CSM de 1999 (fets no controvertits).

3r.- El març de 1999 el CSM i el Comitè de treballadors van signar els Acords de Condicions Laborals dels Treballadors del CSM, pactes col·lectius que tenen una vigència indefinida. En aquests Acords es regula el 'complement garantit' amb el següent tenor literal:

...3) El fulls de rebut de salan dels treballadors del Consorci Sanitari del Maresme s'adequaran al model retributiu resultant del Conveni de la XHUP, tenint en compte en els seus imports allò que resulta dels pactes de contingut econòmic a què esfa referència en l'acord 2on. anterior. Si corn a conseqüència d'aquesta adequació resultés una diferència entre el salari base més plus conveni (salari anual fix) establert a les taules salarials del Conveni XHUP i el salari base més incentius establert al Conveni del Consorci Sanitari de Mataró, aquesta es recollirà en un complement de caràcter personal, anomenat 'complement garantit de caràcter no compensable ni absorbible, i que s'incrementarà en el mateix percentatge que s'incrementi la retribució anual fixa del Conveni XHUP. No gaudiran d'aquest tractament aquelles condicions més beneficioses que amb caràcter individual actualment ostentìn els treballadors...

(fets no controvertits i folis 34-47).

4t.- Tots els treballadors del CSM que es trobaven en la situació prevista en el Punt 3 deIs Acords de marc del 1999, van començar a cobrar el 'complement garantit', plus que s'ha retribuït de forma regular per l'empresa fins el dia de la data. Aquest complement s'ha percebut sense experimentar cap mena de compensació ni absorció i ha estat revalonitzat en funció deis increments anuals del Conveni de la XHUP (fets no controvertits).

5è.- El Conveni col·lectiu de la XHUP vigent per als anys 2005 a 2008 va crear un nou complement salarial denominat 'plus d'homologació'. Concretament, l'article 35 de l'esmentat Conveni estableix literalment que:

...Article 35. Plus homologació

Es crea un nou complement denominat Plus homologació com resultat del càlcul de l'equiparació de la RAF de les dferents categories/llocs de treball a que fa referència a l'article 15.2 que, malgrat estiguin funcionalment adscrits a grups professionals diferents, requereixin un mateix nivell de titulació acadèmica de cicles formatius per ocupar-los. La retribució d'aquest plus per aquells grups professionals a qui correspongui serà l'establerta a l'annex 6.

Les taules salarials del VII Conveni recullen els acords d 'homologació assolits per les parts en el preacord de data 27 de marc del 2006, que serveix de base per la redacció del present conveni.

A partir del 31 de desembre de 2008 aquest complement desapareixerà i aquest import quedará incorporat al Plus Conveni corresponent.

6è.- Segons l'annex 6 del Conveni XHUP, el plus d'homologació vigent des del dia 1-7-06 per a jornades completes serà el següent:

Grup prof.Lloc de TreballNTotal/14

AS-TGS FAC.PLANT. III60,484,32

AS-TGMLlevadors/es511,9836,57

AS-TFPTTECN.ESP.S. II133,849,56

PAS-TGSDivers 5,790,41

PAS-TGMDivers520,3837,17

PAS-TFPTF.ADMINISTR.II452,4832,32

FAS-TFPTF.ADMINISTR.I218,5415,61

PAS-TFPTF.S.DIVERSII726,0451,86

PAS-TFPTF.S.DIVERSI595,8442,56

AS/PAS SUB-Portalliteres451,5032,25

AS/PASSubaltems211,6815,12

(foli 93)

7è.- A partir de l'entrada en vigor del nou Plus d'Homologació (1-7-06) el CSM no va abonar aquest plus als treballadors que percebien el Complement garantit. Aquesta supressió del plus es va fer sense donar formalment explicacions. Davant de reclamacions d'afectats, el CSM va manifestar que el Plus d'Homologació s'havia absorbit i compensat pel Complement garantit (fets no controvertits).

8è.- La part demandant va presentar una demanda el dia 20-10-06 de conflicte col·lectiu amb la mateixa petició que la continguda en la demanda que és origen d'aquest procediment. Aquella demanda va ser repartida en aquest mateix Jutjat, i va ser tramitada amb el número d'actuacions 577/06, dictant-se en data 13-2-07 sentència per la qual es va estimar l'excepció de no esgotament del tràmit preprocessal obligatori de conciliació davant del TLC, desestimant-se la demanda sense entrar a resoidre sobre la qüestió de fons suscitada. La sentència no va ser objecte de recurs, per la qual cosa va esdevenir ferma (folis 56-62).

9è.- El dia 20-3-07 va tenir lloc davant del Tribunal Laboral de Catalunya -Delegació de Barcelona- l'acte de conciliació previ al conflicte collectiu previst en el Conveni col·lectiu de la XHUP. A l'acte hi van comparèixer ambdues parts, finalitzant sense acord (folis 8-10)."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La Sentencia de instancia estima la demanda de conflicto colectivo formulada por el Comité de Treballadors del Consorci Sanitari de Maresme, en materia de Conflicto Colectivo, declarando que todos los trabajadores del CONSORCI SANITARI DEL MARESME, incluidos en los grupos profesionales y lugares de trabajo descritos en el Anexo 6 del VII Convenio de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pùblica (XHUP) que perciben el complemento garantizado en el Pacto de empresa de 24.03.99, tienen derecho a percibir el Plus de Homologación regulado en el artículo 35 del mencionado Convenio sectorial y los importes previstos en el mencionado Anexo 6, sin que el complemento garantizado pueda absorber y compensar el Plus de Homologación, condenando al CONSORCI SANITARI DEL MARESME a estar y pasar por dicha declaración. Contra dicha resolución judicial se alza la parte demandada mediante Recurso de Suplicación que articula en base a siete motivos y que ha sido impugnado de contrario.

En concreto, los cuatro primeros motivos, al amparo del apartado b) del artículo 191 del texto refundido de la Ley de Procedimiento Laboral, están destinados a revisar los hechos probados y los tres últimos a denunciar la infracción de normas sustantivas y de la jurisprudencia.

SEGUNDO

Sin embargo, es lo cierto que los dos primeros motivos de la censura jurídica amparados en la letra c) del artículo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral, van destinados a reproducir las excepciones alegadas en la instancia en trámite de contestación a la demanda de conflicto colectivo de: 1) inadecuación de procedimiento por indebida aplicación del artículo 151.1 del Texto refundido de la Ley de Procedimiento Laboral ; y 2) incompetencia objetiva/territorial a favor de la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR