STSJ Cataluña 6057/2011, 28 de Septiembre de 2011

JurisdicciónEspaña
Número de resolución6057/2011
Fecha28 Septiembre 2011

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2009 - 0018785

MDT

ILMO. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

En Barcelona a 28 de septiembre de 2011

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 6057/2011

En el recurso de suplicación interpuesto por Grandes Almacenes FNAC España S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 12 de noviembre de 2009 dictada en el procedimiento nº 685/2009 y siendo recurridos Almudena y Generalitat de Catalunya - Departament de Treball i Industria. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 03.07.09 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Procedimientos de oficio, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 12 de noviembre de 2009 que contenía el siguiente Fallo:

"En la demanda d'ofici interposada pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya contra Grandes Almacenes Fnac España, S.A., i amb emplaçament de la treballadora Almudena, refuso les excepcions de inadequació de procediment i de litispendència deduïdes per l'empresa demandada, així com també l'al·legació de indefensió igualment deduïda, i accepto la demanda d'ofici, per tant, declaro que l'empresa demandada Grandes Almacenes Fnac España, S.A. ha incorregut en vulneració del dret de la codemandada Almudena a la consideració deguda i a la seva dignitat, i condemno a l'esmentada empresa a atenir-se a l'anterior declaració."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

En la reunió de 11/8/2006 entre l'empresa i el Comitè, la Direcció va tenir noticia per primer cop d'un possible cas de moobing en la persona del seu treballador Millán, i en la reunió d'empresa i Comitè de 21/11/2006 es va tractar novament la qüestió relacionant-la amb el tracte amb els seus responsables, sense que consti que l'empresa adoptes mesures al respecte.

Segon

El 22/12/2006 el Comitè d'empresa de la demandada va presentar denuncia davant la inspecció pel cas de possible moobing de Millán, seguin l'actuació inspectora en diferents reunions i entrevistes, algunes d'elles amb representants de l'empresa, almenys el 14/6/2007, en el transcurs de les quals no consta amb certesa que s'hagués posat de manifest les persones que provocaven l'assetjament de Millán, en qualsevol cas el 26/3/2008 l'Inspector actuant Sr. Juan Alberto emet informe en el que constata que l'esmentat treballador havia estat objecte d'assetjament moral per part fonamentalment de Almudena i Adoracion, i que l'empresa no tenia avaluació de riscs psicosocials, ni tampoc l'havia efectuar durant el procés.

Tercer

L'acta de la Inspecció va esser notificada a l'empra i el comitè, i aquest va publicar una nota al taulell d'anuncis en que es posava de manifest que la Inspecció de Treball havia actuat en un cas de moobing a l'empresa, sense fer esment dels noms ni de la persona assetjada ni dels assetjadors, i el 7/5/2008 es publica al butlletí digital de la CGT la noticia de l'actuació inspectora fent esment en aquet cas si a la codemandada Almudena i Adoracion .

Quart

En tot aquet temps, no solament no consta que l'empresa hagués efectuat actuació de cap mena, sinó que ni tant sols havia comunicat o posat de manifest la situacio existent a la codemandada Almudena, que va tenir coneixement de la seva implicació en l'expedient de la Inspecció de Treball a traves de la publicació del butlletí de la CGT.

Cinquè

Per carta del 22/5/2008 la codemandada Almudena va denunciar a l'empra la falta de comunicació prèvia de la seva implicació, així com actuacions de l'empresa per defensar la seva imatge i desmentir les imputacions, sense que tampoc es duguessin a terme actuacions de cap mena fins que finalment a instancies de la inspecció es va iniciar una investigació interna del que havia succeït encomanant-se aqueta a Adoracion que a banda d'esser l'altra implicada es Cap de Recursos Humans a la botiga d'El Triangle on s'havien produït els fets.

Sisè

La codemandada Almudena va causar baixa per incapacitat temporal el 5/11/2008, que va esser declarada per contingència d'accident de treball per resolució de 20/5/2009 de l'Entitat Gestora i per nova resolució de 29/9/2009 es va declarar la responsabilitat empresarial per manca de mesures de seguretat en l'accident de Almudena, imposant un recàrrec del 30%.

Setè

El 27/8/2009 la codemandada Almudena va ingressar a l'Hospital de la mare de Deu de la Mercè, per tal de rebre tractament mèdic, en el que a data 14 d'octubre continuava ingressada.

Vuitè

La codemandada Almudena va formular el 4/12/2008 denuncia a la Inspecció de Treball la qual després de les actuacions pertinents, conclou en informe de 31/3/2009 que l'empresa ha incorregut en incompliment del deure de protecció i garantia de la intimitat i la consideració deguda a la seva dignitat en la persona de Almudena, i ha generat un risc real i previsible de dany a la salut de la treballadora transgredint el deure de protecció de la seguretat i salut dels treballadors, iniciant procés sancionador que conclou amb la imposició a l'empra d'una multa per import de 6.251,00# per infracció qualificada de mol greu.

Novè

El 27/4/2009 l'empresa presenta escrit d'al·legacions contra l'anterior informe de la Inspecció i la sanció imposada oposant-se a l'actuació inspectora i les conclusions efectuades.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada Grandes Almacenes FNAC España S.A., que formalizó dentro de plazo, y habiéndose dado traslado a las partes estas lo impugnaron, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia de instancia estima la demanda de oficio planteada por la Generalitat de Catalunya ( Departament de Treball ) representada por el Abogado de la Generalitat y declara que la empresa Grandes Almacenes FNAC España SA ha incurrido en vulneración de la consideración y de la dignidad de la trabajadora Almudena .

Frente a este pronunciamiento se alza en suplicación la referida demandada que dedica el primer motivo del recurso a la pretensión de que se declare la nulidad de lo actuado bien que para ello utiliza un incorrecto amparo procesal pues debió referirse al apartado a) del art. 191 de la LPL y no al apartado c) del propio artículo.

Antes de entrar en el mismo nos limitaremos a rechazar el argumento expuesto por la representación de Almudena en su escrito de impugnación en el que solicita la inadmisión del recurso por no ajustarse a los requisitos formales de un recurso de suplicación pues esta cuestión será examinada precisamente en la resolución del recurso que realizará la Sala en esta sentencia.

Expuesto lo que antecede pasamos al estudio del recurso interpuesto y señalamos que se argumenta por el recurrente que se ha producido una vulneración del principio de tutela judicial efectiva que consagra el art. 24 de la CE . Para que en sede de suplicación pueda declararse la nulidad de lo actuado es necesario que se haya producido una infracción formal grave que produzca indefensión a al parte que la alega.

En este caso la parte demandante argumenta que se ha infringido el art. 3.1 de la CE y el art. 231 de la LOPJ por haberse utilizado en el acto del juicio la lengua catalana a pesar de que el recurrente se opuso por alegar desconocer dicha lengua.

Los preceptos legales aplicables a este supuesto son a) En primer lugar el art. 3 de la CE en relación con el art. 33 del Estatuto de Catalunya. En el citado en primer lugar se señala que "1 . El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla.

  1. Las demás lenguas españolas serán también oficiales en las respectivas Comunidades Autónomas de acuerdo con sus Estatutos. " .

    Por su parte el Estatuto de Catalunya, al que expresamente se remite la Constitución, indica en su Artículo 6, después de la sentencia del TC de 28 de Junio de 2010 en el que resolvió el recurso de inconstitucionalidad nº 8045/06 .

    " 1. La lengua propia de Cataluña es el catalán. Como tal, el catalán es la lengua de uso normal de las Administraciones públicas y de los medios de comunicación públicos de Cataluña, y es también la lengua normalmente utilizada como vehicular y de aprendizaje en la enseñanza.

  2. El catalán es la lengua oficial de Cataluña. También lo es el castellano, que es la lengua oficial del Estado español. Todas las personas tienen derecho a utilizar las dos lenguas oficiales y los ciudadanos de Cataluña el derecho y el deber de conocerlas. Los poderes públicos de Cataluña deben establecer las medidas necesarias para facilitar el ejercicio de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR