SAP Barcelona 376/2008, 23 de Julio de 2008

PonenteMARIA DOLORS MONTOLIO SERRA
ECLIES:APB:2008:12884
Número de Recurso1038/2007
Número de Resolución376/2008
Fecha de Resolución23 de Julio de 2008
EmisorAudiencia Provincial - Barcelona, Sección 17ª

AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA

SECCIÓ DISSET

Rotlle 1038/07

Judici ordinari 27/07

Jutjat de 1a. Instància núm. 26 de Barcelona

S E N T È N C I A 376/08

Magistrades:

Il·lma. Sra. AMELIA MATEO MARCO

Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA

Il·lma. Sra. MARIA SANAHUJA BUENAVENTURA

Barcelona, 23 juliol 2008

La Secció Dissetena de l'Audiència Provincial de Barcelona HA VIST en apel·lació les actuacions número 27/07,

seguides pels tràmits del judici ordinari en el Jutjat de 1a Instància núm. 26 de Barcelona a instàncies de GHD Spain SLU

contra David ... David Prió SLU, que formulà reconvenció. Les actuacions estan pendents de ser resoltes en virtut del recurs

d'apel·lació interposat per la demandada contra la sentència dictada el dia 30 d'octubre del 2007 pel Jutjat de 1a. Instància .

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La part dispositiva de la sentència objecte d'apel·lació és la següent: "FALLO: Que debo estimar y estimo la demanda formulada por la procuradora señora Gloria Ferrer Massanas, en nombre y representación de la entidad GHD SPAIN, S.L., contra la entidad DAVID PRIO, S.L., a quien condeno a que abone a la actora la suma de VEINTIOCHO MIL CIENTO OCHENTA Y OCHO EUROS Y NOVENTA Y NUEVE CÉNTIMOS, más sus intereses legales en la forma que queda dicho en el cuerpo de esta sentencia y sin imposición de costas; y debo estimar y estimo parcialmente la reconvención formulada por la procuradora señora Joana Menen Aventin, en nombre y representación de la entidad DAVID...DAVID PRIO, S.L., contra la entidad GHD SPAIN, S.L. a quien condeno a abonar a la actora la suma de DOS MIL SEISCIENTOS SEIS EUROS Y CINCUENTA Y CINCO CÉNTIMOS, más la que resulte por el stock de mercancias susceptibles de ser devueltas, con el límite máximo de 10.420,64 euros y en los términos y condiciones que figuran en el cuerpo de esta sentencia, que se determinarán en su caso en ejecución de sentencia, sin imposición de costas, procediendo la compensación de las cantidades que se reconocen a cada parte."

SEGON

David...David Prió SLU apel·là contra la sentència dictada pel Jutjat de 1a Instància núm. 26 de Barcelona en base als arguments que consten en el seu escrit, del qual es va donar trasllat a la contrapart que s'hi va oposar. Prèvia la tramitació corresponent i trameses les actuacions a l'Audiència Provincial, es va assenyalar per a deliberació del Tribunal el dia 11 de juny d'enguany.

La ponent d'aquesta resolució ha estat la magistrada Il·lma. Sra. MARIA DOLORS MONTOLIO SERRA.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

GHD Spain SLU és una empresa que es dedica a la venda a l'engròs i al detall de productes de perruqueria i estètica. Al·lega que a començaments del 2006 va iniciar una relació comercial amb David..David Prió SLU que es va mantenir fins que va deixar de pagar-li els productes de les comandes que va fer en el mes de setembre d'aquell any, circumstància que va determinar que ja no li acceptés més comandes. En aquest procediment reclama l'import d'aquestes factures.

David... David Prió SLU reconeix el deute que se li reclama però sosté que la relació existent no era la que exposa la demandant . Al·lega que des de febrer del 2006 mantenia amb GHD Spain SLU una relació de distribució dels seus productes en exclusiva per Catalunya i que als set mesos de iniciada la relació se li va resoldre el contracte de forma injustificada, aprofitant-se de la clientela que se li havia facilitat. Per via reconvencional reclama una indemnització per clientela de 28.684,81€, una altra de 4.780,66€ per no haver-li concedit un termini de preavís i 10.420,64 € com a danys i perjudicis per l'stock de productes amb que s'ha quedat i que no podrà comercialitzar.

En primera instància s'estima la demanda principal i s'estima només en part la reconvenció. Declara provat la sentència que el contracte que els vinculava era el de distribució en exclusiva per Catalunya i que GHD Spain SLU el va resoldre unilateralment i sense causa que ho justifiqués als set mesos de iniciada aquella relació. Es concedeix al distribuïdor una indemnització per falta de preavís que es fixa en 15 dies

(2.606,55€), desestima la reclamació de indemnització per clientela i, pel que fa a l'stock de mercaderies, condemna a la demandada reconvencional a abonar-li la quantitat que resulti per l'stock de mercaderies corresponents a les darreres set comandes que estiguin en disposició de ser retornades, amb el límit màxim de 10.420,64€, i sense fer imposició de les costes.

GHD Spain SLU es conforme amb la sentència. Recorre David... David Prió SLU perquè se li concedeixen la totalitat de les quantitats reclamades invocant l'errònia valoració de la prova i la necessitat de resoldre la controvèrsia d'acord amb la llei reguladora del contracte d'agència aplicable per analogia als contractes de distribució.

SEGON

GHD Spain SLU i David... David Prió SLU no estaven vinculats per un contracte d'agència sinó de distribució en exclusiva en determinat territori, figura jurídica distinta d'aquella que està expressament regulada per la llei 12/92 de 27 de maig . El distribuïdor o concessionari, a diferència de l'agent que actua per compte d'altri, com a intermediari estable, independent i remunerat ( STS de 31 d'octubre del 2001 ), "actua en nom i per compte pròpia, a la zona geogràfica assignada, assumint per ell mateix els riscos de les operacions comercials que realitza amb els clients, doncs, actua amb capital propi i independència negocial del concedent, sens perjudici de què les activitats es portin a terme en interès d'aquell i també en el propi. La seva autonomia es manifesta en la fase final de la distribució dels efectes o mercaderies a la clientela, ja que es produeix una efectiva revenda dels productes que procedeix i subministra el principal" ( STS de 12 de juny de 1999 i en el mateix sentit la de 10 de juliol del 2006 ). En definitiva, el distribuïdor es dedica a comprar i revendre als seus clients els productes del principal.

David ... David Prió, SLU reclama una indemnització de clientela de 28.684,81 € que és el benefici brut que ha obtingut durant aquest període. Aquesta pretensió ha estat desestimada en la primera instància i el primer que es planteja en el recurs és la possibilitat d'aplicar, a l'extinció dels contractes de distribució, els preceptes regulen la relació d'agència. La qüestió ha estat summament discutida per la doctrina i la jurisprudència que de forma majoritària, però ha admès l'aplicació analògica de les regles previstes pel contracte d'agència . Així a la sentència de 28 de gener del 2002 assenyala el Tribunal Suprem que " los preceptos de la Ley del Contrato de Agencia no constituyen un "derecho excepcional" que tenga vedado el acceso a la aplicación por analogía ( artículo 4.2 del Código civil ), sino un "derecho especial". En concret pel que fa a la possibilitat de reclamar indemnització per clientela en l'extinció del contracte de distribució en base a l' article 28 LCA, la jurisprudència de forma majoritària ho ha acceptat sigui atribuint a aquell precepte la condició de simple criteri interpretatiu inspirador ( STS 14 de febrer de 1997 i 20 de maig de 2004, 21 de març de 2007 ) sigui de forma matisada per la necessitat d'adaptar aquella previsió a la naturalesa i condicions del contracte de distribució ( SSTS 27 de gener de 2003, 26 d'abril de 2004 ).

Altrament, la jurisprudència es mostra majoritàriament favorable a entendre que l'anomenada indemnització per clientela no és exclusiva del contracte d'agència sinó que es pot apreciar en altres contractes com a instruments jurídics en mans dels empresaris per la distribució dels seus productes, encara que cada una d'aquestes figures jurídiques presenti les seves particularitats que les diferencien de les altres ( SSTS 17 de maig de 1999, 31 d'octubre del 2001, 2 de desembre del 2005, 10 de juliol del 2006

...). En aquest anàlisi no es pot oblidar-- com s'exposa a la sentència de 22 de juny del 2007 que la finalitat del contracte de distribució no és només...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR