STSJ Cataluña 122/2010, 14 de Enero de 2010

PonenteMARIA DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA
ECLIES:TSJCAT:2010:195
Número de Recurso4785/2008
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución122/2010
Fecha de Resolución14 de Enero de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2005 - 0033961

RM

ILMA. SRA. Mª DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. FRANCISCO ANDRÉS VALLE MUÑOZ

En Barcelona a 14 de enero de 2010

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 122/2010

En el recurso de suplicación interpuesto por Auro Tub, S.A., IDOM, S.A., Moreda Riviere Trefilerias, SA, FIATC Mútua de Seguros y Reaseguros, AIG Europe y HDI HANNOVER International SA frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 6 de junio de 2007 dictada en el procedimiento Demandas nº 806/2005 y siendo recurrido Juan Manuel . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Mª DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 17 de noviembre de 2005 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 6 de junio de 2007 que contenía el siguiente Fallo:

"1. Tinc per desistida a la part actora de la seva demanda contra ASEQ ACCIDENTES S.A..

  1. Desestimo l'excepció de litispendència oposada per les demandades i l'al.legació de prescripció de l'acció oposada per Moreda Riviere Trefilerias S.A.

  2. Estimo en part la demanda presentada per Juan Manuel en contra de AURO TUB S.A., MOREDA RIVIERE TREFILERIAS, S.A. (T.Y.C.S.A.), IDOM, S.A., AIG EUROPE, HDI HANNOVER INTERNATIONAL, S.A. i FIATC MUTUA DE SEGUROS Y REASEGUROS, sobre reclamació de quantitat per danys i perjudicis derivats d'accident de treball, declaro el dret de la part actora a percebre una indemnització per les lesions derivades l'accident de treball per import de 363.342,88 euros i condemno a les societats AURO TUB S.A., MOREDA RIVIERE TREFILERIAS, S.A. (T.Y.C.S.A.), IDOM, S.A., AIG EUROPE, HDI HANNOVER INTERNATIONAL, S.A. i FIATC MUTUA DE SEGUROS Y REASEGUROS al pagament del citat import a la part actora de forma conjunta i solidaria, AIG EUROPE, HDI HANNOVER INTERNATIONAL, S.A., FIATC MUTUA DE SEGUROS Y REASEGUROS fins al límit assegurat."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El treballador demandant Juan Manuel, nascut el 10.04.53, amb DNI num NUM000, prestava serveis per compte de l'empresa AUROTUB 5 A, dedicada a l'activitat economica de instal lacions industrials de tubenies, des del 17.05.94, amb categoria professional de oficial 1ª, percebent un salan mensual amb inclusió de prorrata de pagues extraordinàries de 1.972,08 euros. (sense controvèrsia) :

Segon

El dia 5.09.61 el demandant va patir un accident de treball quan es dedicava a la instal lació de tuberies d'aire comprimit a la nau del que havia de ser el nou centre de treball de l'empresa Trenzas y Cables S L (TYCSA) situada a la locahitat de Cerdanyola del Vallés. TYCSA estava adequant un antic recinte de I'empresa Riviere S A per a traslladar-hi una part de la seva activitat

El treballador accidentat Sr Juan Manuel sobre les 14,30 hores, va caure al terra des d'una altura de entre tres i quatre metres mentre manipulava una tuberia, donant-se un cop al cap i quedant inconscient. La citada tuberia es trobava a uns 5 metres d'alçada des del terra, i tocant a una columna/pilar s'havia construit uns dies abans una plataforma o "perfil" soldada i subjecta al pilar d'unes dimensions aproximades de 1 mx 70 cm, situada a uns 4 metres del terra i sense barana en tot el seu perírnetre. El treballador accidentat després de dinar i trobant-se sol, va pujar per l'escala manual d'alumini d'una altura aproximada de 4 metres que estava recolzada en el pilar (no ancorada ni subjecta al mateix), es va situar a la plataforma descrita construida just sota la tuberia de la que tenia que prendre mides, i per motius desconeguts es va caure produint-se lesions de caràcter greu. L'escala va quedar de peu. El treballador duia el cas de protecció que va aparèixer al seu costat al terra. (folis núm. 41 Acta de la inspecció de Treball)

Tercer

Corn a conseqüència de la caiguda el trebaliador va patir:

-T.C.E. grave

-Contusiones hernorrágicas temporales y frontal izdo. Contusión frontal dcho con hemorragia. Hematoma epidural frontal izdo. Hipertensión endocraneal.

-Traumatismo torácico con fractura 3° arco costal izdo y pequeño hematoma mediastínico.

-Traqueostomia percutanea.

-Neumonia broncoaspirativa.

-ITU pro pseudomona.

-Neumonia asociada a VM por enterobacter, enterococo y s. aureus.

-Traqueitis por pseudomona. -Neumonia intrahospitalaria por pseudomona.

-Infección de cateter arterial radial por pseudomona y venoso-femoral y subclavia pro stafil. Coagulasa negativo.

-Gastrostomia de alimentación.

.-Valvula ventriculoperitoneal por hidrocefalia arreabsortiva.

El treballador pateix les següents seqüeles:

"Deteriorament neuropsicològic: Disfunció fronto-temporal:. Trastorns de les funcions executives i de la memoria, amb deficits de l'atencio, concentracio, orientacio i memoria. Deficits en la regulacio de la resposta emocional i falta de reconeixement dels seus dèficits (anosognosia).

Síndrome de Moria.

Vàlvula de derivació de LCR.

Parèsia del IX, X, Xl i Xli parells cranials esquerres.

Cicatrius.

Dolor lumbar ocasional. . .

Ocasionalment incontinencia d'esfinters

El deteriorament neuropsicològic cognitiu i conductual que pateix el demandant, provoca gran repercussió en la persona, i li impedeix tornar a les activitats que reaiitzava anteriorment, integrar-se adequadament a la familia i reincorporar-se a l'entorn i a la vida social habitual. Li causen gran impacte en la qualitat de vida familiar i el fan depenent d'altres persones per pràcticament totes les activitats

Quart

La Inspecció de Treball va realitzar les següents actuacions en relació amb l'accident

Va aixecar acta a l'empresa Aurot-Tub S.A. per incompliment del Annex IV Part C punt 3, apartat a) del R.D. 1627/1997 de 24 d'octubre pel que s'estableixen les disposicions minimes de seguretat ¡ salut en les obres en construcció, en relació amb el que disposen els articles 14 i 15 de la Llel 31/95 de 8 de novembre de Prevenció de Riscos Laborals, efectuant proposta de sanció I va. proposar el recàrrec del 30 % sobre les prestacions de Seguretat Social derivades de l'accident . (sense controvèrsia)

Cinquè

Per resolució de l'INSS de 25.11.04 es va declarar l'existència de manca de mesures de seguretat i un recàrrec del 30 % amb càrrec a AURO-TUB S.A..

La resolució va ser impugnada pel treballador i per AURO-TUB S.A. i per Sentencia del Jutjat Social núm. 29 de Barcelona de 23.01.06 (Act. núm. 721/02 i 189/05 acumulades), es va estimar en part la demanda declarant l'existència de recàrrec de prestacions en el percentatge del 50 % amb condemna solidaria a AURO- TUB S.A. i IDOM S.A. i amb.absolució de TYCSA (avui MOREDA RIVIERE TREFILERIAS, S.A.) i Mútua Asepeyo. La sentència no es ferma perquè ha estat recorreguda davant el. Tribunal Superior de JustIcia per les condemnades ¡ pel treballador, que sollicita la condemna solidaria de MOREDA RIVIERE TREFILERIAS, S.A. (folis núm. 340, 382 i 390) sense controvèrsia)

Sisè

Com a conseqüència de l'accident el treballador va estar en situació de baixa mèdica des del

5.09.01 al 30.05.03 percebent en concepte de incapacitat temporal la quantitat de 27.608,32 euros. L'accident ha donat Iloc a la declaració de incapacitat permanent en grau de gran invalidesa, per traumatisme cranial greu que ha provocat demencia posttraumàtica, amb dret a la pensió corresponent amb una base reguladora de.20.503,89 euros anuals, a càrrec de la Mútua Asepeyo, Mutua d'Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social (capital cost a càrrec de la Mutua 272.421,12 euros). (folis núm. 88, 136 i 138)

Setè

El treballador havia patit 4 anys abans el 29.08.97, un altre accident de treball pel quai va estar de baixa 18 mesos, per TCE greu; del que li van quedar corn a seqüeles, vertígens, acúfens, hipoacusia i epilèpsia posttraumàtica ben controlada amb medicació. El treballador havia patit crisis epilèptiques de les que havia estat atés d'urgències en data 24.03.00 a l'Hospital de Bellvitge, acompanyat per un company (sense controvèrsia)

Vuitè

La co-demandada Moreda Riviere Trefilerias S A (abans TYCSA), es dedica a la fabricació, comercialització, producció de tot tipus de cables, filferros, cordes i els seus derivats. Amb posterioritat a l'accident va ser absorbida per Moreda Riviere Trefilerias S A que es dedica a la fabricació de productes de filferro i a l'estirat en fred (sense controvèrsia)

Novè

TYCSA va encarregar en. data 3.04.01 a AUROTUB SA. la instal.lació de tuberies d'aire comprimit i d'aigua de refrigeració per a les màquines que havia de traslladar a la nau industrial de Cerdanyola. (folis núm. 398 a 404)

La co-demandada IDOM SA. es dedica a l'activitat de serveis tècnics d'arquitectura i enginyeria i altres activitats relacionades amb l'assessorament tècnic.

TYCSA va contractar amb IDOM SA. els serveis de enginyeria de les obres de construcció i reforma de tres naus per a la planta de trefilat de Cerdanyola, on es va produir I'accident, en data 2.05.01. Els serveis confractats eren I'estudi preliminar, el projecte bàsic, el projecte per a la llicència d'obres, l'estudi de seguretat i la enginyeria, desenvolupament i gestió de compres, en concret la organització del concurs...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 24 de Junio de 2010
    • España
    • 24 Junio 2010
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 14 de enero de 2010, en el recurso de suplicación número 4785/08, interpuesto por AURO TUB, S.A., MOREDA RIVERE TREFILERIAS, S.A., (T.Y.C.S.A.), IDOM, S.A., AIG EUROPE, HDI HANNOVER INTERNATIONAL, S.A., FIATC MU......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR