STSJ Cataluña 4509/2006, 15 de Junio de 2006

PonenteMARIA PILAR RIVAS VALLEJO
ECLIES:TSJCAT:2006:8368
Número de Recurso463/2004
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución4509/2006
Fecha de Resolución15 de Junio de 2006
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 4509/2006

En el recurso de suplicación interpuesto por MUTUA METALURGICA (MIDAT) frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Mataró de fecha 23-2-2005 dictada en el procedimiento Demandas nº 463/2004 y siendo recurrido/a TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, Dicelma'c Serveis i Complements Industrials, SL y Pedro Miguel . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Mª PILAR RIVAS VALLEJO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 14-7-2004 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Incapacidad temporal, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 23-2-2005 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo l'ale·gació de caducitat plantejada per la Mútua Midat.

Estimo íntegrament la demanda presentada per Pedro Miguel contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, la Tresoreria General de la Seguretat Social, Mutua Metalúrgica Midat, Mútua Patronal d'Accidentes de Treball i Malalties Professionals num- 4 i l'empresa Dicelma'c Serveis o Complements Ind. S.L., declaro que els processos de baixa mèdica de data 20.02.02 fins el dia 3.04.02 i del 14.03.03 fins al dia 15.09.03deriven d'accident de treball i condemno a les demandades a estar i passar per aquesta declaració i a la Mútua Metalúrgica (MIDAT) al pagament a Pedro Miguel de la prestació de incapacitat temporal equivalent a 75% de la base reguladora de 41,40 euros pels períodes indicats".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"I.- La part demandant Pedro Miguel amb DNI NUM000 , nascut el 24.04.76, consta afiliat a la Seguretat Social amb el número NUM001 i en situació d'alta en el Règim General, per la seva activitat professional habitual de dependent.

  1. El treballador demanant va patir un accident de treball el dia 21.01.02 al caure a terra relliscant per una escala i referint que se li havia "girat el genoll cap a dins", essent atès d'urgències per la Mútua Midat que li va prescriure tractament amb AINE, tubilast i gel, sense donar-li la baixa. La mateixa tarde el demandant acudir al servei d'Urgències de l'Hospital de Mataró que va diagnosticar: "La Mútua Midat va estendre la baixa per Incapacitat Temporal derivada de contingència professional en data 22.01.02 fins al

    29.01.02 amb el diagnòstic de "distension rodilla."

  2. En data 20.02.02 els serveis mèdics de l'Institut Català de la Salut li va estendre la baixa per incapacitat temporal derivada de malaltia comuna amb el diagnòstic de "gonalgia izquerda)! fins el 30.04.02, en que li van lliurar l'alta per "millora que permet realitzar feina habitual".

  3. Practicada RM del genoll esquerra el 16.04.02, per indicació de la Mútua Midat es va apreciar "derrame articular en recesos laterales, de predominio en el interno. Imagen de morfología nodular, de aprooximadamente 3 cm. retropatelar, compatible son senovitis". El 30.04.02 la Mútua Midat remet al demandant als serveis mèdics de l'ICS per considerat que la lesió no tenia origen laboral fent constar el diagnóstic de "Sindrome femoro-patelar i bursitis retropatelar".

  4. En ecografia practicada a l?hospital de Martaró el dia 5.03.02 es va apreciar "lesió hipodensa de localització inferior al tendó quàdriceps de 20 mm. De diàmetre suggestius de bursitis vs. Col·lecció suprapatelar".

    En la RM del mateix genoll esquerra practicada el dia 14.06.02, es va apreciar "discreto cambio de señal RM a nivel de ligamento cruzado anterior sin disrupción valorables de las fibras que podría conrresponder a secuelas de distención prèvia. Signos de basculación externa de la patela. Mínimo derrame intrarticular y de ambos recesos pericondileos". El demandant va acudir a la Clínica Fundació FIAT on va ser visitat el 20.06.02 que va diagnosticar de "insuficiencia de lligament creuat anterior".

  5. El dia 19.07.02 es visitat novament per la Mutua On el demandant va aportat la RM i pel servei de traumatología es va considerar que "el paciente podria presentar un cuadro de osteocondritis disecante. No se comprueban imágenes claras de ruptura del LCA. Se le ofrece la posibilidad de realizar artroscopia diagnòstica en nuestros Servicios opción terapéutica que rechaza sea practicada en nuestro Centro". En data 24.02.03 torna a ser visitat per Midat Mutua per gonàlgia esquerra, amb el resultat de "genoll lleugerament laxe. Conducta: artroscopia exploradora. Possible lesió LCA. De no intervenir-se en Midat Mutua, cal agafar baixa a l'ICS" (foli núm. 26 i 27).

  6. En data 14.03.03 els serveis mèdics de l'ICS li va tomar a donar la baixa per incapacitat temporal fins al 15.09.03 er efectuar "intervenció lligament creuat genoll esquerra". En la intervenció quirúrgica es va constatar: lesió de LCA i es va implantar "plastia autóloga HTH con tendón rotuliano".

  7. L'empresa te concertada amb la Mútua Midat les contingències professionals, subrogant-se la Mútua en les seves responsabilitats.

  8. En data 1.10.03 el treballador va sol·licitar la tramitació d'expedient en valoració de contingència, emetrent el CRAM el seu dictámen en data 4.2.04 a l'INSS per resolució de 14.03.032 va declarar que les baixes per incapacitat temporal derivàven de malaltia comuna i que l'INSS es l'entitat responsable del pagament de la desestimada per resolució de 8.06.04, la qual cosa esgota la via administrativa prèvia.

  9. La base reguladora de la prestació de incapacitat temporal es de 41,40 euros diaris. (conformitat de les parts).

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte codemandada Mutua Midat , que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevandolos autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia que estima la demanda en reclamación de calificación de contingencia causante de incapacidad temporal como accidente de trabajo, y con amparo procesal en el artículo 191, apartados b) y c), de la Ley de Procedimiento Laboral , formula la Mutua codemandada recurso de suplicación, para lo que articula dos motivos de revisión de la sentencia, e interesa en primer lugar la revisión de los hechos declarados probados en sus ordinales primero, cuarto, y noveno, y denuncia en segundo lugar sendas infracciones jurídicas: a) del artículo 44 de la Ley General de la Seguridad Social , sobre caducidad del derecho al percibo de las prestaciones periódicas en el periodo de un año desde el vencimiento de cada anualidad; y b) del artículo 128 de la Ley General de la Seguridad Social , para obtener la calificación de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR