STSJ Cataluña 7155/2007, 22 de Octubre de 2007

PonenteMARIA LOURDES ARASTEY SAHUN
ECLIES:TSJCAT:2007:12832
Número de Recurso3764/2007
Número de Resolución7155/2007
Fecha de Resolución22 de Octubre de 2007
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 7155/2007

En el recurso de suplicación interpuesto por Flora frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 25 de enero de 2007 dictada en el procedimiento Demandas nº 694/2006 y siendo recurrido/a -Ministerio Fiscal-, EAP Dreta de L'Eixample, S.L. y Marí Luz . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 25 de enero de 2007 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda presentada per Flora contra EAP Dreta de l'Eixample, S.L., Marí Luz i el Ministeri Fiscal, sobre acomiadament i absolc als demandats de les peticions de la demanda.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1 .- La demandant Flora ha prestat els seus serveis per compte de la societat EAP Dreta de J'Eixample, S.L. des del dia 15.09.03 , amb la categoria professional de metge especialista amb un salari de11.088,53 euros mensuals. No ostenta càrrec sindical ni de representació dels treballadors, ni l'ha tingut durant l'últim any.

  1. La demandant prestava serveis per a l'lnstitut Català de la Salut (ICS) com a titular d'un lloc de treball de caràcter estatutari de la categoria de metgessa de familia d'EAP a I'ABS Barcelona 9C i va sol.licitar l'excedència voluntària per a poder prestar serveis a la societat demandada, i amb data d'efectes de 15 de setembre de 2003 Ii va ser concedida la excedència voluntària per incompatibilitat. Les parts van signar un contracte de treball per temps indefinit per a prestar serveis com a metge especialista de data

    15.09.03, i la relació laboral es regeix pel Conveni Col.lectiu de la sanitat privada i legislació laboral ordinaria. (folis núm. 79 a 81 i 211)

  2. En data 14.11.02 Flora , Marí Luz , Bárbara , Flor , Rodrigo i Raquel , tots ells metges en exercici i prestant serveis en l'àmbit de l'atenció primaria de l'ICS, van signar un pacte en el que es, comprometien a la constitució de la societat EAP Dreta de l'Eixample, S.L. amb l'objecte exclusiu de poder presentar-se als concursos convocats per I'ICS per a la concessió de la gestió de centres d'atenció primaria, en general. En l'esmentat pacte es determinava els percentatges en el capital social que ostentará cada un dels socis amb la previsió de que amb posterioritat a la constitució de la societat es procedirà a realitzar una ampliació de capital per a incorporar a la societat l'entitat MUTUAM. En el punt quart del pacte citat s'acorda que en el cas de venda de participacions socials el valor que es donarà a aquestes no serà el valor comptable sinó segons el sistema de valoració que s'estableixi per acord de la Junta General de la societat. En el pacte cinquè s'acorda que un 15 % dels beneficis socials, lliures d'impostos es podran destinar a complements laborals de productivitat i a incentius professionals per als socis que treballin a la societat. La societat podrà crear un Pla de Pensions per a tots els socis que prestin els seus serveis i sufragarà integrarnent el seu import.

  3. Per els socis mencionats es va constitur la societat mercantil limitada denominada EAP DRETA DE L'EIXAMPLE S.L. amb data 14.11.02 per escriptura pública davant el notari Joan Caries Qué Favaró (protocol 3.668). La participació de la demandant va ser de 760 euros amb 76 participacions socials del 77 al 152, al igual que els altres socis excepte Rodrigo que va participar amb 540 euros amb 54 participacions i Raquel amb 300 euros i 30 participacions. Els estatuts de la societat determinen a l'article 2 Objecte. el següent: "La sociedad tiene por objecto la prestacion de servicios medicos y sanitaris en general" al seu article 3: "Participación de otras sociedades en la realización del objeto. Las actividades enumeradas en eI articulo anterior podran ser realizadas por la sociedad, ya directamente, incluso mediante la titularidad de acciones o participacions sociales en sociedades con objeto identico o analogo". La durada de la societat es indefinida i inicia les seves operacions el día de l'atorgament de l'escriptura fundacional.

    La societat es adjudicataria del contracte de concessió de serveis del Cat Salut pel qual se Ii va adjudicar la gestió dels serveis assistencials d'atenció primaria de salut en l'àmbit de I'ABS Barcelona 2G, amb dos centres de treball a la localitat de Barcelona el CAP Valencia ubicat al c/ Valencia i el CAP CarIes I ubicat al Passeig CarIes I, 168. (folis núm. 303 i 304)

  4. - L'article 7 deIs Estatuts socials amb el títól : "De las prestaciones accesorias. Se establecen con cara cter obligatorio para todos los socios, personas fisicas, las siguientes prestaciones accesorias: a) Con caracter retribuido. - La prestacion de los servicios médicos y sanitarios relacionados con el objeto social.

  5. - L 'article 39 deIs Estatutos estableixen les causes d'exclusió dels sods: "La sociedad podrá excluir al socio que incumpla la obligación de realizar prestaciones accesorias, así como al socio administrador que infrinja la prohibición de competencia o hubiera sido condenado por sentencia firme a indemnizar a la sociedad los daños y perjuicios causados por actos contrarios a la LSRL o a los estatutos o realizados sin la debida díligencia"

  6. - Per Acord de la Junta General Extraordinaria celebrada el 19.12.03 es va acordar que en el supòsit de venda de les participacions socials dels socis persones físiques, en atenció a que la societat es adjudicataria del contrate per a la gestió de àrees bàsiques de salut, per al cas de marxa o separació de soci si aquest es troba a en condicions de seguir exercint la professió sanitària i ha treballat en la societat 3 anys, el preu a pagar per les seves participacions serà minorat en un 50 % respecte del valor comptable de les mateixes, excepte que s'arribi a un altre acord per a la compra de les mateixes pels socis o per la societat. Si el soci ha prestat serveis per un temps inferior a 3 anys, la minoració del valor de les participacions podrà ser de fins el 80 % del valor fixat mitjançant els acords o criteris del paragraf anterior. (foli núm. 241 )

  7. - La demandant,va ostentar el càrrec d'administradora de la societat amb caràcter solidari amb MaríLuz nomenada en la propia escriptura fundacional des de I'inici de l'acitivitat de la mateixa fins al 20.01.06 que va cessar, quedant com administradora única Marí Luz . Durant I'etapa que va ser administradora, la demandant s'encarregava entre altres qüestions, dels temes relacionats amb les retribucions i la vigilancia de dades per al Cat Salut. (sense controvèrsia)

  8. - Per escrit de data 12.09.06 Ia direcció de I'empresa va comunicar a la demandant l'extinció del seu contracte de treball amb efectes des del mateix dia per motius disciplinaris amb el següent contingut:

    "Barcelona, a 12 de setembre de 2006. Sra. Flora . Senyora:

    Per la present Ii comuniquem que la Direcció d'aquesta empresa ha pres la decisió de procedir a l'extinció del seu contracte de treball, amb efectes de d'avui mateix, per motius discipilnaris, els quals vostè ja coneix perfectament per que Ii han estat exposats exhaustivament de forma verbal, i que poden resumir en el fet que vostè ve sistemàticament qüestionant gran part de les decisions presses pels responsables de I'empesa, fins a l'extrem d'entorpir l'activitat, la qual cosa ha comportat la pèrdua de la confiança dípositada en vosté que fa inviable la continuació de la relació. Atentament, Marí Luz Directora EAP Dreta de I'Eixample."

    Per escrit de la mateixa data, l'empresa va reconèixer la improcedència de l'acomiadament oferint la indemnització de 49.898,37 euros als efectos de I'article 56.2 de la Llei de l'Estatut dels Treballadors 1/95 de 24 de març en la seva redacció donada per la LIei 45/2002 de 12 de desembre, advertint que de no acceptar la indemnització es dipositaria al Jutjat Social en el termini de 48 hores als efectes legals oportuns. (folis núm. 59 i 60)

    Les cartes van ser notificados per burofax rebut per la demandant el 13.09.06. La demandant va contestar per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STSJ Asturias 2464/2012, 28 de Septiembre de 2012
    • España
    • 28 Septiembre 2012
    ...la ley señala el efecto y la sanción a tal ilicitud y no es precisamente el de la nulidad del acto ( sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 22 de octubre de 2007 ). Por lo tanto si el empresario decide prescindir de algún trabajador y renuncia a probar la concurrencia de......
  • STSJ Canarias 926/2015, 29 de Mayo de 2015
    • España
    • 29 Mayo 2015
    ...la ley señala el efecto y la sanción a tal ilicitud y no es precisamente el de la nulidad del acto ( sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 22 de octubre de 2007 ). Por lo tanto si el empresario decide prescindir de algún La calificación judicial de nulidad del despido q......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR