STSJ Cataluña 4425/2012, 12 de Junio de 2012

JurisdicciónEspaña
Número de resolución4425/2012
Fecha12 Junio 2012

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2010 - 0021431

mm

ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER

ILMO. SR. JACOBO QUINTANS GARCIA

ILMO. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

En Barcelona a 12 de junio de 2012

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 4425/2012

En el recurso de suplicación interpuesto por Mahle, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Barcelona de fecha 30 de septiembre de 2011 dictada en el procedimiento Demandas nº 1160/2010 y siendo recurrido/a Teodulfo y -F.G.S.- Fondo de Garantía Salarial. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JACOBO QUINTANS GARCIA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30 de septiembre de 2011 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo la demanda presentada per Teodulfo, contra MAHLE, S.A., i FONS DE GARANTIA SALARIAL, sobre acomiadament, declaro la IMPROCEDÈNCIA de l'acomiadament del demandant realitzat amb efectes del dia 11.11.10, i condemno a la societat demandada a que opti entre readmetre a l'actor en el seu lloc de treball o, en cas contrari, l'indemnitzi en la quantia de 31.306,03 euros, amb pagament en els dos casos dels salaris de tramitació des del dia 12.11.10 fins la data de notificació d'aquesta sentència, en cas d'optar per la indemnització, o fins la data de la reincorporació al seu lloc de treball, cas d'optar per la readmissió, a raó de 124,76 euros diaris, opció que haurà de realitzar en el termini de 5 dies hàbils des de la notificació de la sentència, per escrit o compareixença en aquest jutjat. S'adverteix a la demandada que si l'opció no es fa de forma expressa en el termini indicat, s'entendrà realitzada a favor de la readmissió.

Absolc el FONS DE GARANTIA SALARIAL, sense perjudici de la seva responsabilitat cas d'insolvència de l'empresa." SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- La part demandant Teodulfo, carta d'identitat alemanya NUM000, va iniciar la prestació de serveis a l'empresa MAHLE, S.A., contractat per "Alta Gestión SA ETT", mitjançant dos contractes eventuals subscrits en dates 01.06.05 i 10.01.06, i finalitzant aquest últim en data 08.04.06, subscrivint el dia 10.04.06 amb l'empresa MAHLE, S.A., un contracte de treball indefinit en data 10.04.06. La categoria professional era d'Enginyer i el salari de 3.794,67 euros mensuals bruts amb prorrata de pagues extres.

Segon

En data 11.11.10 l'empresa va notificar carta d'acomiadament de la mateixa data, amb efectes també del mateix dia, fonamentant-ho en els motius que hi consten a la carta aportada amb l'escrit de demanda (folis 7-10) i que es donen per reproduïts als efectes expositius, i que essencialment es poden resumir en què l'empresa va tenir coneixement que el demandant havia constituït una societat, juntament amb un altre treballador de l'empresa i dues persones més, i sent el seu administrador ha estat des de 2008 proveïdora de MAHLE, S.A., en substitució d'una altra empresa, la qual cosa ha ocultat en tot moment, i ho considera finalment com una deslleialtat i vulneració del deure de bona fe contractual.

Tercer

El contracte de treball subscrit en data 10.06.08 amb l'empresa demandada especifica en la clàusula 15a el següent:

El trabajador promete canalizar todos sus esfuerzos laborales para desempeñar plenamente sus compromisos adquiridos por contrato laboral; antes de realizar cualquier actividad laboral secundaria nos deberá informar previamente y no podrá realizar ningún tipo de actividad sin el consentimiento escrito de la Empresa que pueda perjudicar el desempeño de su tarea. Adicionalmente, no podrá emprender acciones de ningún tipo que puedan dañar la empresa de alguna forma.

La participación en otra empresa, así como la pertenencia a un consejo de administración de otra empresa requiere el consentimiento previo y expreso, por escrito, por parte de nuestra dirección. Sobre todo es su deber de mantener absoluta discrección referente a todos los asuntos empresariales de su conocimiento, sobre todo los secretos de negocio y empresa, incluyendo datos sobre empleados e interlocutores, así como referente a sus propias retribuciones, delante de cualquier otra persona, también delante de empleados no afectados incluso después de una posible salida de la empresa.

Quart

En una reunió de l'equip de direcció de l'empresa del dia 23.08.10 es va comentar que hi havia un empleat de MAHLE, S.A., que tenia vincles amb la proveïdora "Lean Design, S.L.", sense especificar qui era, per bé que es donava per suposat que havia de ser algú que treballés en l'àrea en la qual era subministradora "Lean Design, S.L.", acordant que s'iniciaria una investigació de qui podria ser.

Cinquè

El dia 08.11.10 s'emet manifestació simple del Registre Mercantil, referent a la societat "Lean Design, S.L.", on consta que aquesta societat es va fundar el 24.04.08 pel demandant, amb un 70,23 % del capital, i tres persones més, sent nomenat el Sr. Teodulfo com administrador únic, si bé el 31.10.08 s'anomena a la Sra. Flora com administradora única.

Sisè

L'objecte social de "Lean Design, S.L." és el disseny, construcció i manteniment de tot tipus de maquinaria per al sector de l'automoció, ferroviari i aeronàutic. El domicili social des del 30.03.10 està al carrer Drets Humans, 13-15, nau 10, Pol. Ind. Mas Alba, de Sitges.

Setè

"Lean Design, S.L." va facturar 273.648,11 # durant l'any 2008, amb un resultat de l'exercici de 129.933,57 #, i de 257.666,13 # l'any 2009, amb un resultat de l'exercici de 3.384,48 #.

Vuitè

El demandant era la persona responsable d'una part del processos de fabricació dels pistons per a cotxe; aquest procés requeria els serveis d'assessorament tècnic del tractament superficial del pistó, el qual es contractava fora de l'àmbit de l'empresa. Fins el mes de maig de 2008, aproximadament, l'empresa que prestava aquests serveis d'assessorament i subministrament de solucions tècniques era Gramm, però a partir d'aquesta data es va encarregar aquesta tasca també a "Lean Design, S.L.", i a partir de l'any 2009 casi exclusivament s'encarreguen els treballs a "Lean Design, S.L.", atès que el preu era similar, o fins i tot més econòmic que Gramm, però tècnicament i en termini de lliurament de les solucions era millor.

Novè

Les ofertes de productes eren enviades al demandant, com responsable del procés de fabricació, si bé també en tenien coneixement els seus superiors jeràrquics, Srs. Hugo i Leoncio, com també les comunicacions per via e-mail les rebien altres persones de MAHLE.

Desè

El Sr. Plácido va ser acomiadat de l'empresa pels mateixos motius que el demandant; va interposar demanda i a canvi de desistir de la demanda i d'un pacte de confidencialitat se li van abonar 30.000 #.

Onzè

Al demandant se li va proposar el mes de gener de 2011 desistir de la present demanda i se li oferia la possibilitat de subscriure un contracte de desenvolupament amb Lean Design.

Dotzè

El mes d'abril de 2009 va sorgir un comentari en torn a què el demandant tenia una relació amb "Lean Design, S.L.", i tot i així es va decidir continuar amb els contractes amb aquesta mercantil.

Tretzè

L'acte preceptiu de conciliació administrativa es va esgotar sense avinença"

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia del juzgado de lo social desestimó la demanda en materia de despido en la que se solicitaba la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 25 de Junio de 2013
    • España
    • 25 Junio 2013
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 12 de junio de 2012, en el recurso de suplicación número 1526/12 , interpuesto por MAHLE, S.A., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 3 de los de Barcelona de fecha 30 de septiembre de 201......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR