Sagarra, Josep L., «Papers d’un advocat»

AutorCarles Duarte
Páginas445-446

Page 445

Josep L. Sagarra, Papers d'un advocat, Barcelona, Proa, 1996,258 pàgines, ISBN 84-8256-348-3.

El dret constitueix un dels trets més significatius i emblemàtics de la nostra personalitat diferenciada. N'hi hauria prou, per demostrar les arrels antigues d'aquesta afirmació, de citar els Usatges de Barcelona, el Consolat de Mar, els Costums de Tortosa o els Furs de València.

A Catalunya el dret ocupa un lloc destacat de la vida col·lectiva i, a més, cal assenyalar el compromís cívic dels col·legis d'advocats i el pres-" tigi adquirit per alguns dels nostres juristes més eminents.

Entre els advocats catalans més rellevants cal situar la figura de Josep L. Sagarra, un jurista admirat i un home caracteritzat per la dignitat i la qualitat del seu comportament responsable i exquisit.

Josep L. Sagarra ha estat de sempre un actiu impulsor de l'ús del català en l'àmbit jurídic, com acredita la seva reconeguda bibliografia, la seva presidència del Seminari de Documentació Jurídica en Català del Col·legi d'Advocats de Barcelona, la seva pertinença a la Comissió Assessora de Llenguatge Administratiu de la Generalitat o la seva condició de membre del Consell de Redacció de la Revista de Llengua i Dret.

Cal assenyalar també que Josep L. Sagarra ha rebut la Creu de Sant Ramon de Penyafort del Govern espanyol i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. A hores d'ara, Josep L. Sagarra és, a més, president de la Junta Constructora del temple expiatori de la Sagrada Família, un càrrec que palesa la decidida implicació de Josep L. Sagarra en projectes d'una gran importància pública.

Page 446

Ara, Josep L. Sagarra ens ofereix un excel·lent llibre de records, on recull el testimoni de la seva riquís-sima experiència vital. Aquesta obra, escrita amb un estil àgil i amè, i amarat d'una saviesa cordial, s'inicia amb un proemi i uns antecedents familiars, inclou tres grans parts (formació, de 1921 a 1936; la Guerra Civil, de 1936 a 1939, i professió, de 1939 a 1992), un anecdo-tari posterior a 1985, un text de cloenda i uns índexs d'il·lustracions i onomàstic.

Papers d'un advocat és un llibre reeixit, ple de fets interessants, en què podem seguir, per mitjà de l'experiència personal de Josep L. Sagarra, alguns dels moments més significatius de la Catalunya d'aquest segle xx, i percebre'n el batec i la inquietud, la voluntat i l'esperança. Sens dubte figures com la de Josep L. Sagarra contribueixen a configurar i a definir d'una manera positiva el tarannà i el to vital d'un país. És un honor per a la Revista de Llengua i Dret poder comptar amb la seva presència al nostre Consell de Redacció.

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR