DECRET 190/2009, de 9 de desembre, dels requisits dels arxius del Sistema d'Arxius de Catalunya, del procediment d'integració i del Registre d'Arxius de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura i Mitjans de Comunicacio
Rango de LeyDecret

DECRET

190/2009, de 9 de desembre, dels requisits dels arxius del Sistema d'Arxius de Catalunya, del procediment d'integració i del Registre d'Arxius de Catalunya.

D'acord amb l'article 127.1 de l'Estatut d'autonomia, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de cultura, que comprèn, en tot cas, els arxius que no són de titularitat estatal, incloent-hi la creació, la gestió, la protecció i l'establiment del règim jurídic dels centres que integren el sistema d'arxius; l'establiment del règim jurídic dels béns documentals, i la conservació i la recuperació dels béns que integren el patrimoni documental català.

El Sistema d'Arxius de Catalunya és el conjunt d'òrgans de l'Administració i d'arxius que garanteixen la gestió, la conservació, la protecció, i la difusió correctes de la documentació de Catalunya, així com l'accés a aquesta documentació, d'acord amb l'article 16 de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'arxius i documents.

L'article 21 de la Llei d'arxius i documents disposa que els arxius del Sistema d'Arxius de Catalunya han de complir els requisits que estableix la Llei esmentada i aquells altres que es puguin establir per mitjà de reglament. Aquest Decret es dicta en desplegament de l'article 21, atès que estableix els requisits mínims perquè els arxius puguin integrar al Sistema d'Arxius de Catalunya, els quals garanteixen la gestió, la conservació i l'accés adequats als fons documentals.

Pel que fa a les titulacions i la formació que ha de tenir el personal tècnic dels arxius i a les condicions que ha de complir, d'acord amb l'article 22 de la Llei d'arxius i documents, atès que en aquests moments no hi ha cap ensenyament oficial en arxivística i gestió documental, s'ha considerat convenient fer una referència genèrica a aquest aspecte i ajornar-ne la concreció per a una regulació posterior.

L'article 20.1 de la Llei d'arxius i documents estableix els arxius que integren necessàriament el Sistema d'Arxius de Catalunya i l'article 20.2 regula els arxius que es poden integrar al Sistema, un cop comprovat el compliment dels requisits tècnics preceptius i amb l'informe previ del Consell Nacional d'Arxius. Aquest Decret estableix el procediment per a la integració d'un arxiu al Sistema d'Arxius de Catalunya, amb la finalitat que s'hi incorporin progressivament els principals arxius de Catalunya.

Així mateix, el Decret regula el Registre d'Arxius de Catalunya, que, d'acord amb l'article 24 de la mateixa Llei, constitueix el repertori dels arxius que formen part del Sistema d'Arxius de Catalunya. El Registre, juntament amb el cens d'arxius, és una eina clau que permet avançar en la materialització del Mapa d'Arxius de Catalunya i en la implementació d'una política arxivística eficaç. La inclusió d'un arxiu al Sistema comporta necessàriament la inscripció d'ofici al Registre d'Arxius.

Finalment, aquest reglament preveu el control del compliment dels requisits exigits als arxius del Sistema i els efectes del seu incompliment.

D'acord amb l'informe del Consell Nacional d'Arxius i amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquest Decret és regular els requisits tècnics que han de complir els arxius del Sistema d'Arxius de Catalunya, els efectes del seu incompliment, així com el procediment perquè els arxius previstos a l'article 20.2 de la Llei d'arxius i documents s'integrin al Sistema d'Arxius de Catalunya.

Article 2

Àmbit d'aplicació

Les disposicions d'aquest Decret són aplicables als arxius del Sistema d'Arxius de Catalunya i als que són susceptibles d'integrar-s'hi, sens perjudici del que preveu l'article 3.2 de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'arxius i documents.

Capítol 2

Requisits tècnics dels arxius del Sistema d'Arxius de Catalunya

Article 3

Requisits relatius al sistema de gestió de la documentació

3.1 Els arxius del Sistema d'Arxius de Catalunya han d'aplicar el sistema de gestió de la documentació que correspongui als fons que apleguen, d'acord amb les normes tècniques bàsiques que dicta l'Administració de la Generalitat. En les administracions i les entitats titulars de documents públics, el sistema de gestió documental s'ha d'ajustar al que preveu l'article 7.1 de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'arxius i documents. En la resta d'entitats i de persones titulars d'arxius integrats al Sistema, el sistema de gestió documental ha de garantir l'organització, la classificació, la descripció, l'accés i, si escau, l'avaluació dels documents.

3.2 Els fons dels arxius han de disposar de quadres de classificació de la documentació, integrats per sèries documentals.

3.3 La descripció dels fons documentals s'ha de fer d'acord amb els criteris tècnics que fixa el Departament competent en matèria de cultura...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR