DECRET 80/1989, de 4 d'abril, de regulació del servei de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

L'article 16 de l'Estatut d'Autonomia disposa que, en el marc de les normes bàsiques de l'Estat, pertoca a la Generalitat el desplegament legislatiu i l'execució del règim de la radiodifusió, en els termes que estableix la Llei reguladora de l'Estatut de la ràdio i la televisió.

Pel que fa referència a les emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència, la competència per atorgar-les a Catalunya l'ha assumida la Generalitat mitjançant normativa diversa, en la qual s'han anat fixant les normes de gestió d'aquestes, els requisits d'accés als règims concessionals corresponents i les pautes de funcionament dels diferents tipus d'emissores, bàsicament classificades en comercials i culturals sense ànim de lucre. Aquesta competència va ser confirmada i delimitada en la Sentència del Tribunal Constitucional de 24 de maig de 1982, la qual va determinar que era compartida per l'Estat i la Generalitat.

Així mateix, la Llei 31/1987, de 18 de desembre, d'ordenació de les telecomunicacions, estableix un marc jurídic que recull determinats aspectes als quals s'ha d'ajustar la prestació, entre d'altres, del servei públic de radiodifusió. Aquesta activitat s'haurà de realitzar sempre d'acord amb el pla tècnic elaborat per a aquesta finalitat, i la norma que ho regularà s'adequarà a les directrius que estableix la Llei d'ordenació de les telecomunicacions.

Atesa, doncs, la doble necessitat d'integrar en una sola norma tots aquells aspectes reguladors a Catalunya de l'exercici, mitjançant concessió, del servei esmentat, el qual podrà ser gestionat indirectament per concessió administrativa, per mitjà de persones físiques o jurídiques;

En virtut de tot això, i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

Es regulen, a l'àmbit territorial de Catalunya, l'exercici, mitjançant concessió, del servei públic de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència pel que fa al procés d'adjudicació de les concessions, i també les obligacions que aquestes concessions imposin al concessionari.

Article 2

Serà el Govern de la Generalitat qui atorgarà a Catalunya les concessions per a la instal·lació i el funcionament de les emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència, d'acord amb les condicions que estableixen el present Decret i la resta de la normativa d'aplicació.

Article 3

Les emissores de radiodifusió sonora en ones mètriques amb modulació de freqüència es classificaran d'acord amb algun dels següents tipus:

  1. Emissores institucionals dependents d'entitats locals públiques. La seva zona de servei estarà, en la mesura del que sigui possible, determinada per la competència territorial de l'ens que resulti titular de la concessió. La regulació d'aquest tipus d'emissores s'efectuarà, en el seu moment, d'acord amb el que disposa la Llei que desplega l'article 20.3 de la Constitució espanyola.

  2. Emissores educatives i culturals d'àmbit local. Les concessions d'aquest tipus d'emissores podran ser atorgades a persones jurídiques, públiques o privades, legalment constituïdes, sense ànim de lucre, i la finalitat de les quals sigui la promoció de l'educació, la ciència i la cultura. Aquestes emissores únicament podran ser d'àmbit local. En cap cas no podran difondre publicitat, llevat de la institucional. Per tal de cobrir les despeses d'aquestes emissores, podrà ser admès el patrocini de determinats programes per part d'entitats, comercials o no, de la localitat. També podran rebre subvencions externes clarament especificades i acreditades.

  3. Emissores comercials. Les concessions per a aquest tipus d'emissores podran ser atorgades a persones físiques o jurídiques legalment constituïdes. Es consideren emissores comercials aquelles que tenen com a finalitat la difusió de qualsevol tipus de programes, amb emissió de publicitat o emprament de fórmules de patrocini comercial. El seu horari d'emissió no podrà ser inferior a les dotze hores diàries. En qualsevol cas, el 25% de l'horari mínim esmentat correspondrà a programes de producció pròpia de l'emissora concedida.

Article 4

A les emissions corresponents al tipus comprès a l'article 3.b), els seran d'aplicació els aspectes següents: Els horaris d'emissió no podran ser inferiors a trenta hores setmanals. Un mínim del 50% del temps d'emissió correspondrà a programes de producció pròpia. Atès el caràcter no lucratiu d'aquestes concessions, les emissores d'aquest tipus no podran connectar en cadena amb emissores comercials.

Article 5

El tipus d'emissora estarà, en tot cas, determinat en la concessió, i només podrà ser modificat amb l'acord previ del Consell Executiu. Aquesta modificació sempre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR