DECRET 361/1986, de 4 de desembre, per a la regulació de forma provisional del procediment d'actuació en diverses matèries del règim local.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 144/1994.

La Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, ha definit el marc normatiu a partir del qual la Generalitat de Catalunya haurà d'exercir les seves competències legislatives en matèria de règim local. Avui, aquest procés legislatiu es troba ja en marxa en el Parlament de Catalunya, i en els propers mesos es podrà comptar segurament amb una legislació específica i pròpia sobre aquesta matèria.

No obstant això, mentre no s'aprovin les lleis corresponents, el dret de l'Estat és d'aplicació directa a Catalunya, circumstància que planteja en aquests moments la necessitat d'una adequació urgent de les funcions per tal d'adaptar-les al que resulta de les disposicions vigents en matèria de règim local.

A proposta del Conseller de Governació i, d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Capítol 1 Estructures locals

Article 1

1.1 Es crea el fitxer de les Entitats Locals de Catalunya, adscrit al Departament de Governació. 1.2 La Direcció General d'Administració Local formarà i mantindrà permanentment actualitzat l'esmentat fitxer. 1.3 Aquest fitxer s'organitzarà en dues seccions generals referides, respectivament, a les entitats locals de caràcter territorial i a les entitats locals de caràcter institucional. La secció d'entitats locals territorials es dividirà, al mateix temps, en les subseccions següents: 1ª províncies. 2ª municipis. 3ª entitats inframunicipals. La secció d'entitats locals institucionals es dividirà, al mateix temps, en les subseccions següents: 1ª mancomunitats de municipis. 2ª agrupacions de municipis. 3a. entitats metropolitanes. 1.4 En el mateix fitxer, i com a seccions complementàries, es catalogaran:

  1. Les entitats comarques de muntanya.

  2. Les entitats de gestió d'àmbit supramunicipal. Aquesta darrera secció complementària es subdividirà en dues subseccions: 1ª consorcis. 2ª altres ens de gestió.

Article 2

2.1 El contingut mínim de cada fitxa per a les entitats locals territorials serà:

  1. Per a les municipals: Nom del municipi. Nom de la capitalitat. Superfície. Altitud mitjana sobre el nivell del mar. Nombre d'habitants de dret. Comarca a la qual pertany. Província a la qual pertany. Nombre d'entitats inframunicipals que té creades: Nom. Capitalitat. Nombre d'habitants. Nombre de regidors de l'Ajuntament. Data de creació i publicació.

  2. Per a les provincials: Nom de la província. Nom de la capitalitat. Nombre de municipis que agrupa. Nombre de comarques que agrupa. Superfície. Nombre d'habitants. Nombre de diputats provincials.

  3. Per a les de caràcter inframunicipal: Nom de l'entitat. Nombre d'habitants. Superfície. Municipi al qual pertany. Nombre de membres del Consell de Govern. Dates de la seva creació i publicació. 2.2 El contingut de cada fitxa per a les entitats locals institucionals serà:

  4. Per a les mancomunitats de municipis: Nom de la mancomunitat. Nom de la capitalitat. Nombre i nom dels municipis que agrupa. Dates de la seva constitució i publicació. Serveis o obres específiques que presta.

  5. Per a les agrupacions de municipis: Nombre i nom dels municipis agrupats. Dates de la constitució i publicació. Classificació de la Secretaria agrupada.

  6. Per a les Entitats Metropolitanes: Nom de l'Entitat Metropolitana. Nom de la capitalitat. Nombre i nom dels municipis que agrupa. Dates de la seva constitució i publicació. Serveis o obres específiques que presta. 2.3 El contingut mínim de cada fitxa per a les entitats de gestió serà:

  7. Per als Consorcis: Nom del Consorci. Domicili. Ens que el formen. Dates de la seva constitució i publicació. Objectius. Serveis o obres específiques que gestiona.

  8. Per a les altres entitats de gestió: Nom. Domicili. Ens que la formen. Data de la seva constitució. Obres i serveis que gestiona.

Article 3

3.1 Als efectes de la seva identificació estadística, totes les entitats tindran un codi que contindrà:

  1. El codi de la província.

  2. El codi del municipi. Aquest codi s'ajustarà a les directrius següents: Primera. El codi de les quatre províncies serà: 1. Barcelona. 2. Girona. 3. Lleida. 4. Tarragona. Segona. El codi del municipi serà: Part primera: el codi de la província. Part segona: el codi del municipi, per ordre alfabètic i de tot Catalunya. Tercera. El codi de les entitats locals institucionals serà: Part primera: el codi del municipi capitalitat. Part segona: el codi del grup de serveis que presta, d'acord amb la llista que figura a l'Annex 1 d'aquest Decret. 3.2 Aquest codi tindrà caràcter oficial i haurà d'ésser adoptat per totes les Administracions Públiques de Catalunya en les seves relacions institucionals. 3.3 Totes les variacions que es produeixin en el fitxer d'entitats locals i que afectin el codi de representació seran oportunament publicades per la Direcció General d'Administració Local al DOGC.

Article 4

4.1 Per a la formació i el manteniment del fitxer, la Direcció General d'Administració Local podrà recaptar de les entitats locals tota la informació que calgui. 4.2 Pel que fa a les entitats de gestió, l'òrgan de govern haurà de trametre a la Direcció General d'Administració Local una còpia dels Estatuts de l'entitat i una còpia de l'acta de constitució de l'entitat i dels seus òrgans de Govern i Administració, en el termini màxim de quinze dies, a comptar des de la data de la celebració de la sessió de constitució.

Article 5

5.1 El procediment per a la creació de mancomunitats municipals s'ajustarà a les regles següents:

  1. L'expedient s'iniciarà amb els acords dels Ajuntaments promotors. En l'acord es declararà la voluntat de constituir la mancomunitat i s'elegiran els regidors, en nombre de dos com a mínim, que representaran el municipi en l'Assemblea que ha de redactar els Estatuts.

  2. Una vegada redactats els Estatuts per l'Assemblea, i abans que siguin sotmesos a l'aprovació definitiva pel Ple dels Ajuntaments, el projecte serà tramès, simultàniament, a la Direcció General d'Administració Local i a la Diputació o Diputacions Provincials afectades, les quals, en el termini màxim d'un mes, podran formular-hi les observacions i els suggeriments que considerin...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR