DECRET 122/2000, de 20 de març, de reestructuració de l'Institut d'Estudis Autonòmics.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

122/2000, de 20 de març, de reestructuració de l’Institut d’Estudis Autonòmics.

L’Institut d’Estudis Autonòmics va ser creat pel Decret 383/1984, de 22 de desembre, per tal de dotar el Govern de la Generalitat d’un instrument adequat per a l’estudi i la recerca en matèria autonòmica, especialment en relació amb els aspectes constitucionals, polítics i administratius de la implantació de l’Estat autonòmic.

Al llarg dels darrers anys, l’Institut ha desenvolupat aquesta tasca, al mateix temps que ha servit també com a plataforma de coneixement i de difusió de les experiències comparades més rellevants en relació amb altres sistemes com els federals o regionals. L’exercici d’aquesta activitat ha permès, igualment, establir un marc de col·laboració estret amb el món de la recerca, especialment en relació amb les universitats i altres institucions i organismes dedicats a l’estudi de l’autonomia i del federalisme.

L’estudi i la recerca duta a terme per l’Institut i pels seus col·laboradors ha contribuït a crear una doctrina que, partint sempre de l’anàlisi rigorosa i científica, ha afavorit la interpretació del sostre competencial de la Generalitat i, en general, del contingut de l’autogovern.

Un cop complerts vint anys de la Constitució i de l’Estatut, s’obre ara una nova etapa del desenvolupament de l’autonomia en la qual es planteja la necessitat de fer un balanç de l’aplicació constitucional i estatutària, i de definir noves perspectives per a la seva evolució, especialment quan aquesta qüestió constitueix avui un dels centres principals d’atenció i de debat en les instàncies polítiques, socials i acadèmiques de Catalunya i de la resta de l’Estat.

Per aquest motiu, és necessari que l’Institut pugui donar resposta a aquestes qüestions completant les seves funcions d’estudi i de recerca general amb unes altres que el configurin també com a instrument de suport i recolzament al Govern de la Generalitat, en relació amb l’estudi prospectiu sobre les possibilitats de millora de l’autogovern i a la capacitat de generar propostes per al desenvolupament de l’autonomia.

Aquest nou enfocament permet un reconeixement formal d’unes funcions que darrerament ja eren demanades a l’Institut, al mateix temps que ofereix un marc de col·laboració permanent amb els diferents departaments de l’Administració de la Generalitat, per tal de facilitar un suport i promoure una actuació coordinada en relació amb el desenvolupament de l’autonomia.

Tot això es complementa amb una reestructuració orgànica que ha de permetre a l’Institut tenir la capacitat operativa suficient per a l’exercici de les seves funcions.

En conseqüència, a proposta del conseller de Governació i Relacions Institucionals i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

L’Institut d’Estudis Autonòmics creat per Decret 383/1984, de 22 de desembre, és un òrgan adscrit al Departament de Governació i Relacions Institucionals i actua sota la dependència directa del titular del Departament.

Article 2

2.1 Són funcions de l’Institut en matèria d’estudi i recerca sobre autonomies:

a) L’estudi i la recerca sobre autonomies polítiques territorials a l’Estat espanyol i a l’estranger en els aspectes constitucional, polític, econòmic, social i administratiu, i sobre la seva implantació, desenvolupament i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR