ORDRE ARP/410/2004, d'11 de novembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores del Pla de recuperació de les explotacions d'olivera afectades per les gelades de la segona quinzena de desembre de 2001 i es convoquen els ajuts corresponents a la campanya 2003-2004.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/410/2004, d'11 de novembre, per la qual s'estableixen les bases reguladores del Pla de recuperació de les explotacions d'olivera afectades per les gelades de la segona quinzena de desembre de 2001 i es convoquen els ajuts corresponents a la campanya 2003-2004.

L'onada de fred de la segona quinzena de desembre de 2001 que va afectar les comarques de l'Alt Urgell, el Baix Ebre, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Segrià, l'Urgell, la Concade Barberà, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i zones limítrofes, va provocar forts danys a les plantacions d'olivera de la zona.

Els danys que es van produir arran de les continuades baixes temperatures no solament suposaren una pèrdua de la collita de l'any, sinó que van provocar danys als arbres que van afectar el seu potencial productiu de cara als anys posteriors.

Per tal d'ajudar a fer front a aquests danys, des del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca es va aprovar unprimer Pla de xoc, amb la intenció d'evitar l'abandonament del conreu, que es va complementar amb els ajuts convocats a l'empara de l'Ordre ARP/320/2003, d'11 de juliol (DOGC núm. 3929, de 21.7.2003), destinats a cobrir els costos de recuperació delprimer any no coberts amb el Pla de xoc.

Malgrat aquests ajuts per cobrir els costos de recuperació del primer any, i per tal d'ajudar a recuperar el potencial productiu i mantenir el conreu de l'olivera, per evitar així el despoblament de la zona,s'ha cregut convenient establir un pla d'ajuts de cinc anys que cobreixi les despeses de recuperació fins a assolir el potencial productiu que tenien les explotacions abans de les gelades, termini en el qual les explotacions afectades hauran arribata un nivell de producció suficient per fer front a les possibles despeses de recuperació.

Cal doncs, establir el marc general de funcionament d'aquest Pla plurianual per tal de donar una major estabilitat i seguretat al sector.

En aquest Pla d'ajuts, per tal de fomentar el manteniment de l'activitat oliverera a la zona afectada per les gelades i evitar així el despoblament de les zones, es preveu un tractament preferent a les explotacions els titulars de les quals siguin agricultors a títol principal.

Per tot això, i d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovació de les bases

Aprovar les bases reguladores del Pla de recuperació de les explotacions d'olivera afectades per les gelades de la segona quinzena de desembre de 2001 destinat a cobrir els costos de recuperació del potencial productiu, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Convocatòria

2.1 Convocar els ajuts del Pla de recuperació corresponents a la campanya 2003-2004, destinats a cobrir els costos de recuperació del potencial productiu de les explotacions d'olivera afectades per les gelades de la segona quinzena de desembre de 2001.

2.2 El sol·licitant ha d'haver realitzat les tasques de manteniment del cultiu mínimes en funció de cada actuació realitzada i del nivell de recuperació. Les actuacions realitzades en funció dels danys i les actuacions inicials són les següents:

a) Poda severa i tall a la creu.

Esporga de manteniment.

Recol·lecció i eliminació de branques.

Manteniment del sòl (sòl cultivat, llaurat, etc.).

b) Tall a la base adultes i joves.

En els brots que siguin superiors als 80 cm s'han d'haver triat els brots principals i eliminat o espuntat la resta.

Lligar, si cal.

Podar per formar.

Posar proteccions, si cal.

Recol·lecció i eliminació de branques.

Manteniment del sòl (sòl cultivat, llaurat, etc.).

c) Replantar adults i joves.

Lligar, si cal.

Podar per formar.

Posar proteccions, si cal.

Recol·lecció i eliminació de branques.

Manteniment del sòl (sòl cultivat, llaurat, etc.).

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre aniran a càrrec de la partida pressupostària 1702 D/771171300/7121, dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de l'any 2004, per un import màxim de 100.000 euros, que es faran efectius mitjançant transferència bancària a través de l'Institut Català del Crèdit Agrari, segons l'Acord de Govern de 27 d'abril de 2004.

Article 3

Sol·licituds

3.1 La presentació de la sol·licitud s'ha de fer d'acord amb el que estableix l'apartat 5 de l'annex 1 d'aquesta Ordre. La declaració de conreu que es tindrà en compte serà la de la campanya 2003-2004 que haurà d'estar actualitzada abans del 30 de novembre de 2004.

3.2 El termini de presentació de sol·licituds i documentació és d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

3.3 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit al sol·licitant serà de sis mesos comptat a partir de la data de finalització del termini de presentació de la sol·licitud.

Disposició addicional

Abans de la resolució definitiva de la concessió de l'ajut caldrà que es disposi de l'autorització de la Comissió Europea amb la comunicació prèvia que estableix l'article 88 del Tractat de la Comunitat Europea.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 11 de novembre de 2004

Antoni Siurana i Zaragoza

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex 1

.1 Règim jurídic

1.1 El règim jurídic aplicable a aquests ajuts està integrat pel Decret 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791, de 31.12.2002); l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i controls d'ajuts i de subvencions (DOGC núm. 2500, de 21.10.1997); la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú (BOE núm. 285, de 27.11.1992), i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), així com el que disposin les corresponents lleis de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

.2 Definicions

Als efectes d'aquesta Ordre s'entén per:

Campanya de referència: la que indiqui cada convocatòria.

Producció normal o mitjana d'una explotació: mitjana de produccions de les campanyes 1998-1999 a 2001-2002 declarades per a l'obtenció de l'ajut a la producció d'oli expressada en quilos d'oli per arbre.

Ingressos bruts mitjans de producció d'oli: mitjana del valor de la producció més l'ajut a la producció en euros. El valor de la producció es calcularà com la producció normal en quilos d'oli multiplicada pel preu de l'oli percebut pel pagès, d'acord amb les estadístiques publicades al Butlletí d'Estadística i Conjuntura Agrària del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Tant per als quilos d'oli com per a l'ajut a la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR