ORDRE REP/2/2006, de 5 de gener, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions per a projectes adreçats a la recuperació de la memòria democràtica, i s'obre convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions, per a l'any 2006.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE REP/2/2006, de 5 de gener, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions per a projectes adreçats a la recuperació de la memòria democràtica, i s'obre convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions, per a l'any 2006.

Un dels objectius del Departament de Relacions Institucionals i Participació és la creació del Memorial Democràtic amb la finalitat de recuperar, conservar i proclamar la memòria democràtica antifranquista com a patrimoni col·lectiu i, per tant, fomentar els seus valors en els quals es basa la convivència democràtica de la societat catalana actual. Aquest Memorial s'inspira en la realitat i l'exemple d'institucions similars existents arreu d'Europa i del món, institucions destinades a garantir el dret dels ciutadans al coneixement històric de la devastació que va sofrir la humanitat amb l'aparició del feixisme i altres dictadures, i de la resistència que una part de la ciutadania hi va oposar.

La democràcia requereix l'accés dels ciutadans al coneixement històric com a única garantia de respecte a la pluralitat de memòries, per la qual cosa aquest és un dret civil que el Govern ha de garantir i promoure.

D'acord amb aquests objectius, l'any 2005 el Departament de Relacions Institucionals i Participació va obrir per primera vegada una línia de subvencions adreçada a projectes de recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i dels seus processos en la societat catalana.

En aquests moments, l'experiència obtinguda amb l'aplicació de les anteriors bases reguladores d'aquestes subvencions ha posat de manifest la conveniència de modificar alguns dels seus punts.

Paral·lelament, la commemoració l'any 2006 del 75è aniversari de la II República i del 70è aniversari de la Guerra Civil aconsella la regulació d'un tipus d'actuacions específiques relacionades amb aquest aniversari.

Per tant, cal la redacció d'unes noves bases reguladores de les subvencions per a projectes adreçats a la recuperació de la memòria democràtica, que integrin els aspectes esmentats.

Vist el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Vist el que disposa la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 S'estableixen les bases reguladores de les subvencions per a projectes adreçats a la recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia durant el període comprès entre els anys 1931-1980, les quals es contenen a l'annex d'aquesta Ordre.

1.2 S'obre convocatòria pública, per al 2006, per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció de les subvencions previstes en aquesta Ordre.

Article 2

Termini

El termini de presentació de sol·licituds per a l'obtenció d'aquestes subvencions començarà l'endemà de la publicació de l'Ordre present al DOGC i finalitzarà el 18 de febrer de 2006.

Article 3

Import i partida pressupostària

3.1 L'import total màxim destinat a aquesta convocatòria és de 2.000.000 d'euros.

3.2 Les subvencions aniran a càrrec de les partides pressupostàries RP01D/460360100/1210 i RP01D/482360100/1210, del pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2006.

Article 4

Sol·licituds i procediment

La forma de presentació de les sol·licituds, així com el procediment d'instrucció, resolució i notificació del procediment de concessió serà el previst a les bases 7, 8 i 9.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 5 de gener de 2006

Joan Saura i Laporta

Conseller de Relacions

Institucionals i Participació

Annex

Bases reguladores de les subvencions

.1 Objecte i convocatòries

1.1 Es regulen les subvencions per a projectes adreçats a la recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia durant el període comprès entre els anys 1931-1980.

1.2 El conseller de Relacions Institucionals i Participació establirà les convocatòries d'ajuts segons les disponibilitats pressupostàries de cada exercici d'acord amb el que disposa el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

1.3 A mesura que es produeixin renúncies o revocacions de les subvencions i en el supòsit que un cop resolta la convocatòria s'hagi exhaurit l'import màxim destinat a l'exercici, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no hagin arribat a obtenir ajut i que, atesos els criteris de valoració continguts en aquesta Ordre, mantenen una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin dur a terme en els terminis que estableix aquesta Ordre per a cada tipus d'acció.

.2 Beneficiaris

Podran ser beneficiaris dels ajuts regulats en aquesta Ordre les entitats sense finalitat de lucre i els ajuntaments i consells comarcals de Catalunya que portin a terme projectes adreçats a la recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i que incloguin alguna o diverses de les actuacions previstes a la base 3.

.3 Actuacions

3.1 Podran ser objecte de subvenció les actuacions, proposades per entitats sense finalitat de lucre següents:

  1. Actuacions commemoratives o d'homenatge de persones i d'esdeveniments relacionats amb la repressió, la resistència i la construcció de la societat democràtica.

  2. Actuacions de recerca adreçades a la reconstrucció de fets i processos relacionats amb la repressió de la dictadura, amb l'exili, la resistència i amb la realitat i la situació dels valors democràtics.

  3. Actuacions de difusió i formació: inclourà l'organització de congressos, simposis, jornades, seminaris i exposicions temporals, productes audiovisuals, edició de publicacions i projectes educatius.

  4. Actuacions específiques relacionades amb el 75è aniversari de la II República i el 70è aniversari de la Guerra Civil.

  5. Actuacions de recuperació de la memòria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR