ORDRE TES/81/2012, de 23 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

La Generalitat de Catalunya ha de vetllar pel compliment de la normativa de protecció del medi ambient i, molt especialment, dels objectius i les normes de qualitat dels recursos naturals i de les normes d’emissió de contaminants.

Un dels objectius de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat és el de la reducció, si és possible en origen, dels efectes negatius sobre el medi ambient que genera la realització d’activitats potencialment contaminants.

El 6è Programa d’acció comunitari en matèria de medi ambient reconeix que molts dels temes ambientals es poden abordar millor mitjançant una interacció entre els principals agents econòmics i la utilització d’un conjunt ampli i integrat d’instruments, i no només mitjançant la legislació. Entre aquests instruments es troben els sistemes voluntaris de gestió ambiental, com ara la norma ISO 14001 i el sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals de la Unió Europea, regulat pel Reglament (CE) núm. 1221/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de novembre de 2009, relatiu a la participació voluntària d’organitzacions en un sistema comunitari de gestió i auditoria mediambientals (EMAS), i pel qual es deroguen el Reglament (CE) núm. 761/2001 i les decisions 2001/681/CE i 2006/193/CE de la Comissió (DOUE núm. L 342, de 22.12.2009).

Així mateix, des de la Comissió Europea s’està desenvolupant una important actuació de conscienciació i d’informació als estats membres amb l’objectiu d’incrementar la sensibilització sobre l’aplicació de sistemes de gestió ambiental als ens locals, atès que es considera una de les línies estratègiques més importants per consolidar la implantació i coneixement dels sistemes de gestió ambiental en general i de l’EMAS, en particular.

El Decret 115/1996, de 2 d’abril, de designació de l’organisme competent previst al Reglament CEE 1836/93 del Consell, de 29 de juny, relatiu a auditories mediambientals i determinació de les actuacions per a la designació de l’entitat d’acreditació de verificadors mediambientals (DOGC núm. 2192, de 10.4.1996), designa la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient com l’organisme competent previst al Reglament (CEE) núm. 1836/93 del Consell, de 29 de juny de 1993, per portar a terme en el territori de Catalunya les funcions que li encomana, entre les quals destaca el foment de la participació de les organitzacions en el sistema EMAS.

Així, el Departament competent en matèria de medi ambient publica, des de l’any 1997, una convocatòria de subvencions destinades a empreses privades i a empreses públiques per implantar sistemes voluntaris de gestió ambiental amb l’objectiu de reduir el cost inicial d’implementació d’aquests sistemes. De la mateixa manera, des de l’any 2005, es publica una convocatòria plurianual de subvencions destinades a ens locals, a les associacions d’ens locals i als seus organismes autònoms per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental.

Tot tipus d’organitzacions estan interessades a implantar sistemes de gestió ambiental. Aquests sistemes els ofereixen els mitjans per gestionar els seus efectes sobre el medi ambient i millorar-ne el comportament ambiental. Aquest interès va quedar reflectit en el Reglament (CE) núm. 761/2001 del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de març de 2001, pel qual es permet que les organitzacions s’adhereixin amb caràcter voluntari a un sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals (EMAS) (DOCE núm. L 114, de 24.4.2001), que va obrir l’EMAS a totes les organitzacions que produeixin efectes sobre el medi ambient, no només a les empreses. En aquest sentit, les noves bases s’adrecen a tot tipus d’organitzacions: a empreses privades i a empreses públiques, a ens locals, a les associacions d’ens locals i als seus organismes autònoms i, com a novetat, a fundacions i a altres entitats sense ànim de lucre.

Una altra novetat és que els ens locals, un cop assolit l’objectiu d’incentivar la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental, opten a la convocatòria de subvencions per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental un cop verificat o certificat el seu sistema de gestió ambiental, en comptes de rebre el finançament a mesura que implanten el sistema de gestió ambiental.

A fi d’assolir una més eficàcia i eficiència en la tramitació dels procediments de subvencions, i amb la voluntat de garantir la continuïtat d’aquesta actuació, s’ha considerat oportú aprovar aquestes noves bases reguladores que regiran tots els procediments de subvencions per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental.

Per això, d’acord amb les previsions del capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores de les subvencions per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental, les quals consten a l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició transitòria

Es continuen regint per les bases reguladores aprovades per l’Ordre MAH/424/2008, de 22 de setembre, els expedients administratius corresponents a les convocatòries de subvencions en les quals es preveu l’aplicació de les bases reguladores indicades.

Disposició derogatòria

Queden derogades l’Ordre MAH/122/2005, de 29 de març, per la qual s’aproven les bases reguladores dels ajuts per implantar sistemes voluntaris de gestió ambiental i es fa pública la convocatòria corresponent a l’any 2005 (codi de la convocatòria 03.07.05); l’Ordre MAH/91/2006, de 3 de març, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts per implantar sistemes voluntaris de gestió ambiental i es fa pública la convocatòria corresponent a l’any 2006 (codi de la convocatòria 03.07.06); l’Ordre MAH/424/2008, de 22 de setembre, per la qual s’aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a ens locals, a les associacions d’ens locals i als seus organismes autònoms per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental, i les referències a aquestes ordres contingudes en l’Ordre MAH/469/2010, de 22 de setembre, per la qual es modifiquen les bases reguladores de subvencions del Departament de Medi Ambient i Habitatge per tal d’adequar-les a les exigències noves del capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, modificat per la Llei 5/2008, de 24 d’abril, i la Llei 26/2009, de 23 de desembre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 23 de març de 2012

Lluís Recoder i Miralles

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte

Aquestes bases tenen per objecte regular les subvencions per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental.

—2 Actuacions subvencionables

2.1 Poden ser objecte de les subvencions regulades en aquestes bases les actuacions següents:

2.1.1 La implantació, amb personal propi o extern, d’un sistema de gestió ambiental d’acord amb el Reglament (CE) núm. 1221/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de novembre de 2009 (en endavant, Reglament EMAS), i la posterior verificació portada a terme per un...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR