ORDRE AAR/324/2009, de 18 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs en règim d'ajut de minimis per a les inversions de les indústries agràries i alimentàries, i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

ORDRE

AAR/324/2009, de 18 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia de préstecs en règim d'ajut de minimis per a les inversions de les indústries agràries i alimentàries, i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

En un entorn de crisi com l'actual cal establir mesures per donar resposta als problemes financers de les empreses que permetin desblocar l'accés al crèdit i garantir la continuïtat del seu finançament. L'objectiu d'aquesta Ordre és establir instruments crediticis, per tal d'impulsar la inversió en les indústries agràries i agroalimentàries, contribuir a l'augment de la demanda, contribuir al manteniment dels llocs de treball associats a aquestes empreses i retornar l'economia cap al creixement sostenible.

La convocatòria dels ajuts a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris efectuada mitjançant l'Ordre AAR/127/2009, de 23 de març, ha fet palesa la insuficiència de fons per atendre les sol·licituds d'ajut per a la millora d'aquests processos i resten fora de les possibilitats d'obtenir ajuts les sol·licituds d'inversions d'empreses amb menys prioritat, que transformen i comercialitzen productes de fora de l'annex I del Tractat CE, i de gran dimensió, però igualment importants per a la seva repercussió sobre el desenvolupament rural, i per a la seva capacitat de generar valor afegit a les produccions agràries a través de la producció i comercialització de nous productes, la millora de la qualitat dels existents i la millora de la seva comercialització.

Per això, es creu necessari atorgar un ajut que complementi la dita actuació de foment de la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris mitjançant préstecs sense interès amb càrrec als pressupostos del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR).

El règim d'aquests ajuts serà el que estableix el Reglament CE 1998/2006, de la Comissió, de 15 de desembre, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis.

En conseqüència, d'acord amb el que disposa l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores de la línia de préstecs per a les inversions de les indústries agroalimentàries, que es publiquen en l'annex 1, i respecte de les inversions recollides en l'annex 2.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts de préstecs per a les inversions de les indústries agroalimentàries, corresponents a l'any 2009, d'acord amb les bases reguladores i per a les inversions aprovades a l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de les sol·licituds del préstec serà de 15 dies hàbils a comptar des de l'endemà de la data de publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

2.3 El finançament dels préstecs que estableix aquesta Ordre va íntegrament a càrrec de la partida pressupostària D/830000200/6130 del pressupost del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya, per un import màxim de 34.500.000 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients és el Servei d'Indústries i Comercialització Agroalimentàries.

2.5 L'òrgan competent per emetre resolucions sobre les sol·licituds corresponents és el director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquestes efectes, es nomena una comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajut i que està constituïda pel subdirector o la subdirectora general de Qualitat Agroalimentària, que actuarà com a president/a, el subdirector o la subdirectora general d'Indústries Agroalimentàries, que actuarà com a secretari/ària de la Comissió, i el subdirector o la subdirectora general d'Innovació Tecnològica.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit, amb acusament de recepció, a la persona sol·licitant és de quatre mesos comptats a partir de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. Si en aquest termini no s'ha dictat una resolució expressa, s'ha d'entendre que la sol·licitud ha estat desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera del DAR es podrà interposar en el termini de tres mesos comptats a partir de la data en què exhaureix el termini per emetre resolució i notificar-la, tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics al web www.gencat.cat/dar/ajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran al tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000 euros a més es publicaran al DOGC.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al DOGC.

Barcelona, 18 de juny de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

.1 Objecte de l'ajut

L'objecte dels préstecs és el foment d'inversions i despeses subvencionables d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya, per les activitats definides a l'apartat 2.2 d'aquestes bases reguladores i per a les inversions subvencionables que es relacionen en l'apartat A de l'annex 2 de l'Ordre.

.2 Persones beneficiàries

2.1 Poden ser beneficiàries dels préstecs que estableix aquesta Ordre les persones físiques o jurídiques que siguin titulars responsables de l'activitat que fonamenta l'atorgament de l'ajut i que suporten la càrrega financera de les inversions.

2.2 Les empreses beneficiàries han d'acreditar els requisits següents:

  1. Que manipulen i/o transformen i comercialitzen productes agroalimentaris, excepte els de la pesca.

  2. Que compleixen les normes mínimes de respecte al medi ambient, seguretat laboral, higiene i, si escau, de benestar animal, d'acord amb la normativa específica en vigor.

  3. Que l'empresa és viable econòmicament. Per tant, estan excloses les empreses en situació de crisi.

  4. Que pertanyen al sector majorista.

  5. Excepcionalment també poden ser persones beneficiàries els establiments amb iniciatives de transformació de dejeccions ramaderes especialment quan incorporin processos d'innovació que ajudin a contrarestar les conseqüències negatives dels efectes de les dejeccions.

    .3 Quantia i condicions dels préstecs

    3.1 La quantia màxima de la inversió subvencionable serà d'1.500.000 euros per persona beneficiària. La quantia màxima del préstec atorgat serà de fins a 1.200.000 euros, és a dir, fins al 80% de la inversió i de les despeses derivades de les actuacions objecte de l'ajut subvencionables, del qual se'n bonificarà el 100% dels interessos.

    3.2 L'import de la subvenció neta equivalent concedida com a bonificació d'interessos serà com a màxim de 200.000 euros, que en cap cas pot superar el 40% del pressupost total subvencionable.

    3.3 La persona beneficiària haurà de retornar, únicament i de manera íntegra, l'import prestat, sense interessos, en quotes mensuals durant un període màxim de vuit anys, amb un màxim d'un any de carència. A partir del segon any, la persona beneficiària podrà retornar anticipadament l'import pendent i cancel·lar totalment o parcialment el préstec. L'obtenció del préstec estarà supeditada a la presentació d'un aval pel total de l'import de l'esmentat préstec.

    3.4 Els préstecs es poden concedir totalment o parcial en funció del nombre de sol·licituds, segons els imports sol·licitats i les disponibilitats pressupostàries i d'acord amb els criteris de prioritat i d'atribució que estableix l'apartat 4 d'aquestes bases.

    3.5 Sens perjudici d'aquests imports màxims subvencionables, aquests ajuts se sotmeten al Reglament CE 1998/2006, de la Comissió, de 15 de desembre, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis, i en virtut d'aquest Reglament el total d'ajuts de minimis atorgats a una persona no podrà excedir els 200.000 euros bruts durant l'exercici fiscal en curs i els dos exercicis fiscals anteriors.

    .4 Criteris de prioritat i d'atribució

  6. En el cas que l'import total de les sol·licituds presentades superi la dotació pressupostària disponible per a aquests ajuts, s'atendran en l'ordre següent, i dins de cada un dels cinc subapartats, segons els criteris de prioritat de l'apartat b):

    1r) Sol·licituds d'ajut presentades i no ateses per manca de disponibilitat pressupostària de les Ordres AAR/127/2009, de 23 de març, i AAR/96/2009, de 5 de març, i les sol·licituds d'ajut per a inversions realitzades...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR