ORDRE AAR/267/2010, de 27 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a les activitats de participació i promoció dels programes de qualitat dels aliments, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/267/2010, de 27 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a les activitats de participació i promoció dels programes de qualitat dels aliments, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris, que gaudeixen d'unes característiques diferencials i de qualitat, han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural dóna suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat, concretament els productes que gaudeixen d'un distintiu comunitari de denominació d'origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), denominació d'origen vínica (DO), els productes ecològics (PAE), els productes de la producció integrada (PI) i també els productes que gaudeixen de la marca de qualitat alimentària (Marca Q).

Els distintius d'origen i qualitat dels productes agroalimentaris DOP, IGP, DO fan possible la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen principalment, i estan regulats a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, de desenvolupament de la Llei anterior.

La producció agrària ecològica (PAE) es pot definir com un conjunt de tècniques agràries que exclouen l'ús de productes químics de síntesi, com fertilitzants, plaguicides o antibiòtics, per tal de preservar el medi ambient, mantenir o augmentar la fertilitat dels sòls i proporcionar aliments amb totes les seves propietats naturals, d'acord amb el que regula la Llei 15/2002, de 29 de desembre, i normativa de desenvolupament.

La producció integrada (PI), que defineix el Decret 241/2002, de 8 d'octubre, pel qual es regula la producció integrada a Catalunya, és un sistema agrícola de producció d'aliments vegetals, frescos i/o transformats, obtinguts mitjançant mètodes de producció als quals s'aplica una combinació harmònica de factors biològics, agronòmics, químics i biotecnològics, amb la finalitat d'optimitzar la qualitat del producte amb un màxim respecte pel medi ambient.

La marca de qualitat alimentària (Marca Q) és una marca propietat de la Generalitat de Catalunya que s'atorga per a productes agroalimentaris que tenen unes característiques diferencials fixades per un reglament específic, que compleixen els graus superiors de les normes de qualitat i que són controlats i certificats per una entitat externa i està regulada a la normativa esmentada anteriorment, sobre qualitat agroalimentària de la Generalitat de Catalunya.

L'article 33 del Reglament (CE) 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, relatiu als ajuts al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), estableix que es podran concedir ajuts, entre altres conceptes, per les activitats de participació de les persones agricultores en programes relatius a la qualitat dels aliments i per les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat que realitzin les agrupacions de productors/es.

D'acord amb l'esmentat Reglament (CE) núm. 1698/2005, del Consell, el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya per al període de programació 2007-2013 (PDR), aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 22 de maig de 2007 i per la Comissió Europea, mitjançant la Decisió C(2008) 702, de 15 de febrer, modificada per la Decisió C(2009) 10340, de 14 de desembre de 2009, preveu dins l'Eix 1 de les mesures 132 i 133 els ajuts destinats per al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes i els ajuts destinats al foment de les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat que realitzin les agrupacions de productors/es, respectivament.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport als programes de qualitat dels aliments lligats a la producció mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a les activitats de participació i de promoció dels programes de qualitat dels aliments que es publiquen en l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar per a l'any 2010 els ajuts destinats a les activitats de participació i de promoció dels programes de qualitat dels aliments d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació de l'Ordre en el DOGC.

2.3 Aquests ajuts que preveu aquesta Ordre tenen el caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), d'acord amb el que preveu el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2007-2013, i van a càrrec de les partides pressupostàries AG06/D/482000100/6130 i AG06/D/470000100/6130 dels pressupostos del DAR a l'any 2010, cosa que suposa el 77% del finançament d'aquests ajuts i estan dotats dels següents imports màxims:

Per a la línia d'ajuts destinats al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes està dotada amb un import màxim de 672.543,00 euros, dels quals 647.543,00 euros tenen per persones destinatàries les entitats sense ànim de lucre i 25.000,00 euros la resta de persones beneficiàries.

Per a la línia d'ajuts destinats al foment de les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat que realitzin les agrupacions de productors/es amb un import màxim de 702.831,91 euros.

La resta de finançament, que anirà a càrrec del fons FEADER i que representa el 23% del finançament de cadascun d'aquests ajuts, correspon als següents imports:

Per a la línia d'ajuts destinats al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes un import de 200.889,47 euros, dels quals 193.421,93 euros són per a persones destinatàries les entitats sense ànim de lucre i 7.467,53 euros la resta de persones beneficiàries.

Per a la línia d'ajuts destinats al foment de les activitats d'informació i promoció dels programes de qualitat que realitzin les agrupacions de productors/es amb un import de 209.936,80 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Denominacions i Marques.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o la subdirectora general d'Estratègia Rural, el subdirector o subdirectora general de Qualitat Agroalimentària, el subdirector o subdirectora general d'Agricultura i el/la cap de Servei de Denominacions i Marques.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de 5 mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics al web http://www.gencat.cat/dar/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran en el tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 27 d'abril de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

1.1 L'objecte d'aquesta Ordre és establir dues línies d'ajuts, una per a les activitats de participació en programes de qualitat dels aliments (DOP, les IGP, les DO, la PAE, la PI i la Marca Q de Catalunya) per a les persones agricultores i ramaderes, i una segona línia d'ajuts per a les activitats de promoció dels programes de qualitat dels aliments que realitzin les agrupacions de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR