DECRET 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

La Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, ha significat la creació d'un marc a Catalunya per al sector agroalimentari amb la finalitat de fomentar la millora de la qualitat dels productes alimentaris i ordenar els instruments necessaris per assolir aquests objectius.

Aquesta norma legal va habilitar el govern per tal que desenvolupés certs aspectes que requerien un detall més profund i de contingut tècnic, ja que una llei, en ser de contingut general i de creació del marc, no ho preveu tot i, a aquests efectes, en el Decret s'han tingut en compte els requisits i les normes que provenen de la normativa comunitària i en particular els reglaments comunitaris dictats per l'organització comuna del mercat del sector agroalimentari de qualitat.

En aquest sentit, cal regular els diferents distintius d'origen i qualitat a Catalunya, com són les denominacions d'origen protegides (DOP), les indicacions geogràfiques protegides (IGP) i les denominacions geogràfiques (DG) i, si escau, els òrgans de gestió corresponents, i d'altres distintius com són la marca de qualitat agroalimentària (Marca Q) i les especialitats tradicionals garantides (ETG).

A aquests efectes s'ha tingut en compte la normativa comunitària sobre aquests distintius i mencions de qualitat que es fonamentaven per una banda en els reglaments CE 2081/92 i 2082/92, de 14 de juliol, del Consell, que regulaven la protecció de les indicacions geogràfiques i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, normes comunitàries que eren respectivament el marc dels distintius de denominació d'origen protegida i d'indicació geogràfica protegida i de les especialitats tradicionals garantides. Aquests reglaments han estat derogats recentment pels reglaments 509/2006 i 510/2006, del Consell, de 20 de març, i per tant les modificacions introduïdes en la regulació d'aquests distintius de qualitat s'han incorporat a aquest Decret.

D'altra banda també s'ha tingut en compte el Reglament 1576/1989, del Consell, de 29 de maig, pel qual s'estableixen les normes generals relatives a la presentació, la definició i la presentació de begudes espirituoses. Aquest Reglament regula el distintiu de denominacions geogràfiques de les begudes espirituoses.

Pel que fa a la resta de distintius com són la Marca Q i l'artesania alimentària, ja es trobaven regulades per normes de caràcter reglamentari com eren respectivament el Decret 362/1986, de 18 de desembre, sobre productes alimentaris de qualitat, i el Decret 163/1986, de 26 de maig, sobre l'artesania alimentària, i que en aquest Decret se n'han actualitzat les regulacions per tal d'adaptar-les a la Llei 14/2003.

Així mateix, es regulen les entitats de control i certificació dels productes agroalimentaris a Catalunya i l'inventari de productes agroalimentaris tradicionals.

Finalment, també s'inclou en aquest Decret la regulació dels diferents registres que va crear la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Concretament els aspectes que regula aquest Decret són els següents:

En les denominacions d'origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides es regulen el procediment de tramitació, els consells reguladors i les seves obligacions, el règim electoral, i tots els aspectes relacionats amb el control i la certificació del producte.

En les denominacions geogràfiques i especialitats tradicionals garantides es regulen el procediment de tramitació i la certificació del producte.

Per a la Marca Q es regulen la utilització de la marca, el procediment de tramitació, la certificació del producte i la Comissió Catalana de la Marca de Qualitat Alimentària.

En el cas de l'artesania alimentària es regulen el procediment de tramitació de les diferents distincions artesanes de Catalunya i la creació d'un registre d'artesania alimentària.

Per als nous registres que va crear la Llei 14/2003, de 13 de juny, se n'han definit les seccions del registre, la gestió, i totes les dades necessàries per poder registrar els productes amb un distintiu de qualitat i també les entitats de control i certificació de productes agroalimentaris de Catalunya.

El Decret s'estructura en un títol preliminar, set títols que se subdivideixen en diferents capítols, els quals alhora es divideixen en cent divuit articles, una disposició addicional, sis disposicions transitòries, i dues disposicions finals, a més de dos annexos.

El títol preliminar delimita l'objecte del Decret, així com l'àmbit material i geogràfic, per tal d'especificar a qui s'aplica l'àmbit de regulació de les diferents designacions i denominacions, en l'àmbit de competència de la Generalitat de Catalunya. Així mateix s'especifica el règim jurídic aplicable als productes agroalimentaris amb distintiu de qualitat.

El títol primer, dividit en cinc capítols, està dedicat a les denominacions d'origen protegides i a les indicacions geogràfiques protegides.

En el capítol 1 s'estableixen tant el procediment de sol·licitud, com els requisits perquè el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i posteriorment els òrgans comunitaris competents efectuïn el reconeixement i l'autorització.

El capítol 2 es dedica als consells reguladors de les DOP i les IGP en determinats aspectes que calia desenvolupar i completar de la Llei 14/2003, de 13 de juny. Com a novetat s'ha definit la nova naturalesa jurídica del consell regulador, se n'estableixen les obligacions, tant pel que fa a les seves atribucions sobre el control dels inscrits en els seus registres, certificacions dels productes agroalimentaris objecte d'emparament amb DOP o IGP, com pel que fa a les obligacions de donar compte a l'Administració de les seves actuacions, que en alguns casos es tracta de potestats administratives.

Igualment s'estableixen les causes d'incompliment d'aquestes obligacions i els efectes que suposen aquests incompliments, i també estableix el règim sobre el control que exerceix l'Administració sobre els consells reguladors de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides.

El capítol 3 estableix els drets i les obligacions dels inscrits, un dels articles destacats és l'etiquetat dels productes emparats amb l'obligació de posar a l'etiqueta el nom de la DOP o la IGP, el seu logotip on s'inclogui consell regulador i el logotip comunitari i tota la informació obligatòria establerta a les normes generals d'etiquetatge.

El capítol 4 es dedica al règim electoral dels consells reguladors. Aquestes corporacions de dret públic tenen una base associativa de productors, elaboradors i comercialitzadors de diferents productes agroalimentaris i cal que els òrgans de govern tinguin una composició representativa dels diferents sectors. Com a novetat són els consells reguladors mateixos qui han d'organitzar els processos electorals. En aquest capítol s'estableixen tant les condicions per tenir el dret de sufragi com el règim sobre la manera de presentar candidatures i el procediment electoral.

El capítol 5, sobre control i certificació de les DOP i les IGP, estableix que el control i certificació poden ser efectuats bé pel consell regulador mateix, que ha de respectar en tots els casos la separació de les funcions de gestió i de certificació, o bé per una entitat independent de certificació. En aquest capítol s'estableixen les condicions que han de complir els consells reguladors que assumeixin la certificació així com les condicions en què s'ha de fer l'encàrrec de la certificació a les entitats externes.

Igualment s'estableix el procediment a seguir en el supòsit d'incompliments de les entitats de control i certificació.

El títol 2 d'aquest Decret està dedicat a les denominacions geogràfiques i les especialitats tradicionals garantides on s'explica com tramitar una sol·licitud i com certificar el producte mitjançant unes entitats de certificació prèviament autoritzades pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

El títol 3 regula la marca de qualitat alimentària (Marca Q), definida a la Llei 14/2003, de 13 de juny, on es defineix, es descriu el logotip, i se n'amplia la utilització. Concretament és podrà ampliar, a més de per als productes que tenen regulada aquesta marca, per als productes emparats amb una DOP, IGP, ETG, DG, producció integrada (PI) i producció agrària ecològica (PAE).

En aquest títol també es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR