ORDEN TSF/87/2021, de 27 de abril, por la que se aprueban las bases reguladoras para la concesión de las ayudas extraordinarias para el desarrollo de proyectos integrados destinados a paliar los efectos de la COVID-19 en el mercado de trabajo en territorios afectados por el cierre perimetral.

ELIeli/es-ct/o/2021/04/27/tsf87/dof
Fecha de disposición27 Abril 2021
Fecha de publicación30 Abril 2021
EmisorDepartament de Treball, Afers Socials i Famílies

El Govern, davant la necessitat extraordinària i urgent que ha suscitat la greu situació de pandèmia mundial que va decretar l'Organització Mundial de la Salut i la posterior declaració de l'estat d'alarma que es va ordenar mitjançant el Reial decret 463/2020, de 14 de març, va adoptar diverses mesures econòmiques i pressupostàries, fiscals i financeres, sanitàries, procedimentals i d'intendència general per tal de pal·liar els efectes desfavorables d'aquesta situació.

En aquest context, des del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya es vol reforçar les ajudes per a aquells territoris que han patit mesures de confinament més severes, causades per tancaments perimetrals, i que estan vivint les conseqüències especialment desfavorables en el mercat de treball, per la qual cosa necessiten un impuls especial i urgent per evitar que aquesta situació es converteixi en crònica i crítica.

En aquests moments tan complexos, l'activació i la mobilització àgil i eficaç de noves mesures i recursos són una necessitat i un repte que han d'assumir les administracions públiques. Cal proposar mesures per pal·liar els efectes de la crisi socioeconòmica generada per la pandèmia i facilitar mecanismes de foment de l'activitat econòmica que permetin crear i mantenir una ocupació de qualitat, consolidar l'activitat econòmica dels sectors productius que generen ocupació al territori i possibilitar la inserció sociolaboral de les persones més desfavorides, per contribuir també a l'equilibri territorial. Per aquests motius, la mesura que s'adopta en la present Ordre està del tot justificada, fonamentalment per mantenir, consolidar i crear el màxim nombre de llocs de treball en aquests moments de tanta incertesa i inestabilitat.

En el primer nivell, per afrontar els reptes derivats d'aquesta nova situació, hi ha els ajuntaments i consells comarcals, que són els ens que coneixen millor la realitat del seu territori i les necessitats de la seva ciutadania. Per aquest motiu, aquesta Ordre destina recursos tècnics, humans i metodològics a les entitats locals amb un lideratge actiu als seus territoris perquè presentin projectes integrats que donin resposta a les necessitats ocupacionals i del teixit productiu que s'hagin detectat arran de la situació derivada de la pandèmia.

Per tot el que s'ha exposat anteriorment, la present Ordre aborda, des d'una òptica territorial i local, els reptes que s'hi generen des de dues perspectives complementàries. D'una banda, des de l'àmbit del teixit productiu, per focalitzar l'atenció en les necessitats de les petites i mitjanes empreses, les persones treballadores autònomes i les entitats sense ànim de lucre, amb l'objectiu de facilitar-ne el manteniment i afavorir-ne la reactivació econòmica. D'altra banda, des de l'àmbit de la ciutadania, per donar solució a les necessitats de les persones que han estat afectades ocupacionalment per la conjuntura derivada de la pandèmia i/o es troben en una situació de risc d'exclusió social.

Les actuacions per a la implementació de projectes integrats per al desenvolupament econòmic local i de l'ocupació, estan recollides a l'apartat f) de l'article 16 de la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya. L'àmbit que inclou aquest apartat de la Llei esmentada és la promoció de la creació d'ocupació i el desenvolupament econòmic local i el foment de la contractació.

Així doncs, es considera imprescindible aquesta intervenció normativa immediata del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, atès que la consecució d'aquest objectiu indispensable per satisfer una necessitat social de primer ordre.

Atès el  Decret llei 46/2020, de 24 de novembre, de mesures urgents de caràcter administratiu, tributari i de control financer, regula el règim jurídic dels ajuts extraordinaris i, respecte de la regulació actual del procediment de concessió d'ajuts;

Atesa la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern;

Atesa la Llei 13/2015, de 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya;

Atesa la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes;

Atesa la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d'igualtat de tracte i no-discriminació;

Atesa la Llei 11/2014, de 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia;

Atesa la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència;

Atesa l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions;

Atesa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Atès el Decret 71/2015, de 12 de maig, de reestructuració del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya;

Atès el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Vistos els informes de l'Àrea Jurídica de Treball i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, havent-ne informat prèviament al Consell de Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, a proposta de la persona titular de la Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i en ús de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 27.e.bis) de la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

Per tot això,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores dels ajuts extraordinaris per al desenvolupament de projectes integrats destinats a pal·liar els efectes de la COVID-19 en el mercat de treball en territoris afectats pel tancament perimetral.

Les bases reguladores es detallen en l'annex 1 d'aquesta Ordre.

L'annex 2 d'aquesta Ordre recull els principis ètics i regles de conducta als quals les persones jurídiques beneficiàries de subvencions o ajuts han d'adequar la seva activitat i efectes d'un incompliment eventual d'aquests principis.

Disposició addicional primera

Aquesta Ordre s'entendrà automàticament modificada per la normativa comunitària, estatal o autonòmica que amb posterioritat a la seva entrada en vigor es pugui promulgar.

Les referències a la normativa de concreta aplicació, s'entendrà feta per remissió a la normativa que les pugui substituir en el futur.

Disposició addicional segona

S'autoritza a la persona titular de la Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya a dictar les resolucions de convocatòria corresponents i les disposicions que consideri oportunes per al desenvolupament d'aquesta Ordre.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 27 d'abril de 2021

Chakir el Homrani Lesfar

Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

Annex 1

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular els ajuts extraordinaris per al desenvolupament de projectes integrats que han de respondre a dos eixos d'intervenció, el de l'ocupació i el de la millora del teixit productiu, destinats a pal·liar els efectes de la COVID-19 en el mercat de treball en territoris afectats per l'aprovació d'un tancament perimetral.

Base 2

Actuacions subvencionables

2.1 Les actuacions subvencionables es desenvolupen mitjançant un projecte integrat, el qual ha de respondre a un o als dos eixos d'intervenció, el de l'ocupació i el de la millora del teixit productiu. Es presentarà un projecte integrat per territori afectat pel tancament perimetral.

Cada resolució de convocatòria delimitarà els territoris afectats pel corresponent tancament perimetral.

2.2 L'Eix de l'ocupació pretén potenciar la intervenció i la coordinació dels serveis públics d'ocupació de cada territori i donar respostes adequades als problemes ocupacionals de les persones en situació de desocupació, per facilitar-ne la incorporació al mercat de treball, i de les persones que consten com a demandants d'ocupació, a conseqüència de la precarietat laboral.

Els projectes vinculats a aquest Eix han d'incidir en aspectes com l'acollida, l'acompanyament, l'aprenentatge, la intermediació, l'experiència i la integració en el mercat de treball, i han de prioritzar els col·lectius amb especials dificultats. Així mateix, han de tenir una perspectiva integrada en l'àmbit territorial, de manera que s'incloguin les actuacions necessàries per a donar resposta a les necessitats de les persones i del territori.

En aquest Eix es poden desenvolupar les actuacions següents:

a. Aprenentatge i capacitació.

b. Plans d'ocupació.

c. Acollida i acompanyament a la inserció laboral.

2.3 L'Eix de millora del teixit productiu té per objecte donar suport a actuacions que comportin el manteniment, la consolidació i la creació d'ocupació de qualitat en els sectors en situació de crisi més afectats per la pandèmia. També s'han de potenciar els sectors estratègics o amb més capacitat de crear ocupació.

Les actuacions previstes en aquest Eix han de respondre a les necessitats específiques dels sectors productius del territori i han d'incidir en els àmbits següents:

- Dinamització del teixit empresarial.

- Promoció del comerç local i de proximitat.

- Serveis a les empreses: plans de millora.

- Manteniment i creació de llocs de treball en sectors especialment castigats a conseqüència del tancament de l'activitat.

En aquest Eix es poden desenvolupar les actuacions següents:

a. Prospecció i assessorament.

b. Foment de la contractació.

c. Assistència tècnica.

2.4 Per desenvolupar el projecte integrat també se subvencionarà una actuació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR