ORDRE TES/193/2017, d'11 d'agost, de modificació i actualització de fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

L'article 156 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, disposa que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència executiva en matèria de protecció de dades de caràcter personal respecte a les garanties dels drets fonamentals.

L'entitat Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, creada pel Decret de 5 de setembre de 1979, constitueix una entitat de dret públic, de les que preveu l'article 1.b.1 del Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana, aprovat pel Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya requereix, per a l'exercici de les funcions que té atribuïdes i a fi de donar compliment a les seves obligacions legals, tractar dades de caràcter personal de les persones que s'hi detallen.

En aquest sentit, i mitjançant l'Ordre PTO/401/2009, d'11 d'agost, per la qual s'actualitza la regulació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, es va portar a terme una revisió dels fitxers de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Mitjançant l'Ordre TES/54/2012, de 5 de març, de creació i modificació de fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, s'han revisat dos dels fitxers de l'entitat per tal adequar-los als tractaments de dades que calia portar a terme i se n'han creat dos de nous. Posteriorment, mitjançant l'Ordre TES/12/2013, de 21 de gener, de creació i modificació de fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, es va crear un nou fitxer i se'n van modificar dos dels ja existents. Finalment, l'Ordre TES/14/2016, d'1 de febrer, de creació i modificació de fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, va crear un nou fitxer i va modificar l'apartat que indica la unitat administrativa davant la qual es poden exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de tots els fitxers preexistents, així com alguna altra modificació puntual.

Atès que els tractaments de dades de caràcter personal que realitzen les entitats no són estàtics, sinó que han de respondre en tot moment a les necessitats de la seva activitat i correspondre als tractaments de dades que es volen portar a terme, s'inclou amb aquesta nova ordre la modificació d'un dels tractaments que ja està realitzant l'entitat, com a conseqüència d'una nova necessitat de funcionament prevista.

D'altra banda, la dispersió de textos exposada justifica la refosa en una única disposició de tots els tractaments de dades que en el moment actual realitza l'entitat Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, per a més seguretat jurídica. De la mateixa manera, la denominació de tots els fitxers existents no és homogènia i requereix també d'una unificació.

L'article 20 de La Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, estableix que la creació, modificació o supressió dels fitxers de les administracions públiques només podrà fer-se mitjançant una disposició publicada en el diari oficial corresponent; és per tant del tot proporcionada l'aprovació de la present ordre.

El procediment per a l'elaboració de l'ordre establert al títol IV de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, ha estat respectat i aplicat de la manera més eficient.

De conformitat amb el que disposa l'article 10 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, el projecte d'ordre ha estat publicat al Portal de transparència de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Les anteriors circumstàncies justifiquen que l'aprovació de la present disposició s'adequa als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, en compliment del que estableix l'article 129.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, tal com proven les memòries que l'acompanyen i recullen els informes preceptius emesos.

Atès que s'ha emès l'informe preceptiu de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, que estableix l'article 5.m) de la Llei 32/2010, de l'1 d'octubre, de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades;

En conseqüència, en ús de les facultats que m'atorga l'article 39.3 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, i tenint en compte el que estableix la disposició final tercera de la Llei 32/2010, d'1 d'octubre, de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Fitxers de dades personals

Els fitxers de dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya són els que es detallen a continuació i es configuren tal com s'especifica a l'annex d'aquesta Ordre:

  1. Gestió econòmica: persones proveïdores, usuàries i clientela

  2. Gestió de percepcions mínimes i denúncies

  3. Gestió de recursos humans

  4. Expedients d'autoritzacions

  5. Gestió de l'abonament escolar

  6. Gestió de clientela d'aparcaments

  7. Videovigilància

  8. Seguiment d'accidents

  9. Persones usuàries de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

  10. Enquestes de les estacions de muntanya

  11. Clientela de les estacions de muntanya

  12. Control de visites

  13. Coordinació empresarial i d'obres (controlar FGC)

  14. Formació ferroviària

  15. Expedients judicials

Article 2

Modificació de fitxers

2.1 Es modifica el fitxer Clientela de les estacions de muntanya, creat per l'Ordre PTO/401/2009, d'11 d'agost, per la qual s'actualitza la regulació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i modificat per l'Ordre TES/12/2013, de 21 de gener i per l'Ordre TES/14/2016, d'1 de febrer. El fitxer Clientela de les estacions de muntanya queda configurat tal com s'especifica a l'annex d'aquesta Ordre.

Se'n modifiquen els apartats següents: “Finalitat i usos previstos”, “Estructura del fitxer i tipus de dades tractades”, “Procediment de recollida” i “Cessions”.

2.2 Es modifica l'apartat: “Denominació” dels fitxers següents, creats per l'Ordre PTO/401/2009, d'11 d'agost, per la qual s'actualitza la regulació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, i modificats per l'Ordre TES/14/2016, d'1 de febrer, i que queden configurats tal com s'especifica a l'annex d'aquesta Ordre:

- Fitxer de gestió econòmica: persones proveïdores, usuàries i clientela, que passa a denominar-se Gestió econòmica: persones proveïdores, usuàries i clientela.

- Fitxer de gestió de percepcions mínimes i denúncies, que passa a denominar-se Gestió de percepcions mínimes i denúncies.

- Fitxer de gestió de recursos humans, que passa a denominar-se Gestió de recursos humans.

- Fitxer d'expedients d'autoritzacions, que passa a denominar-se Expedients d'autoritzacions.

- Fitxer de gestió de l'abonament escolar, que passa a denominar-se Gestió de l'abonament escolar.

- Fitxer de gestió de clientela d'aparcaments, que passa a denominar-se Gestió de clientela d'aparcaments.

- Fitxer de videovigilància, que passa a denominar-se Videovigilància.

2.3 Es modifica l'apartat “Denominació” del fitxer Fitxer de gestió de persones usuàries de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, creat per l'Ordre PTO/401/2009, d'11 d'agost, per la qual s'actualitza la regulació dels fitxers que contenen dades de caràcter personal gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, i modificat per l'Ordre TES/54/2012, de 5 de març i per l'Ordre TES/14/2016, d'1 de febrer, i que queda configurat tal com s'especifica a l'annex d'aquesta Ordre. Aquest fitxer passa a denominar-se Persones usuàries de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Article 3

Contingut

Els fitxers regulats en aquesta Ordre inclouen la seva denominació, la finalitat i els usos previstos; les persones i els col·lectius afectats o obligats a subministrar les dades de caràcter personal; el procediment de recollida d'aquestes dades i la seva procedència; l'estructura bàsica del fitxer; la descripció del tipus de dades de caràcter personal que conté; el sistema de tractament; les cessions de dades previstes i, si s'escau, les transferències de dades que es prevegin a països tercers; el responsable del fitxer; el servei o unitat davant la qual es poden exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició, així com la indicació del nivell de seguretat exigible.

Article 4

Dret d'informació

Les persones interessades han de ser informades, en el moment de la recollida de les dades, en els termes que estableix l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Article 5

Tractament de dades

El tractament de dades s'ha d'adequar al que preveuen la Llei 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la Llei 32/2010, de l'1 d'octubre, de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, i el Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, tant pel que fa a la qualitat de les dades que es recullen com pel que fa a les mesures tècniques i organitzatives que cal que adoptin les persones titulars dels òrgans responsables dels fitxers.

Article 6

Perspectiva de gènere

Els fitxers regulats per aquesta Ordre, si escau, han de disposar de les dades desagregades per raó de sexe, per facilitar els estudis estadístics i els informes de gènere, d'acord amb la normativa vigent sobre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR