ORDRE PRE/214/2019, de 9 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions a emissores de ràdio d'empreses privades, per a projectes que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

Catalunya compta amb un sector privat de la comunicació en llengua catalana i aranesa, sòlid i emprenedor, que contribueix dia a dia a la construcció de l'espai català de comunicació. Els mitjans d'aquest sector s'han d'enfrontar, tanmateix, a una situació de desavantatge competitiu respecte a d'altres mitjans fets en altres idiomes amb moltes més expectatives de mercat. Per aquest motiu, la legislació vigent preveu expressament l'adopció de mesures de foment, i més concretament, la convocatòria de subvencions per als mitjans de comunicació en llengua catalana i aranesa, dins del marc de l'article 50 de l'Estatut d'autonomia, que obliga els poders públics de Catalunya a protegir el català i l'aranès en tots els àmbits i fomentar-ne l'ús, la difusió i el coneixement. En compliment d'aquest mandat, el Govern de la Generalitat, a través del Departament de la Presidència, competent en matèria de relacions amb els mitjans de comunicació, estableix i aplica mesures de foment, protecció i promoció del sector audiovisual de Catalunya, de conformitat amb el que disposa l'article 111.2.g) de la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya.

L'evolució actual dels mitjans de comunicació incideix directament sobre aquesta activitat de foment, que ha de portar a mitjà-llarg termini a orientar els ajuts a aquest sector cap a la producció de continguts en català o aranès, sigui quin sigui el seu format, i tenint sempre present la idiosincràsia de l'espai català de comunicació. Però perquè això sigui possible, cal, a curt termini, donar suport a les empreses del sector tant per a projectes individuals que impulsin la total digitalització de l'equipament, l'adaptació de les infraestructures, l'ús de tecnologia digital que contribueixi a una major interactivitat amb el radiooient, fomentar la formació dels professionals del sector, així com per a projectes col·lectius que impulsin les seves aliances, empresarials, econòmiques, socials, etc., per tal que introdueixin els ajustaments necessaris per adaptar-se a aquests canvis.

Aquests objectius, a l'igual que a les subvencions estructurals, han de ser indissociables de la professionalització del sector dels mitjans de comunicació. Cal que les emissores de ràdio responguin a un alt estàndard de qualitat, la qual cosa es garanteix essencialment mitjançant la professionalització de les seves plantilles. Per aquest motiu, els ajuts als mitjans de comunicació també han de tenir com una de les seves finalitats impulsar la creació de llocs de treball, degudament qualificats, a les empreses del sector amb l'objectiu de millorar la qualitat de les emissions, tenint en compte l'oferta existent a Catalunya de professionals dels diferents àmbits que hi estan vinculats.

La política de foment dels mitjans de comunicació en llengua catalana i aranesa es duu a terme, bàsicament, a través de subvencions estructurals, complementades per unes línies de subvencions a projectes que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació. Entre aquestes línies s'inclouen, entre d'altres, les subvencions a projectes d'emissores de ràdio d'empreses privades, regulades actualment per les bases aprovades per l'Ordre CMC/207/2008, de 24 d'abril, modificada per l'Ordre PRE/179/2012, de 25 de juny. En els darrers anys, s'havia suspès la convocatòria d'aquestes subvencions, com a conseqüència de la crisi econòmica, però les circumstàncies més amunt exposades n'aconsellen la reactivació i actualització. Això implica la necessitat d'aprovar unes noves bases, amb l'objecte d'actualitzar els requisits establerts per a l'atorgament de les subvencions i adaptar el procediment de concessió al marc general vigent en l'actualitat.

L'aprovació d'aquestes bases confirma, d'altra banda, el compromís del Govern amb el Codi deontològic de la professió periodística, atenent així una de les conclusions del VI Congrés de Periodistes de Catalunya, que tingué lloc a Barcelona el mes de novembre de 2016, i també amb allò que estipula la Moció 141/XI del Parlament de Catalunya, aprovada el 29 de juny de 2017, sobre les subvencions públiques als mitjans de comunicació privats, especialment en matèria de transparència, igualtat efectiva de dones i homes, drets laborals i professionals i de col·laboració de la Generalitat en la viabilitat del mitjà.

De conformitat amb el que estableixen els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, la Llei 5/2008, del 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, i l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, modificat per l'Acord GOV/85/2016.

Per tot l'exposat, i en ús de les atribucions que em confereix la normativa vigent, i, en concret, l'article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002,de 24 de desembre,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions a emissores de ràdio d'empreses privades, per a projectes que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre CMC/207/2008, de 24 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions a emissores de ràdio, en català o aranès, d'empreses privades, per a projectes que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació, modificada per l'Ordre PRE/179/2012, de 25 de juny, per la qual es modifiquen les bases reguladores de les subvencions per a projectes en l'àmbit dels mitjans de comunicació.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 9 de desembre de 2019

Meritxell Budó Pla

Consellera de la Presidència

Annex

Bases

1 Objecte

1.1 L'objecte d'aquestes bases és la concessió de subvencions a empreses privades titulars o arrendatàries d'una llicència per a prestar serveis de ràdio, per a la realització de projectes que fomentin i consolidin l'espai català de comunicació, que s'executin durant l'any de la convocatòria.

1.2 Són actuacions subvencionables:

  1. Projectes que impliquin una innovació o millora substancial en la digitalització de l'equipament de realització, enregistrament i edició de so; l'adaptació de les infraestructures, entre d'altres: estudis de realització i gravació de programes radiofònics, fonoteca i cabines d'edició de so; l'ús de tecnologia digital i que contribueixi a una major interactivitat amb el radiooient.

  2. Projectes de formació dels professionals en el camp tècnic, acadèmic, de gestió empresarial o comercial, de perspectiva i impacte de gènere, o d'altres d'interès per al sector. Els beneficiaris d'aquests projectes poden ser treballadors o treballadores amb contracte laboral de qualsevol dels àmbits del mitjà: àrea d'elaboració de continguts, tècnica i de producció i de gestió comercial.

  3. Projectes basats en aliances entre les empreses dels mitjans de comunicació que enforteixin el teixit empresarial de l'àrea geogràfica on estiguin ubicades.

    2 Persones destinatàries de les subvencions

    2.1 Poden optar a les subvencions regulades per aquestes bases aquelles empreses privades, ja siguin persones físiques o jurídiques, que tinguin com a activitat, única o entre d'altres, l'emissió de programes radiofònics, i siguin titulars d'una llicència per a la prestació de serveis de ràdio o bé siguin arrendataris d'una llicència amb la corresponent autorització del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).

    2.2 No poden optar a aquestes subvencions les emissores de ràdio dependents d'entitats privades sense ànim de lucre, d'institucions públiques o d'entitats privades amb participació majoritària en el seu finançament d'institucions públiques, així com les emissores gestionades per entitats privades per encàrrec d'institucions públiques.

    3 Incompatibilitats

    3.1 Aquestes subvencions són incompatibles amb la percepció d'altres ajuts o subvencions per al mateix objecte atorgats per qualsevol departament o organisme de la Generalitat de Catalunya.

    3.2 Això no obstant, la percepció d'aquestes subvencions és compatible amb l'obtenció d'altres ajuts o subvencions, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents d'altres administracions o ens públics o privats, sempre que l'import total no ultrapassi el cost de l'activitat subvencionada.

    4 Requisits

    4.1 Els projectes objecte d'aquestes subvencions s'han de realitzar totalment durant l'any de la convocatòria.

    4.2 La llengua vehicular dels projectes objecte d'aquestes subvencions ha de ser el català o l'aranès.

    4.3 Requisits de les persones sol·licitants:

    Les persones sol·licitants hauran de complir, amb caràcter general, els requisits següents:

  4. Acreditar una plantilla de personal mínima de 3 treballadors/ores amb jornada completa en el moment de la presentació de la sol·licitud, la qual cosa s'haurà de demostrar de la forma indicada a la base 8.2.b).

  5. Les persones físiques han d'estar donades d'alta en l'impost sobre activitats econòmiques corresponent a serveis de radiodifusió, televisió i transmissió de senyals de televisió.

  6. No estar sotmesa a cap dels supòsits de prohibició d'obtenir subvencions, de conformitat amb l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  7. En cas que tingui una plantilla de 50 o més persones treballadores, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR