ORDRE PRE/179/2012, de 25 de juny, per la qual es modifiquen les bases reguladores de les subvencions per a projectes en l'àmbit dels mitjans de comunicació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

El Govern de la Generalitat té establertes diverses línies de subvencions en règim de competència competitiva específicament adreçades al suport de projectes en l’àmbit dels mitjans de comunicació, tan escrits com audiovisuals. El resultat d’aquestes línies de subvencions ha estat prou satisfactori, si bé l’experiència adquirida i els canvis que han tingut lloc en aquest sector des de la seva aprovació aconsella fer una revisió a fons dels objectius d’aquestes subvencions i dels procediments seguits en el seu atorgament.

Sense perjudici de la conveniència de dur a terme aquesta revisió general, es donen diverses circumstàncies que fan inajornable la modificació de diversos aspectes puntuals de les bases actualment vigents, per consideracions de legalitat i de seguretat jurídica, i també per adequar-se a l’actual escenari econòmic, que obliga a incrementar l’eficàcia en la gestió dels recursos públics.

De conformitat amb l’article 3.1.5 del Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, correspon al Departament de la Presidència l’exercici de les atribucions pròpies de l’Administració de la Generalitat en l’àmbit de la relació amb els mitjans de comunicació. Aquestes atribucions són exercides a través de la Secretaria de Comunicació i la Direcció general de Mitjans de Comunicació, de conformitat amb els articles 30 i 40 del Decret 325/2011, de 26 d’abril, de reestructuració del Departament de la Presidència. En conseqüència, cal modificar les normes de procediment per tal d’adaptar-les a l’estructura administrativa que té cura d’aquests ajuts, per determinar els òrgans competents per a l’atorgament de les subvencions i per a la instrucció dels expedients, la composició de la comissió avaluadora de les sol·licituds i, en general, per a resoldre les diferents incidències relacionades amb la tramitació.

Així mateix, l’exigència d’una major transparència en la gestió fa convenient introduir de forma expressa l’obligació d’acreditar sempre amb justificant bancari les despeses superiors a 3000 euros. Igualment, i per respecte als principis d’igualtat i de lliure competència, cal suprimir els criteris de valoració de les sol·licituds consistents en l’adhesió a un servei de notícies en llengua catalana, al Consell de la Informació i al Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. Igualment, cal actualitzar els imports mínims de la despesa subvencionable que fan exigible la sol·licitud de tres ofertes per part de la persona beneficiària, d’acord amb la modificació que la disposició final 5 de la Llei 14/2011, d’1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació, ha introduït en l’article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

D’altra banda, l’actual escenari econòmic fa necessari impulsar la professionalització de les plantilles dels mitjans de comunicació, per tal que aquests responguin a un elevat estàndard de qualitat i donar resposta alhora a l’oferta de professionals del sector existent actualment a Catalunya. En aquest sentit, s’estableix per a les empreses periodístiques que optin a la subvenció el requisit de disposar d’una plantilla de personal mínima de tres persones.

Des d’una altra perspectiva, i en línia amb les directrius de contenció de la despesa, cal determinar un topall màxim per als imports que resultin de l’aplicació dels criteris de càlcul de la quantia de les subvencions establerts per les bases de les diferents línies. I en aquest aspecte, es determina que l’import atorgat amb la subvenció ha de ser, com a màxim, el 50% del pressupost total de l’activitat subvencionada.

Finalment, i amb l’objectiu d’afavorir la simplificació normativa, s’incorporen en aquest text les modificacions introduïdes a les bases reguladores de subvencions per a projectes en l’àmbit dels mitjans de comunicació per les ordres CMC/479/2009, de 2 de novembre, i CMC/154/2010, de 3 de març, i que es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR