ORDEN EMT/185/2021, de 27 de septiembre, por la que se aprueban las bases reguladoras para la concesión de ayudas para el fomento de la contratación de personas desocupadas para trabajar en la campaña agraria en Cataluña que promueve el Servicio Público de Empleo de Cataluña (SOC - ayudas agraria).

Fecha de disposición27 Septiembre 2021
ELIeli/es-ct/o/2021/09/27/emt185/dof
Fecha de publicación30 Septiembre 2021
EmisorDepartament d'Empresa i Treball

El sector agrari s'ha convertit en un dels pocs sectors productius en alça durant la crisi produïda per la pandèmia que l'està combatent d'una manera efectiva, tant amb el treball continuat al camp durant tot l'any com amb les campanyes de la recollida de la fruita i altres collites de temporada. Aquest marc requereix la continuada contractació per part d'empresaris i empresàries d'aquest sector, tant de personal de manteniment en períodes de menys volum de producció com d'un ampli col·lectiu de persones treballadores per cobrir uns períodes de temps breus, concentrats i amb dispersió geogràfica quan arriba el període de recol·lecció.

En data 15 de desembre de 2020, hi havia registrades, a les borses de personal temporer, un total de 12.642 candidatures al conjunt de les quatre províncies per a la campanya de recollida de la fruita. En el 2021 s'han posat en marxa cinc campanyes de recollida de fruita al nostre país: a Lleida, Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona, Girona i Barcelona, que finalitzaran l'octubre de 2021.

Els objectius del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el context de la campanya agrària, són fomentar el treball regular i de qualitat; assegurar la contractació de proximitat i garantir un allotjament digne i segur a les persones treballadores de la campanya; ajudar la pagesia i treballar amb concert amb tots els actors territorials garantint una ocupació de qualitat.

En aquest sentit, aquesta Ordre regula l'atorgament d'ajuts a les persones empresàries i a les empreses, destinats a complir els objectius anteriorment esmentats, sobretot amb referència al foment del treball regular, a la contractació de proximitat i a l'oferiment d'un allotjament digne i segur a les persones treballadores de la campanya agrària a Catalunya, amb la finalitat de garantir una ocupació de qualitat.

Atesa la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern;

Atès el Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública;

Atesa la Llei 13/2015, de 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya;

Atesa la Llei 17/2015, de 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes;

Atesa la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d'igualtat de tracte i no-discriminació;

Atesa la Llei 11/2014, de 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Atesa la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l'adolescència;

Atesa l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions;

Atesa l'Ordre VEH/79/2020, de 9 de juny, per la qual es modifica l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions;

Atesa la Resolució TSF/3126/2018, de 3 de desembre, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu agropecuari de Catalunya;

Vistos els informes de l'Àrea Jurídica de Treball i de la Intervenció Delegada, que informen prèviament el Consell de Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, a proposta de la persona titular de la Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, i en ús de les facultats que em confereixen d'acord amb l'article 27.e.bis) de la Llei 13/2015, del 9 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, i l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Per tot això,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per al foment de la contractació de persones desocupades o persones afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació per a treballar a la campanya agrària de Catalunya que promou el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, que es detallen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional primera

Aquesta Ordre s'entén automàticament modificada per la normativa comunitària, estatal o autonòmica que es pugui promulgar després que hagi entrat en vigor.

Les referències a la normativa concreta que s'hi aplica s'entendran fetes per remissió a la normativa que les pugui substituir en el futur.

Disposició addicional segona

S'autoritza la persona titular de la Direcció del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya perquè dicti les resolucions de convocatòria corresponents i les disposicions que consideri oportunes per al desplegament d'aquesta Ordre.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 27 de setembre de 2021

Roger Torrent i Ramió

Conseller de Treball i Empresa

Annex 1

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular els ajuts del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya per al foment de la contractació laboral de persones desocupades o persones afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació per a treballar durant la campanya agrària a Catalunya.

Base 2

Actuacions subvencionables

L'actuació que se subvenciona consisteix en la contractació, d'entre una i quatre setmanes de contracte laboral, de persones desocupades o persones afectades per expedients de regulació temporal d'ocupació per a treballar durant la campanya agrària a Catalunya.

Base 3

Persones o entitats beneficiàries

3.1 Poden ser beneficiàries d'aquest ajut les persones físiques o jurídiques, les agrupacions de persones físiques o jurídiques privades sense personalitat jurídica i les comunitats de béns amb capacitat per subscriure, com empresàries, un contracte de treball, constituïdes legalment i amb establiment operatiu a Catalunya dins del marc de la campanya agrària.

Les entitats beneficiaries han de tenir un màxim de deu persones treballadores prèviament a la contractació de la persona destinatària.

S'exceptuen les cooperatives de segon grau, dedicades a l'elaboració del producte i no a la recollida.

Les agrupacions no es podran dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveu l'article 100.4 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l'article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3.2 No seran entitats beneficiàries d'aquesta Ordre les empreses de treball temporal.

Base 4

Requisits per obtenir la condició de persona o entitat beneficiària

4.1 Per obtenir la condició de beneficiàries dels ajuts, les persones o les entitats sol·licitants han de complir els requisits i les condicions generals que estableix a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els que es determinen tot seguit:

a) Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat. Cal que hi consti la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda, a fi d'informar sobre la concurrència d'ajuts per a la mateixa activitat.

b) Complir la normativa sobre propietat intel·lectual, en cas de realitzar l'activitat objecte de l'ajut utilitzant qualsevol element susceptible de generar drets d'autor.

c) En cas de persones físiques empresàries, estar donat d'alta en el Cens de l'impost sobre activitats econòmiques en els supòsits en què sigui obligatori.

d) Complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa que preveu l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional que preveuen el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i el Decret 86/2015, de 2 de juny, sobre l'aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment.

e) Complir l'obligació d'indicar, d'acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe i d'intervenir-hi en els centres de treball, de conformitat amb l'article 29 de la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, per a les entitats beneficiàries que siguin empreses amb 25 o més persones treballadores, i també d'acord amb el que indica l'article 48 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, que es refereix a les mesures específiques per prevenir l'assetjament sexual i per raó de sexe en el treball.

f) Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

g) o haver estat sancionades amb la sanció accessòria de pèrdua o exclusió a l'accés d'ajudes, bonificacions i beneficis derivats de l'aplicació dels programes d'ocupació o formació professional per a l'ocupació que preveuen els articles 46 i 46 bis del Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social, sempre que la sanció sigui ferma i vigent.

h) No haver estat sancionades amb la sanció accessòria de prohibició de rebre ajuts o subvencions públics per la comissió de les infraccions greus o molt greus que preveu l'article 45 de la Llei 19/2020, de 30 de desembre, d'igualtat de tracte i no-discriminació, sempre que la sanció sigui ferma i vigent.

i) Si es tracta d'una agrupació de persones sense personalitat jurídica, cadascun dels integrants de l'agrupació ha de complir els requisits com a beneficiari que exigeixen les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR