ORDEN EMC/51/2021, de 3 de marzo, por la que se aprueban las bases reguladoras para la concesión de ayudas en forma de garantía para financiar proyectos de inversión y circulante destinadas al impulso de la actividad industrial catalana.

Fecha de disposición03 Marzo 2021
Fecha de publicación08 Marzo 2021
ELIeli/es-ct/o/2021/03/03/emc51/dof
EmisorDepartament d'Empresa i Coneixement

Catalunya és un país amb una base sòlida i amb tradició industrial. Tot i els efectes de les crisis econòmiques, encara avui l'activitat manufacturera aporta una cinquena part de la riquesa generada.

El Govern de Catalunya ha assumit les prioritats marcades per l'Estratègia Europa 2020 i ha apostat decididament per fomentar una indústria intensiva en innovació i en coneixement, plenament internacionalitzada i que incrementi el seu pes en el conjunt de l'economia.

Més recentment, en la COM/2020/102, Un nou model d'indústria per a Europa, la Comissió Europea estableix les pautes per a la transició cap a un nou model d'indústria que jugui un paper decisiu en la transformació ecològica i digital del conjunt de l'economia europea. En un escenari marcat per les conseqüències encara imprevisibles de la crisi sanitària, la indústria ha de servir per crear llocs de treball de qualitat i per reduir la dependència europea de tecnologies, materials i productes manufacturats per països tercers.

El Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), signat el 24 de juliol de 2017 pel Govern de la Generalitat, les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime, i els sindicats UGT i CCOO, i vigent durant el període 2017-2020, inclou mesures amb l'objectiu d'impulsar la indústria fent-la més diversificada, innovadora, competitiva a escala internacional i de més valor afegit.

El PNI identifica l'accés al finançament, tant per al capital circulant com per a les inversions a més llarg termini, com un element fonamental per tal que les empreses guanyin dimensió i creïn ocupació estable i de qualitat. Per tant, és imprescindible posar a disposició del sector industrial instruments financers adequats a les necessitats dels seus projectes de creixement.

La renovació del PNI esmentat, que inclourà unes mesures de xoc per fer front als efectes de la pandèmia actual i que es duran a terme l'any 2021, i altres mesures més estructurals per al conjunt del nou període de vigència del Pla, continua considerant necessari el suport del Govern al finançament de les empreses.

En el marc de tot això, la Direcció General d'Indústria ha creat línies de finançament mitjançant l'atorgament de préstecs tramitats des de l'Institut Català de Finances, que compten amb l'assumpció de risc per part del Departament d'Empresa i Coneixement.

Aquestes línies de finançament han esdevingut productes molt adequats, i per això el Govern de la Generalitat té la voluntat de seguir facilitant el finançament de les empreses catalanes que contribueixin a la reactivació industrial i al reequilibri territorial, mitjançant projectes d'inversió que suposin la creació i l'ampliació de nous establiments industrials o l'ampliació dels ja existents i que comportin la creació de nous llocs de treball o bé es destinin a cobrir les seves necessitats de circulant per a dur a terme projectes d'innovació, internacionalització i industrialització

D'altra banda, també es fa palès que cal donar resposta a les noves necessitats que tenen les empreses industrials i de serveis a la producció a conseqüència de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19.

Per tal de simplificar els instruments que es posen a disposició de les empreses industrials i de serveis a la producció, i vist que la garantia que aporta el Departament d'Empresa i Coneixement en les dues línies de finançament existents fins ara s'articula mitjançant un únic fons de garantia, s'ha optat per unificar-les en una de sola que incorpori les principals característiques de les dues línies i doni una resposta més adequada a les necessitats del sector industrial.

Per tot el que s'ha exposat, i atès el Conveni de col·laboració entre el Departament d'Empresa i Coneixement i l'Institut Català de Finances per al finançament d'actuacions adreçades a impulsar l'activitat industrial, signat l'1 de febrer de 2021;

Vist que a aquestes bases els són aplicables el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006);

Atesos el Reglament (CE) núm. 1407/2013, de 18 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L 352, de 24.12.2013); i el Reglament (UE) núm. 651/2014, de 17 de juny, pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DOUE L 187/1, de 26.6.2014);

Vistos els informes de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i d'acord amb les facultats que em confereixen l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm.1234, de 22.12.1989); i l'article 92.3 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002),

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores per a la concessió d'ajuts en forma de garantia per fiançar projectes d'inversió i circulant adreçats a l'impuls de la indústria catalana, i que es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroguen l'Ordre EMC/154/2017, de 12 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament de circulant i la inversió d'actuacions per a la innovació, la internacionalització i la industrialització (DOGC núm. 7414, de 18.7.2017), modificada per l'Ordre EMC/25/2019, de 13 de febrer (DOGC núm. 7813 de 13.2.2019); així com l'Ordre EMO/217/2015, de 8 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores i es fa pública la convocatòria per a l'any 2015 de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes de reactivació industrial (DOGC núm. 6917, de 21.7.2015), modificada per l'Ordre EMC/23/2019, de 12 de febrer (DOGC núm. 7814 de 12.2.2019).

Disposició transitòria

Els expedients d'ajuts públics que s'hagin atorgat i les sol·licituds que s'estiguin tramitant d'acord amb les disposicions que deroga aquesta Ordre es continuen regint per les bases reguladores a l'empara de les quals es van atorgar.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 3 de març de 2021

Ramon Tremosa i Balcells

Conseller d'Empresa i Coneixement

Annex 1

Bases reguladores per a la concessió d'ajuts en forma de garantia per finançar projectes d'inversió i circulant adreçats a l'impuls de l'activitat industrial catalana

Disposicions generals

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és la concessió d'ajuts en forma de garantia per a finançar projectes d'inversió i circulant destinats a impulsar l'activitat industrial i que es descriuen a la base 5.

Base 2

Empreses beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les empreses industrials i de serveis relacionats que tinguin seu social o seu operativa a Catalunya, o bé que siguin de nova implantació a Catalunya, i que compleixin quatre dels vuit criteris següents:

a) Empreses amb un centre de producció de menys de 250 treballadors/ores i que en el darrer exercici la seva facturació hagi estat de fins a 40 milions d'euros.

b) Empreses que acreditin un percentatge de vendes a l'estranger superior al 25% durant els dos dels darrers exercicis.

c) Empreses que duguin a terme un projecte que contribueixi al reequilibri territorial en matèria industrial, entès com a qualsevol inversió industrial ubicada fora de les comarques de l'àmbit metropolità del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

d) Empreses que duguin a terme un projecte de reindustrialització en municipis d'instal·lacions productives objecte de processos de tancament o deslocalització.

e) Empreses que duguin a terme projectes orientats a la prevenció de la generació de residus, la reutilització, remanufactura i el reciclatge de materials i productes.

f) Empreses que impulsin un projecte d'inversió que comporti la creació o el manteniment d'ocupació amb el compromís de no aplicar cap expedient d'extinció per causes objectives en els pròxims tres anys.

g) Empreses que duguin a terme una inversió que suposi l'increment de la seva capacitat productiva respecte de la de l'any anterior i que es mantingui de manera sostinguda durant els pròxims tres anys.

h) Empreses que duguin a terme una inversió en una nova planta de producció o en la diversificació de producte.

Les empreses de serveis a la producció també hauran d'acreditar que el sector industrial representi més del 50% de la seva xifra de negoci.

Als efectes d'aquesta convocatòria es considerarà pime l'entitat que s'ajusti a la definició que determini la Unió Europea. En el moment de la publicació d'aquesta convocatòria la definició l'estableix la Recomanació de la Comissió de 6 de maig de 2003 (DOCE L 124/36, de 20.5.2003). Basant-se en aquesta Recomanació, s'entén per PIME l'empresa que ocupi menys de 250 treballadors/ores i el volum de negoci anual de la qual no excedeixi els 50 milions d'euros o el seu balanç general anual no excedeixi els 43 milions d'euros. Per calcular aquests imports caldrà tenir en compte les diverses definicions que estableix la Recomanació, en especial les referides a empresa autònoma, associada o vinculada.

Base 3

Requisits per obtenir la condició d'entitat beneficiària

3.1 Amb caràcter general, els beneficiaris/àries han de complir els requisits següents:

a) En el cas d'empreses amb 50 o més treballadors/ores, complir amb la quota legal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR